tisdag, maj 01, 2007

Anställ mig någon

Jag skulle kunna heltidsanställas som trädgårdsmästare i min egen trädgård. Åtminstone en månad typ nu. Det tar aldrig slut, men jag älskar det :-) Varenda muskel i kroppen har fått slita under fyra dagar i trädgården.

Målet när jag började jobba i lördags var att klippa gräset. Men för att klippa gräset är det bra att röja undan sånt som ligger i vägen för gräsklipparen. Förutom typ trettio högar med maskrosor som ligger i gräsmattan så hade vi ju den här högen med jord:
Vad ska man göra med en sån här hög? Jag började skyffla dem till den gamla högen:Men så kom jag på att jag kanske har nytta av jorden. Jag kanske ska göra en rabatt? Typ här:(Gammal bild från början av mars). Jag kanske ska göra en sommarblomsrabatt precis innanför häcken? Jag har ju pratat om snittblommerabatt förut. Här kan den vara!

Men innan jag kan ösa dit jorden så behöver jag gräva upp svålen. Jag gör en latmansrabatt (som förmodligen kommer att innehålla mer ogräs än sommarblommor) och vänder bara på svålen. Sen häller jag över jorden från rosgropen uppblandat med växttorv. Jag lovar, det tog resten av dagen!På söndagen gick jag runt och samlade upp lungört på rymmen och planterade som en kant. Borde snygga upp kanten lite mer, men jag hoppas lungörten fyller ut. Sen hade jag några astilbe i trädgårdslandet och en ö med några buskar styvklematis (tack Jaska!), som också petades ner. Nu var det dags att klippa gräset (suuur gräsklippare, det tog sin lilla stund att få igång den). Jag började klippa nedredelen. När jag hade gjort det så ville jag gärna fixa klart. Det innebar att fylla igen hål med jord och så nytt gräs. Sen hade jag toppdress som jag krattade ut i den mossiga mattan. Jag grävde också upp gräset närmast vinbärsbuskarna, vände och la på flis. Det ska vara enkelt att klippa gräs runt buskarna!

Jag klippte inget mer gräs den dagen.

På måndag började jag med trädgårdslandet. Ni minns det här:
Jag började med att plocka upp alla jordgubbarna och annat som växte i landet. Sen grävde jag ett dike längs hela kanten. Dels för att skära av rötterna, men också för att jag tänkte lägga markväv som kant. När jag höll på att gräva så insåg jag att kvickroten har tagit över i delar av landet. De fanns inte där när jag grävde förra våren... De är kvicka kvickrötterna. Dum som jag var fortsatte jag gräva med spaden. Jag skulle använt grep för nu har jag kapat rötterna och det som blev kvar i landet blir ju nya plantor. Smart. Hur som helst, jag tog det jag mäktade. La dit markväven och började gräva själva landet. Det tog resten av dagen och även någon timme på förmiddagen idag. Jag blandade upp lerjorden med det jag hade, men jag fick åka och köpa mer köpejord. Jag satte dit mina pilstaket och sen la jag tidningspapper (för att maskarna ska ha nåt att läsa, som min granne sa!) och täckbark i gångarna. Nu är det bara kvar att plantera!Sen har jag gjort en massa annat ditt och datt, ska inte tråka ut er mer. Men jag kan i alla fall vara nöjd med att ha åtgärdat det mesta från min sucklista. Nu hoppas jag att gräset gror. Och sen hoppa jag att jag ska hinna med att fixa på baksidan (jag har i alla fall klippt gräset nu). Och rensa kirskål! Det har jag inte hunnit med. Nu är det läggdags!

7 kommentarer:

Lime sa...

Wow va du är energisk! Men jag förstår - är det tillräckligt kul kan man jobba huuuur mycket som helst! Ha en skön vecka!

Ann-Christin sa...

Jag är imponerad, vad mycket du har hunnit med! Hoppas att du lägger ut några bilder från samma ställen i trädgården, sedan när det blommar och grönskar fullt ut!

/Ann-Christin

Lotta sa...

Oj, vad du har jobbat!!! Och bra blev det, både med snittblommerabatt och trädgårdslandet. Har du köpt färdigt pilstaket eller flätat själv? Fint blev det =) Jag har ett land som jag i år skall ha som snittblommerabatt och där skall Rosenskäran få breda ut sig tillsammans med bl a Malva. Bra du upplyste om upphovsrätt m.m, jag har inte riktigt tänkt i de banorna tidigare men skall nu skärpa mig med "bildlån" från nätet. Hur är det med företag och nätbutiker tro?

anneli sa...

Jeesus!! Jag blir alldeles matt bara av att läsa och kolla på bilderna....
Trädgårdarbete lknar i mångt och mycket liknar ett 15-spel. Du vet 15 siffor i en ram med en lucka och så ska man flytta siffrorna så de kommer rätt. Det är ett massa flyttande hit och dit och tillbaka...
Jag är grymt imponerad över din flit och ditt engagemang!! Känner mig som en latmask i jämförelse. Det kanske är dags för mig att byta bloggnamn till Latmasken :)

karina sa...

Hejsan.
En annan ska nog vara tacksam för här finns ingen kirskål, bara lite maskrosor, än så länge iallafall. Det är en fröjd att följa din blogg, vad du är slitsam. Grävde gjorde jag i höstas som tur var och trodde det skulle vara bra med det. Men nog behövdes rabatten mot muren utökas "bara" lite på djupet när jag rensade så det blev till att ta fram spaden igen. Har tänkt sätta alla överblivna plantor varteftersom och blanda hejvilt med färger. Jag har ju bestämt att bara ha färgnyanser på de andra rabatterna, för jag har aldrig sett några sådana förr och då får man ju fixa det själv. Men en massa kogödsel uppblandad med jord till rabatter och bara gödsel till allt ätbart har skyfflats ut i helgen. Och efter fick man gå och vattna för man är ju lite rädd att det gröna på växterna ska bli förstört. Mitt projekt nu är att samla sten runt en rundel, har inte en enda sten liggandes längre. Ska ta en sväng till grannen för han har massor, få se om han kan undvara lite "ler".

Linda V sa...

lime: Men allt tar en så förfärlig tiiid!

ann-christin: Jag lovar :-)

lotta: Pilstaketet köpte jag förra året. Kostar i år 60 kr på Silvan. Man ska enligt lagen alltid fråga först innan man "lånar" bilder.

anneli: Ja men eller hur, det är ett himla flyttande och grejande innan det är klart! Jag har latat mig hela vintern så det är dags att jag tar i!

karina: Ja smart, man behöver en reservrabatt i väntan på riktiga rabatter! Jag skulle också behöva jaga fram lite sten...

Katten Jansson sa...

Goddagens! Shit vad du har jobbat! Vad duktig du är. Är GRYMT imponerad av dig och din energi. Keep on the good work!