tisdag, januari 01, 2013

Listan 2012

Hur ska jag summera trädgårdsåret 2012? En hel del slit förstås, men det känns också som första året sedan 2007 som trädgården är lappad och lagad och känns riktigt fin (obs inte kring garaget!). Jag har gått omkring och pyst en massa och skaffat min efterlängtade hammock och suttit och legat och njutit i den.

Årets projekt
Det går inte säga ett projekt, utan jag får lista de största.

Nedredelen
Jag gav upp någonstans på vägen, hoppades bli klar, men får ta det ett annat år. Men vad jag ser fram emot att se hur mattan av lungört och gullviva som jag planterat under Magnolian blommar i vår!

Nyplanterat i maj:
I oktober:
Vad var det vi gjorde egentligen? Vi fick ett infall (som vi iofs pratat om länge) och grävde upp den sibiriska ärtbuskehäcken (som varje år drabbas av mjöldagg). Jag satte en ny häck av måbär, som tyvärr inte tog sig så bra. Sen grävde vi upp gräsmattan runt Magnolian och satte marktäckare. Ut mot gatan satte jag flocknäva. Jag gjorde en stig runt Magnolian på ren impuls. Gräsplätten ovanför Magnolian slet jag också med (så mycket ogräs!) och sådde nytt gräs (om det berättar jag här och här). Och vad var det vi INTE gjorde? Ja, det får jag nog skriva om 2013!

Nya köksis!
Ytterligare ett infall... jag hade ett stycke gräsmatta på en av tomtens soligaste ytor, så slösigt! Jag åkte och köpte pallkragar och började planera för en ny köksträdgård!

I mars:

I augusti:

Grusgångarna runt huset!
Något så otroligt skönt att äntligen ha ordentliga gångar, här har alltså varit jord och ogräs och inte särskilt snyggt i ett par år. Detta gjorde vi under några dagar i somras.På norrgaveln hände det också grejer, den här rododendron flyttade vi från baksidan och satte ormbunkar och andra skuggväxter under. Gjorde en rundning av betongsten och mera grus. Fint!
Och på södergaveln gjorde vi en plats för grillen. Som vi grillat denna sommar! Ett litet plank bakom grillen hann vi inte med.

Slutet på blåbärsstigen
Jag blev inte klar med blåbärsstigen 2011, högst upp låg fortfarande takplåtarna från vårt gamla garage. I våras blev vi äntligen av med dem och när Trädgårdshjälpen var här så grävde vi och planterade sista biten.

I april:
I slutet av juli:
Jag fick dessutom hjälp av mina vänner Anette och Maria i slutet av sommaren att fixa ett stilleben i detta hörn, där det låg en massa sten och bråte innan. Slutet av blåbärsstigen syns i bakgrunden, det blev så bra att avsluta med en sittplats och en kruka!

Årets trädgårdsupplevelse i min trädgård
När blåbärsstigen för första gången blommade med tusentals små blå blommor (lungört), samtidigt som körsbärsträdet slog i blom med vitsippsbacken som fond. Bröderna Lejonhjärtakänsla!

Årets trädgårdsupplevelse utanför min trädgård
Det var i maj när jag och trädgårdsnätverket gjorde en dagstur till Haven i Hune i Danmark, konstnären Anne Justs trädgård. Det var tidigt på säsongen och det var mest tulpaner som blommade, men det var otroligt fascinerande att se själva stommen och strukturen i hennes trädgård.
Det blev flera inlägg med inspiration från hennes trädgård, idéer, vatten, gångar och golv. Men det allra bästa med dagen var kanske att få en paus från allt här hemma och bara snacka trädgård en hel dag med mitt ressällskap i bilen, Maria, Lotta och Malin. Så kul det var!

När jag kom hem blev jag inspirerad och gjorde ett litet danskt hörn i min köksträdgård!

Årets odling
Jag skulle behövt ett ordentligt inlägg för att sammanfatta odlingsåret (har tänkt hela hösten att jag borde). Jag kan bara konstatera att det bästa med odlingarna i år är att det verkligen gett glädje i köket! Jag är inte känd för att vara något ess i köket, tycker inte det är jättekul att laga mat, men att ha egna grönsaker gör det verkligen roligt! Att gå ut och hämta ingredienser till lunchen. Oslagbart!

Årets köp
Hammocken och utegruppen på baksidan. Jag har saknat en ordentlig möbel på baksidan och äntligen kom vi till skott och köpte. Jag letade begagnat, en trären möbelgrupp, men lyckades inte få tag i det och köpte till sist denna. Jag ville ha en enkel möbel som passar vårt enkla hus! Jag är dock lite oroad över den vita färgen, den står så utsatt mot väder och vind. Ett genomskinligt tak skulle väl inte vara så dumt...
Det var riktigt gött att sitta där och se barnen kaläta vinbärsträdet!
Och leka i rutschkanan och käka smultron!
Eller bara titta ut över trädgården som äntligen börjat arta sig! (På den här bilden, längst till vänster, syns stenhögen jag berättade om innan.)

Årets fynd
Jag är med i en Facebookgrupp där folk skänker och säljer trädgårdsrelaterade grejer. Och där högg jag direkt när jag fick syn på vad jag tyckte såg ut som en vingad benved. Det var det! Den fick göra Magnolian sällskap nere vid cykelvägen.
Den lyste så otroligt fint där i september! Nu önskar jag bara att jag fick en fin inramning i form av en häck där bakom...

Årets pirriga
Trädgården hade i slutet av sommaren besök av två journalister med var sin fotograf samt ett TV-team! Som dessutom kom två gånger. Resultatet av deras arbete har vi inte sett än, så det ska bli väldigt spännande inför det nya året. Dessa besök ledde till att jag (med hjälp av mina trädgårdskompisar Anette och Maria) städade upp trädgården ordentligt och dessutom piffade som aldrig förr!


Årets planer för framtiden
Jag har drömt och fantiserat en del på att förändra några ytor som inte är klara än. Det ledde till lite lek i Photoshop. Tänk om jag kunde förverkliga de här idéerna 2013? En liten skog i norr?
Tänk om vi äntligen fick bort presenningen på slänten på framsidan och kunde börja göra stödmurar och plantera?
Vad vi framförallt behöver jobba med är dock området runt garaget. Det är vad jag önskar mest av allt för 2013 och det är att vi får en inbjudande entré nere vid gatan. Den här bilden ritade jag redan 2011, dock saknas träden, soptunnorna, brevlådan mm till vänster om garaget.
Det var trädgårdsåret det. Nu ser vi fram emot 2013 och fylla det året med massa odlingslycka, kreativitet och blomsterglädje! Ha det gott!

12 kommentarer:

Iréne JB sa...

Vad mycket du/ni gjort! Och vad fint det bivit. grusgångarna är verkligen fina. De lyfter fram allt det gröna.
Gott Nytt på er och jag ser fram emot att följa dej ännu ett år.

Petra sa...

Så fint du har fått det i din trädgård. Lycka till med trädgårdsåret 2013!

Carina sa...

Härligt och massor!!!
Får passa på att önksa god fortsättning på 2013!

Hélena sa...

Du har verkligen legat i och nu är jag väldigt nyfiken på vad två journalister med fotografer och tvteam gjorde i din trädgård :-)
Kram och god fortsättning 2013!
Hélena

infing sa...

Du är verkligen en energisk härlig människa :-)

Inte klokt va mycket fint det blev 2012!!

Ser fram emot att följa 2013!

Ha ett riktigt gott nytt år!

Kram Carina

Anonym sa...

Åh, jag tokgillar verkligen din trädgård! Så mycket ni hann göra 2012 och så kul det ska bli att fortsätta hänga med under 2013. :) blir nyfiken på fb-gruppen, är det något lokalt eller över hela landet? Ha en skön nyårsdagskväll! Kram Hanna

www.blandblommorochbuskar. blogg.se sa...

Vilken jättefin träggård du har och man ser verkligen hur mycket jobb du har lagt ner. Ang. sittplatsen med den nya möblerna tycker jag det skulle vara fint med en pergola med ett plasttak så får ni både skydd vid regn och en rumslig känsla.
Gott nytt trädgårdsår 2013!
/Madde, Bland blommor och buskar

Trädgården på Höjden... sa...

jag gillar din trädgårds så otroligt mycket. vilket jobb ni gjort. och gör.
även jag är ju nyfiken på att se resultatet av ditt journalistbesök ;-)
kram och gott nytt år
hälsar åsa

Lindas trädgårdsblogg sa...

Iréne JB: Bara känslan av "klart" är så skön! Dock blir det en del jobb att hålla efter för gräs i gruset!

Petra och Carina: Tack!

Pilgrim: Ja, det är jag med! Alltså hur det blev (om det bli något?), kanske blir bortklippt?

Infing: Men du med! Ett nyårslöfte blir att bjuda hem dig på grill i sommar :-D

I Tages: Fb-gruppen är i Göteborg med omnejd, men det finns nog en annan som är över hela landet, har jag för mig (är bara med i denna).

Blandblommorochbuskar: Ja precis, en pergola med plasttak funderar jag på. Jag vill ha det högt och luftigt!

Trädgården på höjden: Du måste hojta om du tar dig till mina trakter så får du komma och titta!

Erika sa...

Det var en ordentlig krönika. God fortsättning på 2013!

Kerstin E sa...

Jag tycker du hunnit med oroligt mycket, och fint blir det:)Trots att mina barn är stora så har jag inte hunnit en bråkdel av vad du hunnit med. Det som är bra med stora pojkar är dock att de kan hjälpa till och bära och gräva. Jag undrar hur ni gör när ni bygger murar? Hur långt ned i backen gräver ni?
Mitt projekt 2013 är jag köpt två gamla verandor (sammanlagt 15 fönster och en pardörr)och ska börja bygga ett lusthus. Så nu letar jag huggna stenar till grunden...

Lena/isklockan sa...

Vilken fin trädgård du har. Där skulle jag vilja gå runt och titta. Kram