måndag, januari 28, 2013

Odlingsåret 2012


I maj skrev jag en dokumentation om vad jag sått i pallkragarna. Mest för min egen skull ska jag äntligen sammanfatta odlingsåret 2012 så jag kan börja blicka framåt ordentligt!

Jag börjar med pallkragen bakom ringblommorna, närmast i bild.

1. Sommarblommor: rosenskära, vallmo, vädd, borstnejlika. Rosenskäran planterade jag ut i limpan och de blommade på sensommaren. Vädden och vallmon grodde inte. Borstnejlikan gick bra så jag har massor av småplantor av den. I juni när jag tömt allt utom borstnejlikan så sådde jag bönor och mangold, men det mesta blev uppätet av rådjur :-(
Lärdomar: Det var fiffigt att förså blommor i pallkragarna. Då slipper de ta så mycket plats inomhus. Möjligtvis blev de lite sena, men i augusti blommade allt! Men förlita dig inte på gamla frön. Måste också ha bättre skydd mot rådjuren.

2. Denna pall sådde jag redan i mars, men det blev ju jättekallt i april och inget grodde. Jag sådde på nytt! Lite av salladen kom upp, men ingen röd sallad. Det var gamla frön! Palsternackan skördade jag ett par gånger under hösten och rostade i ugn... mums! Gärna palsternacka igen för det är så gott, men jag behöver inte så för tidigt :-D


Lärdomar: Om jag ska så i mars måste jag sätta frigolit i kanterna och ha en ännu bättre "kuvös" än mina fönster. Och då kanske jag sår något som kan ge tidig skörd. Palsternacka är gott att ha, fast själva smaken är inte nån skillnad mot köpes.

 3. I denna pall sådde jag luktärtor och krasse i maj! Den här pallkragen är numera i ett jätteskuggigt läge eftersom slyn i skogen utanför tomten vuxit något enormt. Jag valde att ha denna pallkrage till sticklingar och perennsådder (sådde bland annat gullvivor i slutet av sommaren), pga skuggan. Det får jag fortsätta med om det inte blir röjt.

Lärdomar: Måste röja, behöver alla pallkragar jag har till grönsaksodling!

4. Mangold varvat med rädisa. Jag skördade det mesta av rädisorna innan de blev för träiga! Mangolden växte till sig fint tills rådjuren kom. Det blev ingen stor skörd, men lite har jag kunnat plocka då och då. Intill armeringsnätet sådde jag sockerärt. Den blev "beskuren" några gånger innan den äntligen fick växa upp på nätet. Jag har gått och käkat några då och då, ingen riktig skörd!
Lärdomar: Mangold får jag så på framsidan där jag har ordentligt rådjursskydd.

 5. I nästa pall satte jag vitlök och luftlök hösten innan. Jag har sått sockerärt intill armeringsnätet. Löken skördade jag i början av augusti och därefter sådde jag vintersallat och portulak. De växte inte till sig så bra (antagligen pga både sniglar och rådjur), har bara skördat lite babyleafs.
Lärdomar: Glöm inte bekämpa sniglarna även i slutet av sommaren!

6. Sen har vi killarnas pallar. Först är det Elmers som innehåller lök (rödlök och chalottenlök) och ringblommor. Nästa är Sigges som bara innehåller lök (det tomma området till höger innehåller också lök, men det har inte kommit upp än). Den tredje är Hugos som har skördeklar rädisa samt lök och en rad med morötter. I bakre kanten på alla tre har jag smygsått sockerärt! I juni planterade vi även varsin squash i Sigges och Hugos pallar. Det var nog bara chalottenlöken och lite sockerärtor som det blev något av, bara några enstaka squash blev det (som dessutom kvävde de få morätterna!). Rödlöken hade nog inte växt någonting.
Lärdomar: Sättlök är väldigt smidigt att sätta med små barn och det kommer snabbt upp. De gillar blasten som gräslök, men själva löken sådär. Det var väldigt fint med ringblommorna i Elmers pallkrage. Morötterna gick inte så bra i år, det är annars favoritgrönsaken. Synd att den är så långsam! Jag ska nog satsa på märgärtor för pojkarna, de är mest intresserade av att pilla fram ärtor ur sockerärtorna.

I limpan hade jag jordärtskockor, ringblommor, krasse, jätteverbena, rosenskära och linnetagetes. En syrenbuddleja har jag också.

I nya köksis på framsidan sådde jag i värmeböljan i slutet av maj bönor, gurka och squash. Sen blev det jättekallt! Det mesta överlevde den tuffa starten (puh), men allt kom igång sent.

1. I första pallen sådde jag två olika bönor. En låg och en hög (påsarna är borta). Den låga gav mycket skörd! I bakkant satte jag slanggurkan Suyo Long som gav ett par gurkor som var jättegoda, men alldeles för lite skörd! Jag hade en squash i framkant, men den dog. Jag sådde också rucola som skulle komma upp innan det andra tog över och det var den enda salladen som gick bra för mig i år!

Lärdomar: Jag väljer en mindre gurka i år, som kan hinna bli något. Bönor vill jag ha massor av, det äter jag gärna och vill gärna ha till frysen!

 2. Nästa innehåller gurkan Crystal Apple, vintersquash och några olika sallad. Gurkan gav massor med blom, och en hel del smågurkor, men kunde gärna fått ge ännu mer skörd! Salladen blev uppäten av sniglar. Vintersquashen gav bara några få frukter.

Lärdomar: Jag ska fixa bättre stöd för gurkorna. Jag ska ge vintersquashen ett nytt försök. Jag gillar att den går att lagra. Squash kan det bli mycket av på sommaren så man inte hinner med att äta allt!

3. Majrova , rödbeta, rotpersilja och morot.  Majrovan växte till sig snabbt och var skördeklar i juli (kanske redan i juni?). Snygg var den! Dock hann jag inte skörda allt innan de gick i blom och blev träiga! Rödbetan och rotpersiljan tog sig inte alls. Och alldeles för lite morötter sådde jag!
Lärdomar: Jag kan använda majrova som en snabbväxande växt mellan långsamma. Behöver dock inte mycket för det var mest jag som gillade att äta den.

4. Experimentlådan med citrongräs, isört, citronkoriander, agretti, bronsfänkål. Agrettin grodde inte så jag sådde rödbladig sallad istället. Allt i denna låda växte bra, men jag var inte så bra på att använda växterna i matlagningen!
Lärdomar: Jättekul med en exeperimentlåda men i år satsar jag nog på sånt som ger bra skörd och jag vet att vi använder. Kanske sätter lite av detta i kryddlandet eller i krukor om jag har frö över.

5. Jordgubbar! Det blev bara ett par stycken, men ack så goda!
Lärdomar: Kanske jag behöver se över gödslingen så de sätter mer blom och frukt? I år måste jag också fixa halm så jordgubbarna kommer upp från jorden!

I hinkar mot garageväggen hade jag paprika och chili men det blev bara några enstaka frukter. Jag kom inte åt så bra att passa och sköta om dem. På altanen gjorde vi på sommaren en hylla till tomater, där jag hade en tomat i hink som jag fått från en kompis. Den växte och blev så stor! Det blev en pytteliten skörd av röda körsbärstomater och ingen potatisbladmögel (ja!). Fick plocka in de gröna tomaterna som blev kvar i höstas. Det blev stekta gröna tomater av dem!
Lärdomar: Jag ska nog våga mig på tomater i år, men vara noga med vilken sort det är. Hyllan vid altanen rymmer tre hinkar. Ska man satsa bara på tomater eller ska jag testa paprika igen? Och en hink med chili?

Sammanfattning: När man läser det så här så tycks det varit ett uselt odlingsår. Ja, visst har skördarna varit dåliga och visst har rådjuren och sniglarna fått sitt, men det har ändå varit så himla roligt med odlingen i år. Det har nästan hela tiden funnits något att skörda, om än ganska lite åt gången. Det har varit kul att laga mat!

Om jag inte får till ett bättre rådjursskydd så får jag se till att det mest rådjurbegärliga (t ex mangold) hamnar i pallkragarna på framsidan, där jag lyckats hålla rådjuren borta.

Jag saknar potatis jättemycket. Jag tänker att om jag väljer en motståndskraftig sort och sätter dem i en soligare pallkrage och inte för tätt, så kanske jag slipper potatisbladmögel. Det är väldigt kvällsfuktigt på baksidan, där jag haft dem tidigare, och säkert torrare på framsidan, bättre läge helt enkelt. Om jag får hjälp (stjälp) när jag sätter, ska jag bara ha exakt så många potatisar som jag behöver så det inte blir för tätt!

Nu ser jag fram emot att inventera frölådan! Jag har redan gjort skisser på vad jag vill odla och hur jag ska flytta grödorna så det blir bra med växtföljden. Återkommer!

4 kommentarer:

Ulrika på Timjan och pioner sa...

Kanske skrev du mest för dig själv men jag tycker ändå det var väldigt intressant att läsa! Måste vara bättre på att dokumentera mina egna odlingar i år känner jag!

Carina sa...

Oj vilken ordning!
Det där borde man ha mer av...ordning alltså..
Kram

Ulrika sa...

Kul att läsa hur det gått för dig. Potatis odlar jag i mörka spannar/mjuka kassar. Två potatisar i varje blir alldeles lagom. Räcker lagom till en familjemiddag om man skördar tidigt, säkert mer om man väntar med att skörda till de blivit lite större.
Ulrika

Fullblodsekologen sa...

Intressant att läsa, där fick man ett och annat tips! Ha det gott/Annelie