tisdag, januari 15, 2013

Belysning i trädgården

Vi har under ledigheterna fått upp lite belysning i trädgården! Det här är armaturer vi köpte för många år sedan och lyste upp på baksidan, men som vi tog ner då vi började gräva... det var alltså ett tag sedan! Nu satte vi nedåtriktade lampor för att lysa på trappen och en spot i rododendronbusken intill. Jag gillar skuggan på garageväggen bakom!

Det skulle vara roligt att lysa upp lite mer kring huset och i trädgården och då blir det med energisnål LED-belysning. Solcellslamporna vi har sedan innan orkar nu på vintern bara lysa en kort stund vid skymning.

Belysningen vid vår entré har rörelsedetektor, vilket gör att huset är helt mörkt tills man kommer i närheten av dörren. Väldigt trist och en grej som ligger på den långa att göra-listan. Vi får se, en dag kommer vi dit!

Här är några belysningstips:
- Börja med funktionsbelysningen. Använd belysning för att lysa upp gångar och göra en välkomnande entré. Trist om man snubblar i trappen eller inte kan se nyckelhålet i dörren!
- Finns det något i trädgården du vill lysa upp? Antingen något du ser när du kommer hem eller något du vill se från fönstret. Genom att belysa något utanför vardagsrumsfönstret, förstoras hela rummet! Man väljer ut något blickfång, man behöver inte ha lampor i hela trädgården! Har man vatten i trädgården, kanske man väljer sätta belysningen där. Andra exempel: ett knotigt träd, en stenhäll, en rabatt, ett växthus eller trädgårdsbod, ett plank.
- Man kan använda belysning för att skapa ett nytt rum som man ser i mörker, till skillnad från trädgårdsrum man ser i dagsljus.
- Använd inte så starka lampor! Det är kontrasterna som är intressanta.
- Tänk på att inte lamporna ska blända. Kolla särskilt att inte lamporna riktar sig mot grannarna!


Jag såg att Ika gjort ett inlägg om deras utebelysning, kolla gärna där! Jag gillade deras nockbelysning! Vårt hus har nästan ingen nock, så man får anpassa belysning utifrån vad man har!2 kommentarer:

Veronica sa...

Det är fint med belysning o h jag sörjer lite för att julsliingorna jag satt upp snart ska bort så många ljuskällor försvinner ....

Jag har lite belysning men tycker de har en förmåga att gå sönder:(
Men det kommer nog bli nya lampor vid dammen!

Marina sa...

Vi funderar på att belysa en stor björk här (den som suger så mycket vatten vid Lunden). Ska ta tag i att kolla mer på det där.

Kram