onsdag, januari 23, 2013

Enkla nöjen - mata fåglar

 Dag 2 med vab och vi roar oss med att studera våra fåglar. Det här är våra favoritfågelböcker:
Mata fåglar av Niklas Aronsson och Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson
Mata fåglar har blivit alldeles solblekt eftersom den långa stunder legat på fönsterbrädet! Jag har skrivit om den förut. Den är toppen för den innehåller precis de fåglar som kan tänkas komma fram till matningen, plus all annan information om fågelmatning.

Du kanske inte trodde du var intresserad av fåglar, men jag lovar... börjar du sätta ut nötter och fågelfrön och har lite tid att stå och titta på dem som kommer så BLIR du intresserad av fåglar. Man vill liksom kunna sätta namn på alla som besöker matningen. Du börjar googla eller slå i böcker och känner dig mäkta stolt när du lär dig nya fågelsorter en efter en! Dessutom... hur mycket liv är det i trädgården på vintern? Om du matar fåglar lovar jag att du har en anledning att titta ut genom fönstret!

Mina finaste automater har jag hängt på framsidan. Jordnötshuset töms på en dryg dag, jag tror att hålen är onödigt stora. Det gula röret äter de däremot väldigt långsamt ur, har bara fyllt på en gång och då var bara halva uppäten (fick automaten i julklapp så den har inte hängt uppe så länge). Teori 1: den var fylld med en fågelfröblandning som inte var så god. Teori 2: fåglarna ser inte fröna när röret ej är genomskinlig? Teori 3: Platsen är för öppen. Men eftersom fåglarna tömmer jordnötsautomaten så snabbt hittar ju fåglarna hit ändå. Jag tror mest på första, ska kolla hur lång tid det tar att tömma den om det bara är solrosfrön.
Den här vintern kom jag inte igång att mata förrän efter jul. Det gick snabbt för fåglarna att hitta hit så det är säkert inte för sent att börja nu om man inte kommit igång än. Just nu har fåglarna väldigt svårt att hitta mat i naturen! Jag matar med solrosfrön, jordnötter, hampfrön och talgbollar. Jag köper storpack, det går åt mycket! Ibland får de ett äpple. Ibland har jag gjort egna talgbollar (som inte var särskilt populära).

25-28 januari pågår fågelräkning i hela landet, Vinterfåglar inpå knuten. Det är kul att bidra till forskningen och dessutom få ordentlig koll på vilka som besöker matningen. Jag hoppas jag har möjlighet att delta i år. Är du med?

6 kommentarer:

Iréne JB sa...

Känner igen det där med lite solblekt fågelbok. Vi har en fågelbok liggandes i fönstret året runt, tillsammans med en liten kikare. Tur att man inte ser fönstret så väl, för annars börjar väl grannarna undra varför jag står där med kikare :)

Trädgården på Höjden... sa...

vilken underbart solgul fågelmatare. den lyser upp helt fantastiskt mycket. jag hamnar ofta i köksfönstret där jag kikar på fåglarna som flyger fram och tillbaka till maten. så rofyllt att beskåda. vi har också boken med fågelsång vilken är väldigt uppskattad av både stor och liten.

hoppas de dina kryar på sig snart
kram åsa

samson sa...

jag hänger lite talgbollar i en stor buske,annars hackar skatorna synder nätet runt bollarna och tar allt
ha det så bra
maggan

Ulrika sa...

Klart vi är med och räknar fåglar!
Kul att se hur det ändras år från år.
Och precis som du säger - vad mycket man lär sig, nya arter mm.
Ulrika

Marina sa...

Vi har också fågelbok och matar fåglarna med talgbollar mest. Sonen, 16 år, har ganska bra koll på många fåglar och det för att han hade en fågelintresserad lärare i mellanstadiet.
Det är rogivande att titta på de små.

Kram

Erika sa...

Missade helt fågeräkningen i år men så har jag inte lika bra plats som förra året heller.