onsdag, januari 23, 2013

Planerar kursen

Jag håller på och planerar min roliga kurs jag ska ha i vår. Nu är det endast en plats kvar så kursen måste ju bara bli av!

Det är ett digert jobb att skriva manus och plocka ihop bilder. Jag har ju "några" bilder att välja på, det mesta materialet kan jag hämta från bloggen så det blir ett bläddrande hit och dit. Shit vad mycket jag skrivit genom åren!

Kursupplägget blir så här:
  1. Presentation av mig och kursdeltagarna. Trädgårdens och familjens förutsättningar. Trädgårdens positiva effekter för hälsan. Misstag man inte behöver göra... Boktips. Hinner nog inte allt som jag vill säga, men det kanske går att klämma in senare i kursen.
  2. Ekologisk trädgårdsskötsel. Jord och kompost! En liten grundkurs helt enkelt!
  3. Trädgårdsåret. Vad finns att njuta av månad för månad, vad kan man göra tillsammans med barnen och vad är det läge att fixa i trädgården. Jag försöker skala ner till det viktigaste för att trädgården ska må bra och resten om man har tid och lust!
  4. Trädgårdsplanering och växtval. Vad man kan tänka på om man vill göra trädgården till en spännande plats för barnen. Tips på robusta, lättskötta och giftfria buskar och perenner.
  5. Köksträdgård special. Om intresset finns i gruppen tänkte jag berätta om hur man startar sin egen pallkragsodling, hur man tar hand om den (t ex vilken näring man kan ge) och tipsa om grönsaker man kan börja med.
  6. Studiebesök. Jag tänkte avsluta kursen med ett besök hemma i vår trädgård där jag på nära håll kan berätta hur vi tänkt när vi planerat trädgården. (Man kommer också att få se den osminkade sanningen...).
Björnbär, vinbär, hallon, jordgubbar... Fråga barnen vad de gillar mest och svaret är: bären!
Var kommer maten ifrån? När man odlar sin egen mat förstår man!
Färskare och godare grönsaker finns inte, som dem man själv odlat!
Första rabarbern färdig att skördas! Vardagslyx!
Vem odlar den största squashen, pumpan eller solrosen?
Många sysslor kan barnen hjälpa till med, t ex skola om pelargonsticklingar!
Att ha små barn är galet intensivt och tålamodskrävande och man pendlar ibland på vansinnets gräns. Trädgårdstankarna, växterna och det enkla påtandet med jord och ogräs kan vara ett sätt att få livet i balans. Man behöver andningshål när man umgås med sina barn hela dagarna, för mig är det trädgården!
Hör gärna av dig till Vuxenskolan om du tycker kursen verkar intressant, men att tiden inte passar. Jag skulle kunna hålla en kvällskurs också om intresse finns!

4 kommentarer:

Hélena sa...

Om jag bodde närmre skulle jag gärna gå. Låter som en otroligt spännande kurs. Lycka till!
Ha det bäst!
Kram Hélena

AnnaMalinska sa...

Hej,
önskar så att jag bodde närmare. Kommer från dina trakter men bor nu i Örebro.
Själv ska jag gå en nybörjarkurs i trädgårdsplanering, vilket ska bli jättespännande, men det hade varit kul med din inriktning.

/Malin

samson sa...

kommer att bli en bra kurs
vilket jobb du lägger ner
ha det så bra
maggan

Anonym sa...

Har anmält mig till kursen och ser så fram emot denna. Den prickar in det mesta jag behöver hjälp med!
Ses nästa vecka!

Lena