tisdag, augusti 07, 2012

Det var en gång och den var grusad!

Saker och ting faller på plats i vår trädgård i år, gruset i gångarna till exempel. När vi flyttade hit var det gräsmattor runt huset och det blev väldigt lerigt och geggigt de blöta årstiderna. Vi kunde inte låta bli att gå i gräset (t ex bär vi en massa pelletssäckar runt huset x antal gånger på ett år) så det var nödvändigt med någon form av gång. Vi valde grus för att det är enkelt att göra själv, kräver inte samma precision som plattläggning och det är väldigt snyggt. Sen knastrar det gott och man hör när någon är på väg in!

Det är fyra år sedan vi satte skopan i jorden och började arbetet med att fixa gångarna runt huset. GISSA OM DET ÄR SKÖNT ATT DET ÄNTLIGEN ÄR KLART!?! Ja, inte är vi snabba alla gånger, men det är ju alltid nåt i vägen, andra prioriteringar, livet. Jag håller på att förbereda ett mastodontinlägg där ni ska få se hur det såg ut innan och hur vi haft det under tiden, men kvällarna bara går och jag har många bilder att kolla på... så jag ger er lite bilder på hur det blev så länge!

Att gå upp för trappen från garaget och mötas av grus... ah. Känns bra!

Åt vänster leder gången förbi huset, runt södergaveln under altanen. Klart sa jag.. okej, inte 100% klart. Kantstenarna är bara ditlagda på en kaffekvart, de behöver fixas till med mer precision så de kommer rätt i höjdled. En vacker dag... Som kantväxt mot gruset har jag satt lungört för att det ska hänga ihop med resten av trädgården. Lungörten trivs väldigt bra i vår trädgård och blommar så fint på våren! Den behöver dock lite mer tid att växa på sig och fylla ut. ..Nästa år kanske jag tar tag i planteringen framför huset. Den behöver en rejäl rensning och renovering.
Och kolla där runt hörnet har vi gjort en plats för grillen! Tycka vad man vill om grillar, men särskilt fina element i trädgården är de ju inte. Vi skaffade en gasolgrill för vi saknade det där snabba vardagsgrillandet (vi hade en liten gasolgrill förut som vi gillade men som rostade sönder). Dock var vi inte riktigt klara på var den skulle stå när den stora blaffan dök upp här hemma och ställdes nedanför altantrappen... Det här projektet gick för ovanlighetens skull väldigt snabbt. Vi grävde ut och beskar buskarna på kvällen, körde grus och la sten dagen efter: klart! Nu ska vi bara bygga ett plank bakom och ett tak över, tänkte vi. Planteringarna ska också fixas. Lite vitkantad hosta måste få plats, t ex där betongstenen möter kullerstenen!
Det här har ni sett förut. Här har vi ju faktiskt haft grus i ett par år. Vi har gjort lite i taget.
Grillplatsen från andra hållet. Snyggt att kanta med kullersten.
På norrgaveln har vi utökat området med grus från det vi gjorde i början. Förra året byggde vi ett plank för redskap och bråte (syns knappt i bild). Nu ska det bara fixas finishen med betongplattorna där mot gräsmattan. Sen skulle jag vilja plantera några träd så det känns att man går in i ett nytt trädgårdsrum när man lämnar gruset.
Här på norrgaveln har jag gjort en ny skuggplantering. Rododendronträdet flyttade vi i våras från baksidan. Jag har satt hosta, ormbunkar och ormöga under, mmm finfina bladformer. Och rundningen blev väl bra?
Fördelarna med grus är många. Nackdelen är att det är jobbigt att hålla efter för det är svårt att sopa undan alla löv på hösten och då multnar det till jord och blir en finfin grogrund för allehanda frön. Jag kämpar med oxalisen som poppar upp hela tiden.

Om ni undrar vad det är för grus vi använt så är det natursingel 8-16. Natursingel är mer runda stenar och lite mjukare att gå på än krossad sten. Det är inte idealiskt om du ska köra kärror och annat för hjulen vill lätt gräva ner sig. Gruset som ligger under hade varit perfekt om man tänkte praktiskt. Där ligger ett hårt packat flis med storleken 0-18. Men vi är inte så praktiska alla gånger!

11 kommentarer:

Ranunkel i rabatten sa...

Så fint du har det! Vilket jobb du gjort!

Ika sa...

Hjälp vad ni måste ha burit en massa grus. Vi har lagt ut två 1 tons-säckar med grus på baksidan och två säckar på framsidan o det var tufft.

Lotta 8`) sa...

snyggt! hade just på tungan att fråga vilket grus ni köpt, men sedan läste jag i slutet av inlägget, vi har bara kross men skall fylla på med nytt och då vill jag ha ett mjukare grus.
Du får köpa en lövblås/sug, det är perfekt för grusgångar och en bra investering, kan blåsa bort löven som fastnar mellan stenarna med :)

Ja, ni har verkligen jobbat bra denna säsong, blir lite avis på er energi :) fast å andra sidan är det skönt med en lite paus från täppan som jag har nu, desto roligare att komma hem och greja lite, få de där stunderna ute efter jobbet.
Ha det, kram ♥

Wallins på Hembacka sa...

Så fint det blev med grusgångarna! Tack för all inspiration du delar med dig av i din blogg!

Carina sa...

Ja, hjälp, vilket jobb ni lagt ner i trädgården... och allt det där gruset....men snyggt blev det! Tänk ändå, den som hade den energi som du verkar besitta just nu....men för tillfället har jag lagt lite av jobbet i trädgården på hyllan....lever och njuter av vad jag har för tillfället....dammen är onekligen skönt att sitta vid och njuta av en härlig solnedgång och ett glas med något gott i....:)
Har ioch för sig varit lite duktig igår och idag...försöker rensa lite i en synnerligen nedgången rabatt....blir bra..när det blir klart :)
Ha det gott.

•lotta på solrum• sa...

oj, vad fint ni fått det. grusgångar är verkligen fint och jag håller med dig om det mysiga ljudet när man går på dom.

Pilgrim sa...

Så snyggt! Vilket jobb, jag är full av beundran.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Madeleine sa...

Men ååååh, vilken härlig trädgård ni har! Och grusgångarna passar perfekt. Vi har likadana med grus och kantsten! :) Håller med om att det är mysigt med knastret.

Madeleine sa...

Men ååååh, vilken härlig trädgård ni har! Och grusgångarna passar perfekt. Vi har likadana med grus och kantsten! :) Håller med om att det är mysigt med knastret.

Trädgården på Höjden... sa...

Visst är det härligt att kunna avsluta ett projekt. Särskilt när det varit igång en längre tid. Så himla bra det har blivit. Ska bli kul att se de där före/efter bilderna.
Hälsar Åsa

Anita sa...

Fina gångar ni har gjort.