onsdag, maj 30, 2012

Dokumentation av köksträdgården

Ojoj, måste skriva upp vad jag har i pallkragarna så jag inte glömmer till nästa år. Då ska ju allting byta plats!

I köksträdgården på baksidan har jag... (jag börjar med pallen med fönstret närmast i bild och går medsols):

1. I den första pallen har jag sått sommarblommor: rosenskära, vallmo, vädd, borstnejlika. Fast det går inte bra, visserligen en massa borstnejlika, men bara några enstaka rosenskäror har kommit upp. Planen var att plantera ut detta och sen använda pallen till grönsaker som ska sås lite senare. Jag tror det får bli bönor!

2. Denna pall sådde jag redan i mars, men det blev ju jättekallt i april och inget grodde. Jag sådde på nytt och nu har palsternacka kommit upp! Lite av salladen har också kommit, men ingen röd sallad. Det var gamla frön!

3. I denna pall har jag sått luktärtor och krasse! Det börjar vara dags att plantera ut. Det här är ett hett tips: Förså i pallkrage (täck med dubbel fiberduk om det är risk för frost), plantera ut i början av juni och använd pallen till grönsaker som behöver varm jord! Fast man kan nog så tätare än jag har gjort! Vad jag ska sätta här sen har jag inte bestämt, men det måste vara nåt som klarar ett skuggigare läge, den får bara sol ett par timmar som det är just nu (måste röja).
4. I nästa har jag sått mangold varvad med rädisa. Rädisan är snabb och den är färdigskördad när mangolden kommer igång. Intill armeringsnätet har jag sått sockerärt. Den har börjat klättra!

5. I nästa pall har jag vitlök och luftlök som jag satte i höstas. Jag har sått sockerärt intill armeringsnätet.

6. Sen har vi killarnas pallar. Först är det Elmers som innehåller lök och ringblommor. Nästa är Sigges som bara innehåller lök (det tomma området till höger innehåller också lök, men det har inte kommit upp än). Den tredje är Hugos som har skördeklar rädisa samt lök och en rad med morötter. I bakre kanten på alla tre har jag smygsått sockerärt!
I limpan har jag inte satt nåt än, men det kommer upp jordärtskockor, ringblommor och krasse.

I nya köksis på framsidan sådde jag förra måndagen i värmen. Fy för den kyla som kommit nu, inte bra. Jag chansade nämligen med bönor, gurka och squash.
1. Till vänster har jag sått bönor och brytbönorna har precis tittat fram. Längst bort har jag slanggurka Suyo Long som jag satt petflaskor över. I mitten petade jag ner tre squashfrön och alla grodde. Jag behöver bara en, någon som behöver?! Och sen fyllde jag ut med rucola. De lär dock drunkna under squashen!

2. Nästa innehåller gurkan Crystal Apple (låter det inte gott?!), vintersquash och några olika sallad.

3. Här finns majrova (vilken räserväxt, grodde inom två dygn!), rödbeta, rotpersilja och morot.

4. I den fjärde finns citrongräs, isört, citronkoriander (som jag fått av Malin!), agretti (dito!), bronsfänkål.

5. Den är full med jordgubbar!

I hinkar har jag planterat paprika och chili och de står intill garageväggen under dubbla fiberdukar! Jag har satt 3-4 i varje hink så jag behöver plantera om dem snart, måste fixa fler hinkar. Läste hos Ulrika (Timjan och pioner) att murarhinkar inte är så bra, gulp, precis vad jag har!).

På altanen står en del växter på avhärdning, jätteverbena, linnetagetes och lite annat. De väntar på att komma ner i jorden! Och stöd, måste fixa stöd för bönor och gurka!

4 kommentarer:

Cattis och Eiras trädgårdsblogg sa...

Åh, underbart med köksträdgård!
Så mysigt du har gjort det! Perfekt med de gamla fönstren, de passar ju precis!

Nu hoppas vi på mycket sol och lagom med regn så att allt i lådorna kan växa och bli stort :-D

Mvh Eira

Jo sa...

Jag försökte kika på Ulrikas blogg, men hittade inget om murarhinkar... Varför ska man inte odla i sådana?
Vilken härlig köksträdgård som växer fram hos dig! :)

Törnrosa sa...

Vilken härlig köksträdgård. Spännande design och vacker.
Hej från Törnrosa

litet hus sa...

Och en dansk hörna!