måndag, maj 21, 2012

Årets trädgård 2011

Igår byttes den kalla våren ut mot en varm härlig försommardag! Jag och mina kompisar i trädgårdsnätverket åkte på en utflykt till Bohuslän och hälsade på i årets trädgård 2011, enligt tidningen Drömhem & trädgård, Birgittas trädgård Glädjekällan! Väldigt välförtjänt för här var det mycket ooh:ande och aaah:ande när vi gick runt! Det var verkligen nåt att titta på i varje vinkel!

Här har vi precis klivit in i trädgården och står framför förstutrappen och kikar in i trädgården. Vid entrén är det en del formklippt barr och buxbom och många krukarrangemang.
Om jag vänder mig om och ser förbi förstutrappen ser man ett jättestort äppelträd som blommade så vackert just nu. Bänken under var så fin och sittgruppen framför.

Under äppelträdet växkte massor av olika slags julrosor. Birgitta är växtsamlare och en av hennes favoriter är julrosor. Snödroppar, blåsippor och pelargoner gillar hon också!
När man kommer in i trädgården är garaget till vänster. Framför garaget har de gjort en mur där snödroppar blommar på våren och timjan på sommaren.
Hyllan fungerar som en aurikelteater!

Jag tror hon samlar på aurikler också!
Bakom garaget fanns en liten hörna med överskottsväxter. Undrar var jag ska ha min lilla butik i min trädgård? Man behöver ju inte så mycket plats faktiskt!

Framför uteplatsen finns en jättefin plantering. Planket som skiljer av mot grannen är supersnyggt! Tittar man från sidan är det helt insynsskyddat, tittar man rakt framifrån så kan man se litegrann genom. Här har jag gått förbi uteplatsen och fotar mot garagehållet till. Här i förgrunden blommar alliumlökarna om nån vecka!
I hörnet av trädgården står ett litet växthus full med vildpelargoner och andra pelargoner. Fick inte till någon bra bild på växthuset, men brevid står en vacker urna!
Runt hela huset går en vacker trädgårdsgång av skiffer. Det händer något hela vägen och för att man inte ska se allt på en gång så kan man bryta av med såna här fina skärmväggar av pil.
I bortre hörnet på baksidan fanns en av mina favoritplatser. Här har de gjort en upphöjd bädd med stenar och låtit gången gå runt hela trädet. Under trädet växte en matta av vit ormöga (och lite annat). Och i grytan har hon lyft upp en ståtlig bergenia. Ah, så snyggt! Gubben i armeringsnätet såg jag inte förrän jag tittade på bilderna. Ser du?
På andra sidan huset växte bland annat japanska lönnar och julrosor och en fin kombination av vita tulpaner och vit löjtnantshjärta.
Den här marktäckaren saknar jag... sockblomma, den hade hon på flera skuggiga ställen. Blommar just nu, söt!
Vid sittgruppen under stora äppelträdet fanns denna fina kruka. Är det en pelargon? Så snygg!
Man fick lite idéer här och var. Det här var väl ett fiffigt sätt att dölja sockeln med? Odlingslådor för perennsådder! Smarta lock av genomskinlig plast som var fästade med kedjor så man enkelt kunde reglera hur öppna de skulle vara.
Jag gillade skärmarna som de flätat med spännband. Så här snyggt kan man skärma av en kompost! Och klematisen gjorde också sitt till för att mjuka upp det.
Här är en annan skärmvägg där spännbanden inte hunnit börja rosta ordentligt. Knopparna har LindaLunda gjort (hon var med i senaste Allt om trädgård!).
Å herregud, nu är man fullmatad med inspiration igen! Det som var spännande att se är hur mycket man kan rymma på en liten yta och hur man kan komponera växter, rost och prylar på ett vackert sätt. Själv är jag så långt ifrån att börja pynta trädgården, men det är så kul att se hur man kan göra. Och träffa en människa som har sån känsla! Tack för att vi fick komma!

5 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Mycket fint att titta på, tack för rundturen! Fastnade speciellt för gången runt trädet, häftigt.

Lena/isis sa...

Wow vilken trädgård . Kul att se dina bilder ifrån trädgården. Kram

Trädgården på Höjden... sa...

Det är verkligen kul att få hälsa på i andras trädgårdar. tack för rundturen via dina bilder.

Hälsar Åsa

Nina sa...

Det verkar ha varit ett höjdarbesök. Vilken spännande trädgård. Jag kan inte riktigt fatta hur allt detta olika rymdes på 600 kvadrat.

Lotta 8`) sa...

Tänkte att du skulle gilla Birgittas trädgård, man är alldeles lyrisk när man åker hem :) Har hälsat på flera gånger men varje gång ser jag något nytt. Roligt att se/läsa hur du såg hennes trädgård :) Ha det bäst.