måndag, maj 14, 2012

Rådjurssäkra växter

Det är inte för inte att vissa växter finns i mängder i den här trädgården och det beror ju bland annat på de där förbaskade rådjuren. Trädgården har varit hårt prövad så länge den har funnits då den har ett väldigt utsatt läge precis intill skogen. Och så länge vi inte har hägnat in så får vi vackert tåla att trädgården betraktas som en hyfsad restaurang. Men se, vissa växter gillar dom inte. Och dessa är det bra att köra på med! Här är en lista på växter som rådjuren ratar hemma hos mig!

Lungört (med risk för att tjata sönder denna växt!) Men titta vilken frodighet och rådjuren bryr sig inte! Däremot gillar mina killar att käka blommorna, fast de har i alla fall inte skövlat dem. Sniglarna gör heller ingen större skada.

Gullviva, dessa ljuvliga blommor får blomma i fred. Så söta från slutet av april och en månad framåt!

Ormöga som jag har i sällskap med gullvivorna (gölligt) och som jag som bäst håller på att sprida till fler ställen i trädgården, får blomma i fred för rådjuren.

Pion och iris får också vara i fred. Så fina bladverk när de kommer på våren!

Jätteramsen som står i backen där rådjuren gärna hänger får stå så här ståtliga och orörda.
Andra perenner som ratas hemma hos mig (som jag kommer på) är: flocknäva, akleja, myskmadra, höstsilverax, blodtopp, bolltistel, löjtnantshjärta, lammöron, hosta, plymspirea, revsuga, narcisser, kungsängsliljor.

Bland buskarna har vi:
Rododendron, berberis och buxbom som får vara i fred.
Fler som jag kommer på är: magnolian (peppar peppar), japanska lönnarna (peppar peppar), paradisbuske, syren, forsythia, stephanandra, gullregn, aronia.

Växter som rådjuren ständigt är här och nafsar i är:
höstanemon, flox, spansknäva, brunnäva (men nävorna brukar kunna blomma ändå), astilbe och penséer. Tulpaner har jag inte ens försökt.

Ska du till att planera en ny trädgård så satsa på en stomme med tåliga och rådjurssäkra växter (eller hägna in och kör med precis vad du vill!). Vilka är dina säkra och vilka är dina no nos?

6 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

Håller med om att Lungörten är en fin marktäckare, tillhör en av mina favoriter med :)
Dessa Rådjur... jag ser att din lista liknar min, men lägger till Kärleksört som får vara i fred här men hos grannen ett par hus bort, brukar de nafsa på nya skott - lustigt eller hur! Höstanemon samma sak.
Tulpaner har jag i år och pepper-peppar har de fått vara ifred, men jag vet inte hur det ser ut när jag kommer idag.
Köpte en hästkastanj för ett par år sedan och den kommer nog aldrig bli hög! De nafsar på den varje gång de är på besök. Har en Try som också blir beskuren men den är ju lite seg så den tar sig igen.
Krasse gillar de inte, trots att det är ätbara blommor?! ;)

Ha en bra måndag :)

Ulrika sa...

Dessa rådjur. De är verkligen vackra i skogen (100m bort) men kunde väl hålla sig ifrån min trädgård.
Min magnolia äter de knopparna av, likaså rosorna. Och allt ätbart jag odlat i köksträdgården, såklart.
Däremot har jag fått ha ungefär samma växter som du ifred. Riddarsporre, klint, blågull, aubretia och klematis får också vara ifred (än så länge).
Av sommarblommor har jag haft nattviol, vallmo, lobelia, njurvinda och margueriter ifred. Och halva fuchsior (de åt bara topparna).
Ha det bra!
//Ulrika

Pilgrim sa...

Rådjur...dessa söta, glupska varelser. Vi har höga staket runt vår trädgård och slipper för första gången i år rådjuren, peppar, peppar. I år är rabatten full med tulpaner :-) och mina rosor får stå ifred.

Hos oss fungerade samma växter som hos dig. Kan lägga till Stjärnflocka, salvia, narcisser, riddarsporrar, daggkåpa...kommer inte på fler just nu.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Jutis sa...

Känner igen din lista, stämmer ganska bra hos mig med, förutom Forsythian, den knaprar dom glatt! Mina våriris var oxå jättegoda, och rosenknoppar såklart!

Jo sa...

De där djuren verkar ha rätt lokal smak. Här i Borås käkade de upp alla knoppar på kärleksörten medan samma blomma alltid har fått vara ifred ute på ruckel-ön.
Det lät inte alls bra att de käkar på flox, astilbe, nävor och anemoner, just dessa har jag ju planterat här i hus-huset... :S

Linda D sa...

Vi bor i skogen och det är ju väldigt vackert, tycker jag, när trädgården övergår till skog men så är det ju det där med rådjuren... Vi har två hundar så det gör att de inte vågar vara så mycket precis vid huset, men när vi åker bort på semester så festar de loss. Vi har satt massa lökväxter som pärlhyacint och olika påskliljor som får vara ifred, även en del gula tulpaner. Lavendel, hortensia, alliumbollar:-) låter de bli. Klätterrosor vid altanen får oftast gå fria, likaså alla kryddor i kryddlandet. De älskar kärleksört så de tuggas ner varje år, även pionerna ryker. Daggkåpa står orört och olika kaprifoler. Har just satt ut en klematis på prov. Har dock en känsla av att den kan ryka. Vad tror ni?! Hälsningar Linda D