söndag, mars 11, 2007

Villadagarna

Igår åkte vi till Byggcentrum i Krokslätts fabriker och besökte Villadagarna (länk till pdf). Byggcentrum är ett kanonbra ställe för alla med hus. Där finns en massa fasta montrar från olika företag som man kanske behöver komma i kontakt med som husägare: värmepumpar, fasader, isolering, dränering, marksten, dörrar, fönster, kök osv. Under Villadagarna är montrarna bemannade så man kan komma i kontakt med de företagen man är nyfiken på under ett och samma tillfälle. De har också flera föreläsningar man kan lyssna på. Vi lyssnade på en kille från Byggnadsvård Nääs som var väldigt intressant. Han pratade om vad man ska tänka på när man renoverar gamla hus. Bl a menade han att det är bättre att renovera ett gammalt fönster än att byta ut det. Ur värmesynpunkt! Otroligt. På Byggcentrum kan man också få halvtimmes rådgivning hos arkitekter, landskapsarkitekter, inredare, byggingenjörer och advokater för 300 kr. Under Villadagarna kan man få gratis rådgivning i 15 minuter.

Vi bokade in oss på 15 minuter hos en byggrådgivare (om garaget) och 15 minuter hos landskapsarkiteten (om nedre delen av trädgården). Jag tänkte att det kunde vara kul att höra lite idéer om entrén.

Det visade sig att landskapsarkitekten var Sven Ryheden från Lilla täppan!! Det blev ett så himla roligt samtal som jag omöjligt kan återberätta. Vi svamlade på om allt möjligt så det hanns inte med så många konkreta råd. Jo, jag ska nog försöka plana ut nedre delen. Sen ritade han hur mitt växthus skulle se ut. JA! VILL HA! :-D

Här är en av mina skisser av den nedre delen av tomten. Här har jag skippat potatislandet och kör på ettåringar i stället. En sittplats och ett träd har jag satt dit. Slänten är inte så planerad. Idén om springbrunnen får vänta. En extra plats för bilar är skapad (prickat område på garageinfarten. Där har häcken och lilla trappen varit förut.

8 kommentarer:

Lotta sa...

En givande dag kan jag tro och många goda råd, det låter bra med fönstren,skall nämna det för maken som pustar varje år när fönster skall målas och kittas om, hos oss är bekymret att det "drar" trots att vi tätar. Ett växthus! Var är det tänkt att de skall stå? Hur ser det ut? Inget potatisland? Så bra din ritning är, jag började men kom inte så lång så att jag har en stor ritning över hela tomten, jag har delat upp trädgård och ritningar i tre olika delar. Usch vilket väder det är idag då! Skönt att ha trädgårdskurs att se fram emot idag. Ha en bra söndag.

Nettan sa...

Låter som en rolig tillställning det där! Hade ingen aning om att det fanns så nu har jag lärt mig något nytt. Jättefin skiss...min ligger i träda...:-): Ha en trevlig söndag!

Karin A sa...

Villadagarna hade jag missat men det låter ju väldigt praktiskt med allt sammlat på ett ställe. Så roligt att det var Sven från Lilla Täppan som var landskapsarkitekten - jag bor praktiskt taget granne med det huset. :) Liksom Lotta blev jag nyfiken på växthuset och vill gärna läsa och se mer om det.

Jag återkommer med ett inlägg och kuddväxande Geranium. Det tål att tänkas på...

Åsa sa...

Inte dumt att få tips och råd.. ibland kör man fast i tanken../åsa

Linnea sa...

När jag läser om alla dina trädgårdsplaner så blir jag såå sugen på ett hus (och tillhörande trädgård, såklart)! Verkar jättekul med all planering, och med genomförandet såklart. :)

anneli sa...

Men, gud vad trevligt det lät! :)
Jag har varit på Nääs byggnadsvård, det är jättefint. Ja du det där med fönster, Chalmers gjorde för några år sedan mätningar och jämförde gamla okopplade fönster med lösa innerbågar med moderna treglas och de gamla vann. Men om detta höres intet. Fönstertillverkarna har varit duktiga på att "lobba" om nya fönsters förträfflighet. - Tyvärr.
Och därmed har flera fantastiskt fina originalfönster slängts helt i onödan.
Kul med trädgårdsplaneringen:)

Linda V sa...

lotta: Många byter ut sina gamla fina fönster mot treglas men det blir visst inte så mycket besparing. Det är nog smart att höra av sig till Nääs om man undrar något om huset. "Isolera aldrig en vägg" sa han också. Växthuset vill jag ha på baksidan i hörnet av tomten. Sven tyckte vi skulle gräva ned det i backen. Jag tror det skulle passa bra för marken lutar upp just där. Vi får se med potatisland. Det blir nog inget i år, med bygget. Hoppas det blev en bra kurskväll!

nettan: Byggcentrum är en riktigt bra resurs. Det finns så mycket man undrar över som husägare.

karin a: Jag vet inte om jag såg alla avsnitt, det känns inte som jag har sett hur det blev på balkongerna. Och på deras uteplats. Du kanske har åkt förbi och kan rapportera? Jag får skriva mer om växthus sen. Jag är intresserad om fler tips på nävor!

åsa: Ja verkligen, man låser sig och ser inga fler möjligheter.

linnea: Jag hoppas du blir med hus någon dag!

anneli: Jag har åkt förbi Nääs en gång, men måste definitivt åka dit på ett enkomt besök. De har en massa kurser också. Känns som det är mycket man kan lära sig.

ÅsaGåsa sa...

Hej,
Jag har besökt din blogg många gånger, men aldrig lämnat en kommentar... Men nu gör jag det!
Vad bra med olika slags rådgivning som man kan få ta del av, roligt att det var just Sven Ryheden.
Hoppas vi får följa din väg till växthus. Du har en jätteinspirerande trädgårdsblogg!