torsdag, mars 01, 2007

Böckerna

OLAUSSON, INGRID:LÄTTSKÖTT TRÄDGÅRD PÅ NATURLIGT SÄTT
Jag är så beroende av vackra drömma sig bort-färgbilder i trädgårdsböckerna. Det här är inte en sån bok. Det är en liten behändig bok som sammanfattar mycket av det jag redan läst mig till om trädgård. Det är en trädgårdshandbok med svartvita illustrationer om hur man sköter trädgården med naturvänliga metoder. Det här blir nog en bra inflyttningspresent till någon som flyttar in i trädgård.

BJÖRK, CHRISTINA:LINNEA I MÅLARENS TRÄDGÅRD
Det här är en bok som jag inte fattar att jag inte redan har. Jag har skrivit om den förut och trodde då att jag köpt den på bokrea, men jag kan inte hitta den. Linneas årsbok var en av mina favoritböcker när jag var liten. Den här kom när jag var några år äldre så det är väl därför jag aldrig köpt den. Jag gillar Lena Anderssons mysiga illustrationer. Hon har ju också ritat Maja. Maja kan man besöka på Sofiero i Helsingborg.

HALLBÄCK, REVA:INRED UTE: dekorera, plantera, snickra och gjuta i trädgårdens rum
Reva Hallbäck berättar om sin trädgård och sina trädgårdsprojekt, japanska framsidan, bersån, grillplatsen, dammen mm. Boken varvas med recept och tips på betongprojekt och syprojekt för hur man inreder ute. Det finns en del fina idéer. Soffan i bersån som visas på framsidan såg ju för härlig ut. Men det verkar lite opraktiskt med en massa kuddar ute i trädgården.. Boken tog slut lite för snabbt.

LØVMO, ODD:TRÄD, BUSKAR OCH HÄCKAR I TRÄDGÅRDEN: : arter & sorter, odlingstips, beskärning
Jag är ute efter en bok om träd och buskar så därför köpte jag den här. På kursen fick jag dock se en som verkade mycket bättre: Träd och buskar av Inger Palmstierna, men den var ju inte på rea. Men den optimala boken finns nog inte. Det vill säga en bok som visar träden under olika tider på året och så man ser dess växtsätt. Berätta gärna om ni känner till en sån! Det här är ingen dålig bok, det är bara det att jag saknar bilder på samtliga nämnda träd! Den innehåller en massa handfasta råd som rör både träd och buskar. Men min andra beskärningsbok har mer specifika beskärningsråd för varje träd och buske, så ska man välja så köper man kanske Beskärningsboken för beskärningsråd och Inger Palmstiernas bok om man vill se bilder på träden och buskarna.

ERIKSEN, LAILA:UTEPLATSER I TRÄDGÅRDEN : huset och tomten, skärmar och spaljéer, val av växter
Det här verkar vara en bok skriven av en arkitekt. Den är fylld med arkitektritade teckningar över hus och uteplatser, blandat med många fina bilder. Men boken kanske mer inspirerar till byggprojekt än till att skapa härliga trädgårdsrum med sittplatser. Jag tycker ändå den innehåller en hel del matnyttigt på sådant jag inte tänkt på. Att bredda trappen (tydliga exempel visas), hur man kan tänka för att få insynsskydd, t ex genom att gräva ner uteplatsen och bygga upp en vall och hur man tar till vara på utsikten från tomten.

ENGSTRAND, KERSTIN:LJUSSÄTT DIN TRÄDGÅRD
Boken är skriven med ett knepigt typsnitt så jag har inte läst i den så mycket. Den ger många idéer om hur man kan använda belysning i trädgården. Men jag vet inte.... borde nog ha lånat den på biblioteket i stället.

SARENSTRÖM, HANNU: VÅRKÄNNING - LÖKAR, KNÖLAR och andra vårväxter för trädgården
Den boken kom i rätt tid! Hannu berättar hur man förlänger våren genom att ta in lökar och kvistar. Sedan berättar han väldigt poetiskt om vårens alla växter. Men jag stör mig på det läskiga porträttet på pärmens insida. Hur sliskig får man bli på en bild!

TÖRINGE, SANNA:TRÄDGÅRDENS FÄRGER : SKAPA SKÖNHET ÅRET OM
Boken påminner om Kerstin Engstrands bok Färgsätt din trädgård. Sanna berättar om alla trädgårdens färger och berättar om färgens egenskaper och växter i respektive färg och vilka växter som passar med varandra. Det är många färgbilder, dock är det inte alla kombinationsförslag som faller mig i smaken, men bilden på bokens framsida var riktigt läcker!

Vad har ni fyndat på rean?

7 kommentarer:

Karin A sa...

Låter som både floppar och flippar där! Jag älskar Linnea i målarens trädgård (kanske för att jag är några år yngre än du?) och läste den ofta som barn. Kollade själv in Hannus bok men reagerade också på porträttet samt att priset var ganska högt i bokhandeln. Färgsätt din trädgård funderar jag på att skicka efter från Adlibris rea...

Åsa sa...

Inred ute skulle jag kunna tänka mig.. annars så har jag ju köpt endel.. även färgsätt din trädgård.. fina val du gjort.. tänk vad många böcker det finns!!! att välja på! Trevlig helg!

Julie K sa...

Her var det mange fine bøker. Vår rea begynner snart, da blir det bøcker på meg også : )

Nettan sa...

Bläddrar och läser i Kål och krasse...Mycket inspirerande bok precis som du sa. Tänk vad fint det ska bli i min köksträdgård :-). Glömde fråga hur länge jag får låna...

maloppa sa...

Åh va bra, har letat efter boken om träd o buskar men inte hittat den någonstans. Måste kolla Adlibris rea noggrant och lägga en beställning. Tack för tipset!

Linda V sa...

karin a: Ja men eller hur?! (ang Hannus proträtt), fniss. Färgsätt din trädgård var inte lika billig som de andra böckerna om jag inte minns fel.

åsa: Trädgårdsböckerna är de bästa böckerna för de kan man återkomma till flera gånger!

julie k: Det är roligt med bokrea! Jag har för mig att två av böckerna är norska (översatta förstås), träd- och buskboken samt uteplatsboken. Kan det stämma?

nettan: Ett par veckor i alla fall. När det är dags att så grönaker tar jag gärna tillbaka den! :-)

maloppa: Boken av Inger Palmstierna kom i fjol så den har inte hunnit bli på rea. Men den jag köpte finns ju för nätta 39 kronor!

sericea sa...

Heeej! har varit off ett tag för att min mail buggade ur och då funkade inte bloggen längre.
ny blogg, nya tag!

härligt att se att du är igång med massor av böcker. jag har själv hittat några fynd, både om trädgård och inte.
kika in på nya adressen bums!