onsdag, mars 07, 2007

Samla på växter

I fall ni följde Gunnels gröna i höstas känner ni till Larz Danielsson och hans växtsamlingar. Det var i avsnittet om Peter Korn som Gunnel reste upp till Larz i Jämtland för att titta på hans ovanliga växter. Man fick kika in i hans växthus där han sår och driver upp växter från hela världen:

Foto: Larz Danielsson

Är du intresserad av ovanliga och speciella växter kan du köpa plantor direkt av Larz på hans hemsida Spezialplant. Själv är jag nog mer intresserad av våra vanligaste växter, så när jag hittade det här lilla fänrikshjärtat blev jag riktigt förtjust! Dicentra hybr. ' King Of Hearts ':

Foto: Christina Gyllensvaan Fryle

Blå nunneört planterade jag på förra stället, men jag lyckades nog inte hitta rätt miljö för den för plantorna överlevde inte. Men jag gillar fortfarande denna skuggväxt. Corydalis flexuosa Ex. Kina:
Foto: Larz Danielsson

Gillar du att samla på olika växter?

8 kommentarer:

åsa sa...

Vilken vacker blå nyans på nunneörten.. jag samlar nog inte på en speciell blomma.. utan istället vill jag ha av alkla!!!!!/åsa

Lilla B sa...

Jag samlar inte på blommor men jag odlar alltid någon eller några nya tomatsorter i växthuset varje såäsong. Jag är uppe i ett femtiotal olika sorter hittills. Det är glädje för stundedn - när hösten kommer har vi ätit upp allt!

Karin A sa...

Den där King of hearts tycker jag är jättesöt! Jag tycker det är kul att samla på olika växter men de behöver absolut inte vara ovanliga så länge de är vackra, härdiga och friska. Ett undantag är Geranium - har skickat efter ovanliga sorter från utlandet ett par gånger. :)

Snusanna sa...

Du är TAGEN! Gå in på min blogg för att se reglerna och fortsätt lek!

Nettan sa...

Japp samlar på fröpåsar just nu (säger samnon :-)). Han förstår inte att man måste ha många många fröpåsar för att må bra...Växter kan jag väl inte säga att jag samlar på ännu men det kommer nog. Har två aklejor och skulle gärna ha fler. Tycker att dom är så vackra. Och pioner, lavendel, osv osv...

Hannele sa...

Peter Korn lyssnade jag på i höstas, han är helt underbar.

Christina sa...

Visst är Dicentran fin - men egentligen är det ingen "vanlig" växt eftersom det är en ny hybrid. En av "föräldrarna" är den rätt exklusiva och inte särskilt lättodlade Dicentra peregrina + de vanligare D. formosa subsp. oregona och D. eximia. Men den verkar vara precis lika lättodlad som de båda senare - och vackrare! Vissa tycker t o m att den är FÖR vacker, dvs lite pretentiös!

Roselove sa...

Å så heldig du er som bor der det er vår.Her er det 1 meter sne og kommer sikkert mer.Dumt når jeg elsker hage. Titt gjerne innom min blogg. Jeg er ny. Link meg gjerne.