onsdag, maj 13, 2009

Skuggrabatten

Skuggrabatten på hörnet har börjat lumma till sig. Alla alunrötter har faktiskt tagit sig. Extra roligt eftersom jag sått de flesta själv!Lite närmare... Thalianarcisserna blommar så fint...Det blir vackert att mixa olika bladfärger...Mitt i sommaren kommer astilben att blomma och senare i sommar är det tänkt att mina nyköpta vita höstanemoner ska sväva över alltihop. Ska bli riktigt roligt att följa utvecklingen. Jag har dessutom satt två hostor ('So sweet') som fortfarande är väldigt små. När de växt till sig kanske jag tar bort lungörten. Vi får se. Jag har satt rosenplister som marktäckare, men dessa har inte riktigt kommit igång än.

På första bilden kunde ni ana syrenen... den är helt översållad av sprickfärdiga knoppar! PS. Återstår att se hur pojkarna lyckas förstå att de ska hålla sig på grusgångar och gräset och inte i mina rabatter...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tjusigt!//Anette

Erika sa...

Har försökt stoppa näsa i alla syrener med knopp jag sprungit på!

Jillsan sa...

Vilken fin rabatt, jag gillar många blommor/plantor som skall stå i skugga men har ont om skuggrabatter, har ont om skugga överhuvudtaget, hmmmm vad gör man, jo min vän Lydia sa, berätta inte för växterna att de inte gillar sol och plantera dem soligt ;)
Funkar ok för det mest!
Fint ahr du det iaf!!
ha det gott!

Thorins Trädgård sa...

Hej Linda, vilken skillnad i utveckling jämfört med Enköping. Du är ju bara dagar från att syrenerna slår ut.

Alunroten är härlig, den är väldigt tacksam. Jag fick en planta av min kollega för två somrar sedan och har delat den framgångsrikt sedan dess. Ibland på hösten, ibland på våren. Nu har jag ett tiotal starka plantor som jag tyvärr har hanterat lite vårdslöst denna vår eftersom de verkar klara allt.

Superfin rabatt!

/Marit

Charlotta sa...

Vad långt era syrener har kommit. Här mellan Stockholm och Uppsala har vi fortfarande långt kvar.

Hur får man barnen att inte springa i rabatterna? Hur får man barnen att inte ta en spade och lasta den med småstenar och sedan hälla på gräsmattan? Hur får man barnen att inte gräva djupa gropar i gräsmattan? Hur får man barnen att inte göra geggamojja av jord och vatten på den stenbelagda uppfarten när det regnat? Hur får man barnen att inte bryta av alla blommor på nyplanterade pelargoner?

Hör av dig när du har svar... :-)

Karin sa...

Vilken snygg skuggrabatt Linda! Den ser redan riktigt härlig ut. :) Jag konstaterade idag att jag måste gräva om en massa rabatter och täta till dem i sommar. Har en tendens att plantera alldeles för tätt eller för långt ifrån. Din rabatt ser perfekt ut! Kul med dina frösådda alunrötter - läckra färger!

Kram Karin

Lindas trädgårdsblogg sa...

Anette: Tack! Du får komma och titta :-)

Ika: Har sett andra sorters syrener som redan är utslagna. Den jag visar på bild har nog extra mycket blommor i år. Slår ut när som helst!

Jillsan: De flesta skuggväxter tar väl inte så skada av lite sol, bara de får vatten! Men visst kan man väl ordna lite skugga bakom buskar t ex?

Thorins: Första året vi bodde här slog syrenerna ut kring skolavslutning, men de senaste två åren så har jag inte kunnat plocka med mig syrenkvistar då för de har redan blommat över! Blir nog så i år med!

Perfekt med plantor som tar sig fint så man kan dela!

Charlotta: Ja du, jag ser med fasa på alla påhitt dom kan komma på... Vi får se hur den här första sommaren kommer att gå.

Karin A: Jag hoppas verkligen det är lagom avstånd nu. Innan jag gjorde om var det ju alldeles för tätt och på för liten yta. Men blir det inge bra så går det ju att ändra! :-)

Fundera grönt sa...

Vad fint det ser ut!
Ja, jag borde hälsat - men det var sådär du vet en tanke som susade förbi samtidigt som vi passerade varandra. Att det kunde vara du. Kul att det var det!
Ha det gott!
Nanna

Hannele på Hisingen sa...

Härlig rabatt.