onsdag, november 29, 2006

Världens tråkigaste trädgårdsblogg

Jag hoppas alla har så fullt upp med allt så att ni inte hänger här och störs över den dåliga uppdateringen. Nu är det jobb, jobb, jobb. Hem och måla (måste till ett fjärde varv). Fortsätta med jobb, fast extra jobb. Mellan varven somnar jag i soffan så jag inte kan somna sen när det är sovdags. Vill så gärna bli klar med rummet innan gästerna kommer på fredag, men jag tror det är omöjligt. Och så vill jag göra julfint, det har jag inte hunnit. Jag tog fram de nya gardinerna (som jag köpte på Hemtexrea i vintras), men jag hade glömt att de var fullbredd och behövde delas på hälften för att räcka till båda vardagsrumsfönstrena. Jag sydde ena gardinen när jag kom på att jag därmed sydde ihop kanalen, så jag gav upp och gjorde nåt annat. Undra hur jag ska få det snyggt? Krokar?

Nu låter det som jag är jättestressad, men jag har faktiskt suttit vid datorn och slösurfat i nästan en timme.

Ha det finemang!

PS. Lite kuligare blogg hittar ni här: Pixis jul- och nyårstips.

söndag, november 26, 2006

Mina första kransar

Igår var vi på julpyssel hos grannarna, jag vet inte riktigt hur många vi var, massor. Det var i första hand kranstillverkning i garaget som stod på programmet. Jag har aldrig gjort kransar, men man blev riktigt inspirerad av de andra. Så här blev mina! Kransen på dörren hänger för långt ner, måste spika fast en ny spik så kransen kommer högre upp. Jag gjorde ett hjärta i mitten av kransen (det syns om du klickar på bilden) och det blir lite krock med dörrknackaren! Eller så har jag den på befintlig spik och tar bort hjärtat i mitten.

Den nedre kransen blev jag störtnöjd med! Har dock inte bestämt vart jag ska ha den än. Till båda kransarna har jag använt kornell som stomme.

Efter julmaten så fortsatte vi pyssla inne. Jag sydde ett filthjärta och virkade några snöflingor. Sen hjälpte jag ungarna att också sy och virka, haha!

I eftermiddag ska vi gå långpromenad med grannarna, det är riktigt fint väder idag. Jag ska försöka hinna måla ett varv på rummet först. Äntligen är väggen färdigslipad.

fredag, november 24, 2006

Roligt efter jul

Tidigare i höstas anmälde jag mig till kursen Trädgård att längta till. Tyvärr var kursen fullbokad och jag sattes på väntelista. Nu kommer det att dra igång en ny kurs i februari och jag ska gå!

torsdag, november 23, 2006

Inte fotovänligt

Det här mörkret gör verkligen bloggen tråkig. Det blir aldrig tid att fota ju!

Vi får se hur mycket julfint det blir här i helgen. Vi skulle ha städat ikväll men jag somnade i soffan och sen fastnade vi framför Lyxfällan på TV3. Ett mycket fascinerande program... En del människor har verkligen ingen hjärna!

Hur som helst måste jag städa innan vi börjar pynta. Men det är en massa annat att göra också. På lördag är vi bjudna på pyssel hos grannen (kul!). Och i bilen ligger min nya kompost ouppackad och omonterad. Och så har jag en del jobb som bör vara klara innan veckans slut. Nästa helg kommer våra kompisar på besök och då borde jag ha gjort klart blå rummet så vi kan bädda folk i gästrummet. Men tror ni ens att jag slipade klart väggarna förra helgen? Nej just precis!

Har ni sett Cias hundvalpar?!

tisdag, november 21, 2006

Julen

Visst kan vi komma överens om att adventspyntet och ljusslingorna kommer fram nu till helgen och inte helgen efter som är första advent. Jag känner mig snuvad på advent. Det är för få dagar! Så. Vi börjar julen nu till helgen?

lördag, november 18, 2006

Julklappstips till en trädgårdstok 2006

Jag har letat upp lite sköna prylar till alla som har en trädgårdstok att ge julklappar till! Du kan även kolla förra årets lista.

1. En trädgårdsradio att ha vid planteringsbordet eller i växthuset. Jag har letat efter någon svensk återförsäljare av denna underbara radio utan resultat. Denna bild kommer från Dig it, UK. Den finns även hos Strawberry Fool, The Gardeners shop och några fler ställen, men det verkar vara knepigt att köpa från Sverige?

2. En söt liten groda som hindrar trädgårdsslangen att meja ner rabatten!Grodan och bilden kommer från Trädgårdliv och går att beställa på nätet.

3. En liten ängel som vaktar i trädgården.Även denna kommer från Trädgårdsliv. Det finns även en liten ängel.

4. Gardners Hand Therapy Cream från Crabtree & Evelyn, finns att köpa hos Trädgårdsliv. Alla vet hur hemska händerna blir efter en dag i trädgården. När man kommer in får man skrubba noga med Biltema handrengöring och sedan smörja in händerna i en bra handkräm.
5. Hos Trädgårdliv hittar du även detta trädgårdskit.
6. En ståtlig krona som man kan pryda rabatter eller blomsterarrangemang hittar du hos Trädgårdsrum.
7. Zinkskål till blomarrangemang och annat. Från Cosas.8. Buxbomsax i presentförpackning från Buxus.9. pH-, ljus- och fuktighetsmätare från Buxus. Speciellt kul om man ska anlägga ny trädgård och vill veta förutsättningarna på olika platser i trädgården. 10. Secret Gardens And More Secret Gardens, en DVD med Alan Titchmarsh, finns att beställa på Megastore.
Det sista tipset saknar bild och det är en Trädgårdskalender 2007 från Drömhem & trädgård. Man kunde beställa den i senaste numret av tidningen. Sedan har vi böcker också... men det får nog bli ett eget inlägg!

Utsikt får köksfönstret

Lina frågade hur det såg ut genom köksfönstret. Nu kommer jag med mina höstiga vyer. Vi har en skogsbacke på baksidan där köket ligger så det är inte allt för spännande!

När jag diskar och tittar lätt åt vänster så ser jag den gamla hönsgården och mina pallkragar:
Och när jag tittar lätt åt höger ser jag perennarabatten:Men det jag är mest fascinerad av just nu är att jag ser röda buskar av Cotoneaster inne i skogen (två röda kluttar syns inne i skogen i bilden ovan). Det finns nästan alltid något att titta på!

Vi har ett fönster vid matbordet också och då ser vi åt söder ut över grannens tomt och sen en skogsbacke (där de avverkat träden).

Det som syns i förgrund är min jättestora Stephanandra, en rododendron och så idegranen. Bakom rododendron inne på grannens tomt står ett körsbärsträd som gladde mig i våras. Grannen har också röda Cotoneaster. Ungefär det enda, förutom det vintergröna, som fortfarande har löven kvar.

Blå rummet

Jag har slipat blå rummet och spacklat ett varv. Nu är det dags att slipa igen och det är såååå tråkigt. Men mitt mål är att ha målat ett varv innan helgen är över.

Det är ett ganska stort rum med fönster mot perennarabatten. Det är här jag kommer att ha min dator sen. De limegröna garderobsdörrarna och listerna får vara kvar!

Problem med bloggen

Bloggen har inte synts korrekt sen i torsdags någon gång. Jag har hoppats att den ska rätta till sig av sig själv eftersom jag inte rört den. Inget har hänt så idag tänkte jag ta itu med problemet och skrev till Blogger Help om hjälp. Sen testade jag göra ett nytt inlägg och då funkade bloggen igen!! Typiskt! Hoppas jag slipper problemet igen.

Näe, det börjar vara på tiden med fler bilder på bloggen. Undrar om jag hinner ut och fota innan mörkret? Ha en fortsatt bra helg!

onsdag, november 15, 2006

Skvaller!

Maria gick och gifte sig i Thailand!

/Skvallerbyttan bing bång

PS. Hurra, grattis och all lycka! DS. :-)

tisdag, november 14, 2006

Lökat på jobbet!

Idag tog jag och en kollega två timmar off och gick och shoppade lökar för halva priset! Sen satte vi lökar vid uteplatsen utanför vårt personalrum. Vårlängtan :-) Om vi till våren händelsevis vill veta vad det var vi satte så skriver jag upp det här:

Fylld snödroppe 'Flore Pleno'. 10 st
Blåstjärna, Scilla Sibirica. 40 st
Vårstjärna. 15 st
Snökrokus 'Roseus'. 8 st
Narcisser Tête à tête. 4 st. <- bara 4, vilken miss!
Botaniska narcisser Jack Snipes. 5 st
Narciss 'Daydream'. 5 st
Pingstlilja 'Recurvus'. 5 st
Balkansippor, blandade. 30 st
Kungsängsliljor. 25 st
Tulpan 'Icestick'. 6 st
Tulpan Angelique. 8 st

Vi får se vad som kommer upp. Direkt under grässvålen var det grus och vi hade inget benmjöl att göda med. Det kommer nog bli kämpigt att växa genom gräset också. Känns det som.

Sen har vi planerat en rabatt också, men det ska vi ordna i vår.

söndag, november 12, 2006

Häng på låset hos Cosas!

Själv så är jag hos däckfirman och fixar nya vinterdäck så jag kommer inte att tävla om de söta saltkaren som blir välkomstpresent till de tjugo första kunderna.

Vad pratar jag om? Jo Flitiga myran öppnar webbshopen Cosas i morgon klockan nio!

Anneli har fixat en massa fina grejer. Här är några som passar för en som gillar trädgård och blommor!

Hyacintvas, med kristallmönster:En liten hängande vas:Zinkkorg, trådkorg samt den söta madonnan att ha som vakar i växthuset (t ex):Och i den här trådkorgen skulle man kunna ha fröpåsar:Vad skulle du vilja ha från Cosas?

Bilderna är publicerade med tillstånd av Anneli.

Helgens trädgårdsarbete

Jag har knappt varit i trädgården de senaste veckorna. Det är bara regn, regn, regn. Uppblandat med snö och frost. Idag blev det uppehåll och jag var ute ett par timmar.

Pelargonerna hann dö. Jag tog aldrig in dem innan frosten och nu är de bruna och geleiga och åkte på komposten. Suck. Men jag får så nya i vinter och då väljer jag någon annan skojig sort (tänk positivt). Jag tömde alla hinkar och krukor och balkonglådor. Den som menar att det är lättskött att odla trädgård i krukor vet inte vad den pratar om (men det kanske det inte är någon som hävdar?). Det är ett väldans kånkande så här på hösten och inte har jag hunnit diska. Vi har slagit av vattnet utanpå huset så jag får ta in och diska i badkaret. På våren är det också en massa jobb och på sommaren måste man vattna regelbundet. Himla mycket smidigare med rabatter i marken! Fast det är fint så jag fortsätter nog :-)

Jag plockade ihop lite barrkvistar och gjorde en vinterkruka och så tog jag min andra pilkorg och planterade de två buxbomarna jag köpte på rea förut och planterade tillsammans med vintergröna och ljung. Jag klippte kvistar från berberisbuskarna, för de har så fina knallröda bär och stack ned i arrangemangen. Oj vad pyssligt. Och nu är det bara två veckor tills julen börjar. Jag hade bara mobilen att fota med och hade glömt ändra storleken så bilderna blev så små och otydliga, så det finns inget att visa. Uppdaterat: Jag ändrar mig. Här är de mikroskopiska bilderna!Nu håller jag på och laddar för att börja arbetet med det blå rummet. Jag har tömt rummet på grejer och rivit tapet där det satt löst. (Jag ska inte riva mer!!) Känns som att det här borde man ju fixa på en vecka ;-)

torsdag, november 09, 2006

Årets perenn 2007 - Jättetåtel

Årets perenn blir ett gräs som heter Jättetåtel. Det är första gången ett gräs blir årets perenn. Jag gillar gräs i planteringar, det är väldigt användbart och ger vackra kompositioner. Själv så kommer jag inte på att skaffa gräs. Jag har bara två olika på tre ställen. Nästa år kanske jag utökar med denna? Vad har ni för gräs i era trädgårdar (förutom gräsmattan)?

Läs mer ->

onsdag, november 08, 2006

Prickig hund

Jag har sett prickiga hundar på bloggen idag. Min pappa har en prickig hund som jag försökte fota i somras. Svårt! Hennes huvud är svart och det blir allt som oftast helt svart! Och så rör hon sig hela tiden! Men så go hon är! Hans andra hund är lite lättare att samarbeta med. Väldigt lättregisserad vid kameran!

tisdag, november 07, 2006

Det var en gång en sommar

Prickig onsdag

Jag orkar inte haka på mönstertemat fullt ut, det är så otacksamt att fota på kvällstid med min kamera. Men jag har hittat prickiga blommor från i somras som jag kan lägga upp idag!Uppdaterat: Jag skrev inlägget på tisdagkväll och la up det onsdagmorgon, men det hamnade under tisdag. Så fel det blev...

måndag, november 06, 2006

Imponerande

3,8 kilometer simning i havet + 18 mil på cykel + ett maratonlopp = Ironman
Finns det någon större idrottslig bedrift? K:s jobbarkompis Eva har drömt om Ironman på Hawaii i flera år och tränat hårt för att nå dit. För två veckor sedan genomförde hon loppet, kolla reportaget här. Vilken lycka när hon kom över mållinjen!

Hon blev nr 14 i sin klass och det tog 10 timmar och 46 minuter. Jag är djupt imponerad.

söndag, november 05, 2006

Fulexplorer

Jag använder Firefox, men i helgen har jag varit bortrest och kollat på min blogg från en annan dator. Med Internet Explorer. Jag hade glömt hur sipp den är med min blogg! Bilder och text försvinner, man måste liksom gulla med den. Markera texten och scrolla upp och ner och för att få fram texten och bilderna.

Jag tycker synd om 79% av alla er som kollar bloggen med Internet Explorer. Vilket tålamod ni har! Jag borde tänka om och byta mall, men jag har visat mig vara ett lato när det gäller utseendet på min blogg :-o

fredag, november 03, 2006

Adventskalender

Om man inte har någon som fixar en adventskalender till en så kan man låta Jeanne d´Arc Living fixa biffen. De har 24 färdiga numrerade paket med överraskningar. Ruggigt dyrt bara, från 300 till 1000 danska kronor. Men sååå söta presenter!

torsdag, november 02, 2006

Loppisrummet

Våra gäster har åkt och jag har tagit lite detaljbilder på det som just nu kallas loppisrummet. Jag tänkte att allehanda loppisfynd ska få en fristad i det här rummet! Som synes gillar jag teak och string från 50-, 60-tal samt 70-talsmönster! En salig blandning.
Den här duken hittade jag i en låda med gamla grejer från barndomsrummet. Almanackan stämmer för i år!! Elefanter är snygga :-)Gästrummet är för tillfället målgruppsanpassat för veckans gäst. I fortsättningen kommer mest min kompis sova här så jag ska ta bort barnböckerna och leksakerna. Å andra sidan kommer jag nu att fylla rummet med alla kartongerna från det "kreativa rummet". Nu är det strax dags att måla därinne. I can see the light!

Rummet är inte komplett, följande ska jag spana efter:
  • En gammal snygg fåtölj med karmar. T ex nåt som liknar fåtöljen på den här bilden.
  • Ett passande överkast. Kanske mormorsrutor...
  • Kuddar, funderar på elefantmönstret från Svenskt tenn. Fast passar de till mormorsrutorna?!
  • Loppiskrukor
  • En nätt liten byrå
När vi tog bort plastgolvet kom ju ett fint trägolv fram. Det måste naturligtvis slipas, men det får duga tills vi sett golven i de andra sovrummen. Hur som helst. Vi visste ju att murstocken går längs ena väggen och vi funderade om det kanske funnits en kamin i rummet. Mycket riktigt, på ett ställe i golvet finns ett gammalt klinker där det funnits en kamin. Tyvärr blir rummet lite svårmöblerat om vi ska sätta dit en kamin. Fint vore det och vi ska fundera på saken.

Maria bloggar

Mmm jordgubbar... sommar! Visst är det en härlig bild?! Bilden är från Marias blogg. Maria bor vid en havsvik norr om Luleå där hon och hennes sambo byggt det sötaste lilla huset. Hon är gammal jobbarkompis till mig som har underbart skön humor. Hon har bloggat sen förra sommarn, men det är först nu som hon gett sig till känna för mig! Jag tycker definitivt att du ska bokmärka hennes sida och lämna lite schyssta kommentarer. Maria pluggar till beteendevetare och är intresserad av media, mat och hälsa. Och trädgård också, hon håller på och bygger upp trädgården. Kolla ett växthus har hon också!Men det fubbot åker till Thailand på lördag, men vi hoppas hon hittar en lina därborta att rapportera från!

Marias blogg ->