lördag, januari 12, 2008

2007 - en summering

Det här är nog bloggens längsta inlägg! En sammanfattning av året 2007.

Januari

Jag längtade galet mycket efter våren. Beställde fröer och drev kvistar!

I trädgården var min då enda julros sprickfärdig:
Inomhus höll jag på med projekt rensa och planera pysselrum. Många idéer hade jag, men orken tröt och rummet har bara blivit stående (i februari fick vi en läcka på vinden och i mars började ju trädgårdssäsongen och i juni, ja... då försvann all ork för allt!).

Februari
Det var en massa grejs med huset. Den blöta hösten hade gjort att det regnat in på vinden så vi fick riva kökstaket och torka ur.
Vi bytte till pelletsbrännare på pannan också. Och äntligen tog vi tag i vårt garageprojekt och började rota med det:
Dock tog det några månader innan vi fick iväg bygglovsansökan!

Jag invigde min kompost:
Kanske jag kan hämta jord ur den den här våren?!

Jag skaffade en ny kamera!
Det roligaste var att jag gick en trädgårdskurs och började rita upp min trädgård!

Mars
Jag hade många trädgårdsplaner i huvudet och fortsatte skissa på idéer som jag fått på kursen. T ex funderade jag en del på entrén som behöver förändras när vi får ett nytt garage:Ett problem som vi kommit på senare under året är att det går avloppsledningar under den stora syrenen till höger om gången. Det kan bli svårt att få bort den, ajajaj.

Jag höll på och pysslade en massa med mina frösådder.
Och så monterade vi ihop miniväxthuset från Rusta!
Vi röjde sly i slänten bakom vår tomt.
Och vad fint det blev när vitsipporna började blomma!

I mars var jag med och startade ett trädgårdsnätverk i Mölndal!


April
Sista helgen i mars besökte jag trädgårdsmässan i Älvsjö och när jag kom hem var kameran fulladdad med inspiration!
I april blev jag förälskad i penséer och gjorde vårkrukor med penséer och vårlökar. Råväck fungerade riktigt bra till vårkrukorna vill jag minnas (men inte fungerade de i sex månader som det stod på förpackningen!).
Våren var tidig och i april ägnade jag mig galet mycket tid i trädgården. Härligt! Redan i början av april var Magnolian sprickfärdig och lungörten blommade:
Förutom allmänt vårbruk så var projektet att göra en till rosgrop. Mycket kvickrotsrötter fick jag rensa från jorden, så det tog ett par helger. Hela slänten bakom är fylld av kvickrot.
Fick avbryta arbetet då det kom en släng av snö.
Inomhus höll jag till mycket i det här lilla rummet. Jag sådde för fullt. Alla utrymmen i huset var fyllda med såbyttor!
I mitten av april var Magnolian ljuvlig!
Och rosgropen blev klar!
Jag njöt av en massa vårblommor. Bland annat en massa kungsängsliljor jag satt hösten innan.

Månaden avslutades med att jag beymrade mig över allt som var ogjort. T ex den fula gräsplätten framför häcken och den igenvuxna grusgången.

Maj
Valborgshelgen slet jag stenhårt med att snygga till nedre delen av trädgården.
Jag satte potatis, purjolök och schalottenlök i landet. Bönor och ärtor blev tyvärr aldrig av.

I trädgården växte det så det knakade, men kampen mot rådjur, sniglar och ogräs var ojämn. Mina söta frecklesvioler blev uppätna :-( Liksom mycket annat.
I slutet av månaden blommade kirgislöken som jag satt året innan.
Det blev otroligt fint eftersom den blommade samtidigt som syrenen och rododendron!
Maj månad var ocksåp fylld med många utflykter. Var en helg i Örebro och en helg i Kinnarp/Falköping och på studiebesök i Stockholm med jobbet. Sen gjorde vi några utflykter i trädgårdsnätverket! Jag förköpte mig på växter och många hann jag inte plantera ut på hela sommaren!
Vi grejade också en hel del med bygglovet till garaget!

Juni

Jag gjorde fler trädgårdsutflykter. Bland annat var jag på plantbyte i Botan och spanade in detta ljuvliga blåregn. Vilken trädgårdsdröm!
På plantbytet bytte jag till mig denna vackra Nora Barlow-akleja! Den kom ner i jorden och jag önskar den blir så här fin nu i år igen. Andra resor jag gjorde var till Danmark, garden route i Halland (1, 2, 3) och sen upplevde jag pionfrossa i Västergötland!
Jag gick på trädgårdsbesök hos Jan och Ing-Marie, Annica samt Lasse och Elisabeth.

Att sitta på altanen när det blommar i buskarna nedanför är ren och skär lycka.
Det var värmebölja i början av juni och altanen kan bli nog så varm på morgonen så jag kunde istället sitta här och äta frukost! Härligt! En önskan inför denna sommar är utemöbler ute i trädgården.
Det växte så det knakade. Vårens rosrabatt lummade snabbt till sig!
I mitten av juni blommade redan Astrid Lindgren!
I midsommarveckan fick jag en magsjuka som sen höll i sig hela sommaren och en bit in på hösten (ni vet ju varför). För att inte tala om tröttheten. Orken var helt borta! Att gå uppför trädgårdsgången och trapporna upp till huset orsakade overkligt mycket andfåddhet! Vid midsommar kom också regnet. Själv parkerade jag inne på soffan och tittade ibland ut genom fönstret. All trädgårdsinspiration rann bort med tröttheten.

Juli
Trots mina knappa omsorger blommade trädgården väldigt fint. T ex Malva och betonika:
Jag orkade inte skörda många hallon och bär det här året.
Vi hyrde en som kom och rev vårt garage. Sen åkte vi på semester till Norrland!
När vi var uppe i Norrland var jag och mamma runt på Öppen trädgård (1, 2). Och blåklockorna blommade så vackert längs med vägrenarna.
Augusti
Några av växterna jag planterat under våren blommade så fint. T ex Veronikan:
Och klematisen:
Rosenskära och luktärt:
Och i landet var purjon, löken och potatisen klara att skördas:
När vi kom hem efter semesterna var planen att fortsätta riva garaget och sen gräva ur slänten. Allt blev dock förskjutet, t ex för att det en helg var översvämning på tippen. Hur som helst bestämde vi oss för att vi inte ville ha ett 4 meters stup i trädgården under vintern ifall det skulle regna som det gjorde förra hösten. Projektet skjuts på framtiden.

Bloggen blev lidande av min trötthet och anledningen avslöjade jag i slutet av månaden!
Jag ska villigt erkänna att jag under sommaren hellre läste gravidtidningar än trädgårdstidningar och under hösten bebisböcker i stället för trädgårdsböcker! Det här är också ett projekt :-)

September
Jag blev piggare sen när jobbet började om, men orken räckte bara till jobbet. Där var det full rulle med ny organisation och nya samarbeten och projekt att planera. När jag kom hem: vilavilavila.

En av mina favoriter i trädgården, höstanemonerna blommade länge:
Rosenskärorna blommade också som galna.
I slutet av månaden upptäcktes en storleksskillnad på bebisarna och vi fick börja gå på ultraljud varje vecka. Vi var väldigt oroliga. Tack och lov har det inte utvecklats till tvillingtransfusion, vilket vore mycket riskfyllt. Men många kontroller är det (fortfarande).

Jag började träna hos en sjukgymnast för min klena rygg. Jag tränade under hösten ca två gånger i veckan hos sjukgymnasten och sen gick jag på vattengympa för gravida en gång i veckan. Efter ca två månaders träning gav det resultat och jag har inte haft ont i ryggen trots att jag växt mig jättestor!

Oktober
Inte många trädgårdsprojekt orkade jag med. Flyttade lite plantor och planterade ut växter som jag hade kvar sedan våren. Och en del av vinterns perennsådder åkte ner i pallkragen.
Jag gjorde en höstkruka.
Annars njöt jag av höstfärgerna som var väldigt fina i år:
November
Gick mig helt förbi (trädgårdsmässigt). Jo, jag började mata fåglarna. Jag gjorde mina sista tre veckor på jobbet och vi hade genusprojekt och full rulle. Sista veckan i november blev jag sjukskriven på heltid och från och med då började jag åka till sjukhuset minst två gånger i veckan. Däremellan bara sov jag tror jag!

December
Jag och maken gjorde gatans snyggaste bock!
Maken fixade även med belysning i trädgården (vilket jag inte berättat om). Han har satt några spottar på baksidan och så.

Det var ju julmånad och jag pyntade lite lagom. Hann nätt och jämnt få iväg julkorten (som jag faktiskt började göra i november!). Julklapparna till släkten kom dock iväg för sent så de fick dem i mellandagarna i stället. Jajja. Julen firades hemma i lugn och ro utan stress och press. Mycket vila är vad jag behöver.

Maken var väldigt flitig denna månad och har slipat två sovrumsgolv och tapetserat en fondvägg i vårt sovrum. På självaste julafton flyttade han in sängen i vårt nya sovrum! Det är bara lite piff kvar så kanske ni ska få lite bilder på det. Det började dra ihop sig vad gäller bebisförberedelser och äntligen fick vi tummen ur och köpte en tvillingvagn på Blocket. Vi har även varit och lånat grejer hos kompisar med tvillingar (spjälsängar, kläder, amningskuddar osv).

Den 28 december blev jag inlagd på sjukhuset med diagnosen havandeskapsförgiftning. De ville ha extra täta kontroller både på mig och bebisarna. Risken fanns att de behövde plocka ut bebisarna, men allt har gått bra och de är fortfarande kvar i magen. Men jag måste vila mycket... Hur 2008 blir går inte att förstå.

16 kommentarer:

NinaH sa...

God forstättning på år 2008, Linda! Önskar fortsatt lycka till!!!!

Eva sa...

Wow, vilken sammanfattning av 2007! Så mycket som hinner hända på ett år. Och visst är det spännande att se fram emot 2008 och fundera på hur annorlunda det här året kommer bli, speciellt för er. :-)

Cin sa...

Härligt inlägg!! Fick mig att börja längta till trädgårdspyssel. Ska nog spana in lite nya blommor nu känner jag. :)
Kram Cin.

Karin A sa...

Vilket fantastiskt inlägg och sammanfattning av året! Du har hunnit med mycket trots att trådgårdslusten försvann i takt med att bebisintresset ökade. :) Kul att se bilderna från Älvsjö igen. I år hoppas jag kunna åka dit. Fortsätt lycka till med allt! Kram Karin

Anonym sa...

Tack Linda för en riktigt trevlig sida! Halkade in här hos dig av "misstag", och återkommer mer än gärna...

Ha ett riktigt bra 2008. Vila ordentligt så bebisarna har det bra i magen!
Kram Åsa

Anonym sa...

Hej! Så fint det är att se sommarbilder. Inatt började snöa på "riktigt" här i Västerbotten det är först nu vintern börjar här med ca 10cm blöt snö som "yrte" ner.
Tur att de små är kvar i värmen, ha det så bra o kram mlj

Hem & Harmoni sa...

Vilken fin sammanfattning! Det här gör verkligen bloggen till en dagbok.
Lycka till med bebisarna! De tittar säkert fram snart!
Ha det gott, tänker på dig! Kram Marie

Anna sa...

Hej!
Vilken bildkavalkad!
Första gången här hos dig, men jag kommer tillbaka.
PS. Jag bor inte långt från Herman med pionerna..
Må gött du, gubben o magen

Nettan sa...

Hej! Jösses, hände allt det där under 2007?!? Bilderna är så härliga och nu börjar min trädgårdsinspiration komma krypande. Funderar på projekt nedersida...
Skönt att ni är ok alla tre och maken förstås. Vila på du och som sagt...om det behövs godis eller lite sällskap eller något annat (kanske inte städgrejen :-)) så hör av dig. Är hemma hela dagarna!
Kram Nettan

kicki sa...

Ha nu ett härligt 2008, ni kommer ha fullt upp med de små knytena, men tror säkert du hinner med din vackra trädgård också...
Kramen från värmland, kicki

Moni sa...

Det är så roligt när du sammanfattar året sädär! Jag minns detaljer från mitt eget år när jag tittar på dina bilder! Roligt!

L8 sa...

Kul att få läsa om ditt 2007! Hittade bl a mitt första inlägg till dig, efter att vi träffats i Botan. Och sedan dess har jag följt din blogg, även om jag inte alltid kommenterar.

Håller nu alla tummar för er!

~~L8

Maria sa...

Roligt att läsa om ditt/ert år både med trädgård och annat!

Lotta sa...

Roligt med en sammanfattning av trädgårdsåret och med lite andra ögon se på hur det varit och om det blev som man trodde :) Och du som gått från växtbebisar till människobebisar... :) Ett stort och härligt steg i livet. Hoppas allt är väl Er alla, Kram 8`)

Ida sa...

Ett fint år! :)
Lykke til og kos deg i 2008.

åsa sa...

Vilket år! ni haft.. god fortsättning..=)/åsa