lördag, september 02, 2006

Vätskeersättning och ett tips

Truls har tillbringat dagen hos veterinären. Han har varit hängig och haft dålig aptit ett par dagar. Han brukar vara den som kastar sig på maten, så man fattade ganska snart att nåt var fel. Han har kräkts och varit dålig i magen. Men det verkar inte vara nåt allvarligare än någon slags magsjuka, att han fått nåt virus. Men oroliga hann vi ju såklart bli. Vi gav vätskeersättning igår och eftersom jag tyckte det var lite besvärligt att gooogla efter receptet så skriver jag ner det här.

Vätskeersättning
1 liter ljummet vatten
2 msk druvsocker/honung
1 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat

Vi fick också ett tips av veterinären. Greppa tag i nackskinnet, lyft en bit och släpp. Om nackskinnet långsamt faller ner så är det ett tecken på att katten är uttorkad. Skaffa en vätskespruta så du kan mata katten med vatten. De fattar ju inte alltid själva hur mycket de ska dricka.

Bilden på Truls är från i somras.

6 kommentarer:

lotta sa...

Stackars lilla kissen som är sjuk... Vi har också råkat ut för att katterna inte vill äta och dricka och jag har suttit och gett vätska med liten spruta både dag och natt.. men det är förvånande att katterna inte blir sjukare än vad de är med tanke på allt de tar i sin mun, allt från möss till fåglar.... Påminner mig om att det är dags med en liten avmaskning igen - pust!

Moni sa...

Stackars Truls! Det är inte roligt att vara sjuk och det värsta man kan ha är ju kräksjukan.
*rys*
Hoppas han blir bättre snart!

Immix sa...

Hoppas kissen mår bättre! Tack för ditt gulliga gästboksinlägg förra veckan. Det är svårt när djur dör men ännu värre att behöva ta beslut om avlivning, som fick göras i detta fall. Hon var 17 år så man hade ju hoppats att hon kunde få somna in av sig själv men sen blev hon plötsligt sjuk så det fanns inget alternativ...

Linda sa...

lotta: Ja visst är det märkligt. Truls är tre år nu och jag kan inte påminna mig att han nånsin varit sjuk? Dummis har däremot haft urinsten och skulle ha dött om vi inte opererade. Det är viktigt att katterna dricker!

moni: Han är tyvärr fortfarande ointresserad av att äta, men det går bra för honom att dricka. Han är väldigt go och kelig och drar sig inte undan, tack och lov.

immix: Usch, det är förfärligt när ens husdjur dör. Men otroligt att ni fick ha er vovve i 17 år! Jag har aldrig hört nåt liknande. Jag begriper att det måste kännas alldeles tomt efter henne. Kram.

Lina sa...

Tack för tipset om vätskeersättningen!
Min lilla kisse Jackie verkar ha samma problem som din Truls.

Anonym sa...

Tack för receptet. Min kisse har kräkts 10 ggn sen natten till idag. Nu har börjat ge honom vätskeersättning. Han verkar med ens lite piggare. Googlade på hur mycket bikarbonat man skulle ha och då kom jag hit. Nu funderar jag på hur länge han inte ska äta sin vanliga föda. Buden säger ett halvt till ett dygn så att magen får lugna ner sig. Någon annan sa att man får absolut inte svälta i ett dygn för då kan organen ta skada. Då prövar vi med ett halvt och hoppas han inte kräks imorgon. Då börjar jag med att ringa till veterinären och sen blir det lite ägggula med laktosfri grädde. Hoppas det går vägen och att det inte är någon annan sjukdom.