tisdag, mars 07, 2006

Vårsolen

Marssolen har lyst kraftigt de senaste dagarna och jag är orolig för mina buskar och träd. Jag har läst att man bör täcka dem med juteväv på våren... Jag har försökt spana och har inte sett att någon annan gör det. Jag har även frågat den gamla husägaren om de gjorde det (nej). Ska jag tro att de klarat sig i alla år och därför fixar även denna vår? Och magnolian, hur bra tål den -19 på nätterna och stark sol på dagarna? Hjälp.

Två av mina rododendrosar:5 kommentarer:

:sericea: sa...

på vårvintern med tjälen kvar i marken och den starka vårsolen är det mest barrväxterna som tar skada (vad jag vet). min pappa har en rhododendron på sin tomt som är över 50 år gammal, den är enorm o har aldrig lidit nån skada under alla år. rhododendron kan iofs beskäras med gott resultat om det skulle behövas i jämförelse med barrväxter (undantag för idegran).

om du är orolig är det ju lika bra att vira in stackarna, bättre sent än aldrig. och väven går ju att återanvända nästa vår.

Har du Magnolian i kruka eller på friland?
det är rötterna som är mest känsliga, så om den är på friland kan du skotta upp rejält med snö runt som värmer eller täcka med grankvistar o liknande så att inte solen värmer upp rötterna för tidigt.

Virra sa...

Har också en rhododendron har jag upptäckt. Sen har jag några andra små buskar med gröna blad som jag inte har någon aning om vad det är.

:sericea: sa...

Virra: du gör det så lätt för en. Små buskar med gröna blad! :o)

Linda sa...

:sericea: Tack snälla för tipsen!

Virra: :-D Jag vet inte vad hälften av mina buskar är, men jag hoppas man kommer att märka det på blomningen :-)

Sanna sa...

Rhododendron får det svårt när vårsolen blir starkare och varmare men tjälen är kvar.
Det är också då växten "behöver vatten".
Juteväven är en "räddande" ängel i det läget.
Man kan också om det är riktigt kris försiktigt vattna med ljummet vatten kring plantan.
Juteväven hjälper till att växten inte får solskador och torkar ut då den inte kan kompensera detta genom att ta upp vatten i från marken.