torsdag, mars 23, 2006

Claras trädgård

Förra veckan damp äntligen sista boken bland bokreaböckerna ner i brevlådan. Det var Claras trädgård av Clara Block Hanes, som jag gick och väntade på så länge. Jag har inte läst ut boken än, men känner att jag måste säga några ord om den.

Första kapitlet: igenkänningsfaktorn nästan obehagligt hög! Clara beskriver hur hon plötsligt började längta efter trädgård. Hur hon längtade efter en egen bit jord att odla, planera och ta ansvar för. Hon uttrycker sig väldigt roligt om att den som är uppvuxen i villaförort är programmerad till en egen täppa att sköta om och hur mycket man än försöker leva ett nytt och spännande liv så kommer man av en hypnotisk kraft att dras tillbaka till det ljumma, ofarliga förortslivet. Efter många år i storstaden var det dags för henne att söka sig tillbaka till utgångspunkten.

Clara berättar om hur intresset för odling väcktes på lågstadiet och att Linnea planterar gjorde att hon drabbades av odlingsfeber. Efter några år lades dock växtintresset i dvala. När hon flyttat hemifrån hade hon till och med svåra problem att hålla sina krukväxter vid liv. "Men livet går i perioder, och det finns perioder som inte passar för odling. Och det finns de som gör det."

Sedan beskriver hon om det tröstlösa letandet efter hus och trädgård och hur de till sist hittade ett ställe.

Därefter är inte igenkänningsfaktorn lika hög eftersom deras trädgård verkar ha varit totalt igenvuxen. Men det är väldigt underhållande att läsa. Jag fnissar högt flera gånger, t ex när de drabbats av lökfeber och planerar vårens blomning för fullt, så duktigt att krokusarna börjar blomma. I oktober! Först när de förköpt sig på ännu fler lökar inser det att det finns något som kallas höstkrokus!

Jag kan verkligen rekommendera den här boken, den är skriven med humor och värme om ett ämne som vi alla älskar!

5 kommentarer:

karin sa...

håller verkligen med, roligt och trevligt skriven och så lärde jag mig en hel del!

Anonym sa...

Åh vad bra att den är bra! Har köpt den själv nu på bokrean så den ligger och väntar bland lite andra trädgårdsböcker.
/Johanna

Minna sa...

ja, igenkänningsfaktorn är absurt hög. min trädgård var dock välansad som få när jag köpte den. men boken är kul och bra ändå.

AnnicaB sa...

Jaha du Linda. Nu var jag ju förstås tvungen att beställa ytterligare en bok. Och hoppsan, slank det inte ner 2 ytterligare i kundvagnen... Dock ej om trädgård, men feng shui och mord är ju inte heller så tokigt att läsa om :)

annelie sa...

Ja, den boken är verkligen min favorit bland trädgårdsböcker - men jag lånade den på biblioteket...