lördag, mars 04, 2006

Konstigt det här med vårlängtan

Jag är uppväxt i Västerbotten och har bott i Norrland i 29 år. Jag har inget minne av att jag längtat efter våren! Jag gillade vintern och det var bara att acceptera att islossningen kom i månadsskiftet april/maj. Våren infann sig i maj för att snabbt övergå till sommar precis vid skolavslutningen. Vintern utnyttjades på bästa sätt med härliga utflykter till skidbackar, fjäll och isar.

Innan jag flyttade till Göteborg gissade jag att det som inte skulle få mig att trivas var avsaknaden av vinter. Blåsiga, regniga och snöfattiga vintrar. Vad var det för årstid egentligen? Men vad händer? NU ÄR VINTERN HÄR OCH JAG VILL INTE HA DEN!! Jag hade aldrig en tanke på att man kunde längta efter krokusar och vitsippor (och det redan i januari)!

Här är några saker jag aldrig hade upplevt innan jag flyttade till Göteborg:
  • Vitsippor i blom.
  • Scillor i blom (jag trodde det var blåsippor när jag först såg dem).
  • Överdådet av krokus.
  • Ginst och forsythia i blom.
  • Rododendron.
  • Azalea.
  • Alla träd som är översållade av vita och rosa blommor om våren.
  • Magnolia i blom.
  • Alla konstiga träd, typ hästkastanj (vilka jättelöv!).
  • Och gullregn i blom.
Det är möjligt att årets intensiva vårlängtan har med den egna trädgården att göra.

8 kommentarer:

Camilla sa...

Jag är också en vintermänniska som älskar snö och skidåkning (och är placerad i skåne.. öhh..). Men ska jag erkänna så börjar jag också längta till våren nu. Så man kan få lite orndning och kunna plantera lite. Vill ha små söta penséer på balkongen och sen vill jag se snödroppar när jag är ute och går. På inglasade tänkte jag iaf. plantera lite påskliljor och primulor i en kruka.. så man har ngt blommigt och vårigt att njuta av :)

Åhh.. magnolia.. Min faster och hennes man har en stor fin i trädgården.. Hoppas att man kan knycka en och annan kvist därifrån i år igen ;)

:sericea: sa...

Åh Linda, jag rekommenderar en sväng på Botan (Botaniska Trädgården) nu i april/maj. det stora magnoliaträdet vid ingången bredvid butiken är så vackert att man vill gråta. jag jobbade där en sommar o jag vet när allt vackert är som vackrast! :o) svårt att koncentrera sig på jobbet bara, när man helst vill ligga i vitsippsbacken o bli värmd av solen...

moni sa...

Vintern är jättehärlig i advent när man tänder ljus och dricker glögg och slår in julklappar.
Den är INTE lika härlig i mars... Jag längtar så mycket efter våren att jag kan dö....

Linda sa...

camilla: Visst är det underbart med vårlökar! Det kommer bli helfint på din balkong!

:sericea: Åh den måste jag ha missat! Har varit där när vitsipporna blommar, hur fint som helst!

Moni: Vi får glädjas med ljuset så länge!

Helena sa...

Jag liksom upptäckte din sida av en slump när jag sökte efter Clara Block Hane på webben. Jag köpte hennes bok på bokrean och det var verkligen en bok för mig! Jag och min sambo flyttade till ett hus utanför Skellefteå i maj 2003 och vi verkar ha liknande intressen. jag har kollat runt på din blogg och är lite avis på att du bor lite längre söderut än Västerbotten nu. Allt som jag har att jämföra med är det år somm jag bodde i Uppsala med (2000/2001)...då jag för första gången såg den vackra vintergäcken...

Linda sa...

Helena!! Jag letade upp din hemsida och kan konstatera att vi är tremeningar! Jag mailar :-D

Kotten sa...

Nämen, inte vitsippor och scilla? Va?

Det är ju jag uppvuxen med och då har jag ju vuxit upp 11 mil norr om dig. Scilla hade vi överallt i rabatterna på framsidan av huset och i söderläge på gaveln av huset hade vi vitsippor och blåsippor.

Linda sa...

Kotten: Det är mycket möjligt att en del av de saker jag räknat upp existerat i mina trakter, men det är inget jag har något som helst minne av. Inget vi haft i vår trädgård. Våren var grusiga vägar (den speciella doften), vatten som rann med strid ström längs vägarna, tussilago, videkissar och lite senare hägg. Hemma vid husväggen hade vi narcisser och tulpan.