fredag, mars 03, 2006

Fågelinfluensan

Jag stör mig att media använder ord som "skräck" och "panik" när de tar upp fågelinfluensan. Är det verkligen de känslorna vi känner? Jag kan förstå att tamfågeluppfödare känner oro att smittan sprider sig i Sverige och riskerar smitta deras fåglar. Jag känner också en viss oro ifall döda fåglar skulle påträffas i mina omgivningar och att att det därför skulle utlysas utegångsförbud för katter. Det skulle vara väldigt besvärligt. Alla som har katt vet ju hur det är i mars. Men från att känna oro till skräck är väl steget ganska långt?

Det verkar ju onekligen rätt osannolikt att sjukdomen kommer att sprida sig allmänt bland människor. Senast varnades om att kattbajs kan sprida smittan. För det första jagar katter mest småfåglar och viruset har företrädesvis drabbat sjöfåglar. För det andra måste katten vara utsatt för extremt mycket virus för att bli smittad (den döda katten i Rügen befann sig mitt bland de döda sjöfåglarna). För det tredje så är det väl inte så normalt att man som kattägare rör i kattbajset? Jag använder i alla fall alltid en spade och så tvättar jag händerna efter jag bytt kattsand. Såvida inte smittan tar luftvägen från bajset in i min kropp så kan jag inte se att det ska finnas någon risk att bli smittad.

En kollega berättade att en av de smittade människorna i Asien hade smittats efter att han sugit upp slem från en sjuk tupps hals :-o Fast det kanske var en skröna.

Vad tänker du om fågelinfluensan?

5 kommentarer:

Linnea sa...

Ja, herregud. Jag håller med dig om att medias upphaussning av det hela är överdriven. Själv bryr jag mig inte ett dugg. Tror vi kommer dö lika lite av det som vi alla skulle dö av det där cancerframkallande ämnet som fanns i chips för några år sedan.. och allt annat som media har hotat oss med..

Camilla sa...

Visst är det otroligt vad media gör för att sälja.. O_o Lustiga är att tv4 går ut med att det inte är ngn större fara med fågelinfluensan osv.. Ändå gör som saken så stor genom att ha extra nyhetssändningar och frågestunder.. Det är ju media som gör folk så oroliga.. Hade man bara skrivit en liten notis om det i dagstidningen så hade ingen brytt sej.. typ.

Lina sa...

Som de sa på tv... 92 personer har dött under 3 år, och av vanlig förkylning dör flera tusen.

Humlan sa...

Varje år dör tiotusentals i malaria... men inte i Sverige. Vi har inte så mycket att stressa upp oss för i det här landet. Så när det väl händer något så är det x20.. Förhoppningsvis så bryr sig folk inte så mycket om det här. Funderade på om det här kan göra att folk slutar mata fåglarna nu under vintern.... Man kan ju hoppas att folk har mer förstånd än att lyssna på massmedia.

Linda sa...

Skönt att höra att det är fler som tar det coolt.