tisdag, juli 31, 2012

Matexperiment!

Det är verkligen toppen att ha en egen köksträdgård att hämta mat i! Men... det går bra och dåligt med skörden. Squashen har blommat ett tag, men inte har det blivit några frukter än... blommorna trillar av? Kan det vara regnet de inte gillar? De lossnar bara man nuddar. Jag och killarna inspekterade pallkragarna häromdagen och då kom jag på att jag hört en kompis som ätit friterade squash-blommor och så kom jag ihåg att Alys Fowler som stekte sina maskrosor i plättsmet. Aha, måste testa steka squashblommorna i plättsmet! Sagt och gjort så tog vi några lösa blommor, gick vi in och vispade ihop lite smet för att testa!
Jag bjöd killarna på detta medan jag själv hade fått upp ångan och sprang ut och hämtade andra ätbara blommor: krasse, ringblomma och rucola.
Ganska snyggt i stekpannan i alla fall? Några snygga tallriksbilder fick jag inte till (det var inte alltför vackert på tallriken ska jag erkänna).

Medan jag höll på att steka andra omgången hördes gnäll från köksbordet. Det här var inte alls populärt! Tänk att de ratade squashblommorna fast de var fulla med plättsmet? Jag fick äta upp allt själv. Vad tyckte jag då? Ja, det smakade plättar med blöta blommor i... Alltså smaken är ju som baken och för mig åker de ner. Skulle kunna göra detta fler gånger! Favoriten var krasseblommorna! De är så tunna och oköttiga liksom, samt att de har lite god smak i sig. Så om ni ska testa själva så rekommenderar jag att prova krasseblommor i plättsmet! Maskrosor återstår att testa, men några såna har jag faktiskt inte sett på ett tag!

Jag beundrar matbloggarna som lagar fantastisk mat och hinner fixa så otroligt vackra bilder! Här är det mer snabba ryck i köket och ingen tid för att få maten att bli snygg på bild (och att knipsa av en bild emellanåt). En som verkligen kan det där är Sonja på Dagmars kitchen! Kolla, kolla, så fint! Sonja fotograferar trädgårdar också och om ett par veckor kommer hon hit tillsammans med sin skribentkollega Marie (som bloggar på Mimmis mammaliv) och ska göra reportage! Roligt! Deras besök är en av anledningarna till att jag städar och piffar lite extra i trädgården just nu. Håll tummarna att rådjur och sniglar håller trädgården i fred nu ett tag!

12 kommentarer:

Charlotta sa...

Hej, hanblommorna kommer först och ger inga squash. Sedan kommer hanblommorna som ger frukt!

Anngus sa...

Var på Karpathos, Grekland i sommar och åt friterade squashblommor, så jag vet att det är gott. Kul matexperiment

Lindas trädgårdsblogg sa...

Tack Charlotta, jag har inte reflekterat över detta förut! Nu har jag några frukter på gång och hoppas på en riklig skörd i augusti!

Sabina sa...

Vad roligt med repotage! jag tycker att det mesta växer dåligt i år. vi får hoppas på en dunder höst!

Charlotta sa...

Honblommorna alltså...

Trädgården på Höjden... sa...

Så spännande med reportagebesök. Himla kul!
Jag måste dock erkänna att det inte låter alltför gott med de där stekta blommorna. Tycker jag ;-) Jag avnjuter dem råa. med blotta ögat...
Hälsar Åsa

Veronica sa...

En gång när jag var i Italien blev jag bjuden på friterade Squash-blommor och frågade hur man gör! Han-Squashblommorna ska plockas knappt utslagna. Pistillerna tas bort och fyllas med ricottaost. Doppas i frityrsmet och friteras och rinna av på papper så de blir krispiga1 helt fantastiska :)

Kan säkert göras med ringblommor oxå!

:)

Ika sa...

Spännande med reportage, hör du av dig om vilken tidning? Vi har varit med i Aftonbladets bilaga om vår farstukvist.

Lotta 8`) sa...

Du är modig du som provar att äta blommor :) Jag vet att Johanna ätit friterade squaschblommor i Italien och att det var gott, kanske hade jag smakat på restaurang men vågar inte mig på det själv.

Matbloggar är roliga att läsa och jättefina bilder, men tror att det läggs ned lite extra kring matlagningen och piffet, just för att det är en blogg, de rätta färgerna, porslin etc :)

Spännande med repotag, jättekul för er trädgård har verkligen förändrats under året, och visar att allt inte behöver göras över en dag, lite i taget så växer den fram.

Håller tummar och tår för att odjuren håller sig borta. Ha det bäst :)

Le petit jardin sa...

Ha,ha..va roligt och vågligt. Visst är det kul med att hämta sin egen mat i trädgården..det ger en sådan riktigt bra känsla i hela kroppen. men jag tycker det går si så där med sådden iår.
Vi testa att frysa in gurkörtsblommor i iskuber..jättesnyggt..du kan kolla inne på min blogg :)Ska nog frysa in lite mer inför hösten, så har man riktigt snygga iskuber att bjuda på

Kram Kajsa

Anngus sa...

En kokblogg som jag gillar, den har så fina illustrationer
http://kokblog.johannak.com/

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Ha ha! Roligt skrivet om blommorna! Coolt att du testade! Och så lite överraskande att jag blev omnämnd mot slutet också! Ser verkligen fram emot att komma och se din trädgård IRL.

Missa inte min utlottning på bloggen heller! Du kan vinna ett fint örtfat i keramik från Agneta Livijn!