torsdag, juli 12, 2012

Och hemma är allting bra?

Jag har helt fastnat i ogräsrensning den här veckan, men det är rejält skönt att ha fått röjt i rabatterna och rensat i grusgångarna. Det såg verkligen inte klokt ut här när jag kom tillbaka efter semestern. Oxalisen tar över överallt när man vänder ryggen till! Hade inte lust att dokumentera före-bilder heller. Men nu gick jag en runda. Idag hoppas jag att jag hinner åka och köpa de efterlängtade sommarblommorna och fylla krukorna med. Det är balkonglådorna vid altanen, krukan vid dörren och så lite krukor vid köksträdgården som saknar växter. Jag köpte lite små prydnadsbuskar på rea, kanske de åker ner i nån av dem.

Längst bort i bilden ovan skulle jag vilja ha en vacker trären trädgårdsbänk eller hammock. Den har jag inte hittat än. Men sitter man där borta kommer man ha en fin siktlinje över hela framsidan. Ännu är dock inte den nya planteringen vid äppelträdet så lummig som jag hade hoppats. Augusti blir bästa månaden för den!
Jag har lagt dit ett lager gräsklipp så jag hoppas det får fart på den. Jag har satt lungört som kantväxt mot grusgången, så att denna yta ska hänga ihop med resten av trädgården. Jag fick en jättefin salix av min granne som jag planterat i mitten (syns knappt på bilden, den har röd stam och silvriga blad). Sen har jag satt en kon med luktärter (som inte vill sig riktigt). Krasse hade jag tänkt skulle täcka in marken och sen är det ringblommor, jätteverbenor, solrosor och lök.
Linnetagetesen blommar... åh så snygg. Tyvärr är den populär hos sniglarna så flera plantor har blivit uppätna, men jag får vara nöjd med att så många klarat sig! Jag kommer samla frön från dessa, lag lovar!
Precis innan vi åkte på semester så satte jag bågar av armeringsjärn i pallkragarna och täckte med rådjursnät så inget här har blivit uppätet av rådjur och fåglar och inga katter har legat och sovit i dem. BRA! Bönorna har precis börjat blomma.
Något som är riktigt lättodlat och blir jättesnyggt är majrova. Detta sådde jag av nostalgiska skäl, då då vi åt mycket rova när jag var liten och inte gjort det sen dess. Det smakade som jag minns det! Fast den sorten pappa odlade blev aldrig så här knallröda?
I nya köksis så har jordärtskockorna skjutit i höjden. Palsternackorna har också kommit igång på allvar. De överväxta rädisorna åkte på komposten :-o Sen väntar jag på att morötter, squash, mangold och lite annat ska ta fart.
Kolla vad jag hittade i gruset? Jätteverbenabebisar! Det blir ett av dagens projekt att rädda dem!
Fler bilder från trädgården får vänta till ett annat inlägg. Nu måste jag ut och greja. I morgon kväll kommer familjen hem!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så fint , så fint och ännu finare kommer det att bli! Och nej, det är inte klokt hur ogräset hinner ta över bara man är borta en vecka. Nästa vecka är det min tur att åka bort, och sedan komma hem till en djungel... :) Kram Hanna

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Kul med jätteverbenabebisar, jag har låtit dem växa där de själva vill.

Trädgården på Höjden... sa...

Det växer och frodas trots sniglar och rådjur.
Jag har planterat jätteverbena för första gången i år. De är så himla fina.
Hälsar åsa

Anngus sa...

Linne tages är ju jättefint
Å jätteverbena har jag inte sått i år och inte hittat några självsådda heller, vilken tur du har.