tisdag, maj 24, 2011

LatmanstipsetAtt det skulle vara särskilt lättskött att ha växterna i krukor vet jag inte. Vårkrukor, sommarkrukor, höstkrukor, vinterkrukor. Växterna vissnar och behöver bytas ut, de behöver ny jord, näring och framförallt vatten. Men, väldigt lättskött blir det faktiskt om man väljer perenner med fina bladverk som man planterar i krukor som kan stå ute året om. På vintern kan man peta ner granris om man tycker det ser tråkigt ut. På våren lägger man på lite kogödsel och sen sköter det sig självt. Vattna behöver man ju om det är riktigt torrt, fast väljer man torktåliga växter så behöver man knappast det.


Mina pilkorgar börjar vara mer shabby än chic, håller nog inte hela säsongen. Jag har strandiris, randgräs och hosta i korgarna. Lite praktbetonika i randgräset också.

5 kommentarer:

Anngus sa...

Tips tackar man för.
Hur gör du med zinkbaljan? Förgätmigej året runt? Dräneringshål? Drar mig för att göra hål i min balja

Linda V sa...

Anngus: Japp, jag har gjort dräneringshål i zinkbaljan, annars skulle växterna bada. I baljan har jag nån höst satt en liten prydnadsen eller vad det var. Den har varit fin i flera år, tills nu i vår då jag borde ha vattnat för nu är den torr i toppen (ska klippa av den). I denna balja brukar jag byta växter efter säsong (men behållt enen). Jag gräver upp det som är visset, lägger i lite ny jord och så i med nya växter. Jag fuskar alltså, i alla råd man hör ska man ju diska krukan och ha så himla bra jord. Jag är inte så noga.

Nillas Trädgård sa...

Det jag tycker känns motigt med krukor är att man måste hålla på att passa och vattna så de inte dör. Men visst har jag några blommor i kruka jag också.
Ha en fin dag!

Charlotta sa...

Detta lät intressant. Planterar man direkt i korgen alltså? Ska man tänka på något särskilt vid val av korg? Kan du namnge förslag på perenner att plantera?
mvh Charlotta

Linda V sa...

Charlotta: Jag gillar när man har flera krukor, men med en sort i varje. Tillsammans blir det en helhet. Olika gräs i kruka är snyggt, på vintern fortsätter gräsen vaja (eller blir översnöade). De flesta perenner vissnar ju ner bara.

Om du har en solig plats, välj torktåliga perenner. För skuggiga platser, välj skuggperenner.

De torktåligaste hittar du bland stenpartiväxterna, t ex taklök och andra sedumväxter. Silvriga, ludna och tjocka blad brukar vara tecken på torktåligt (t ex lammöron).

Bland skuggväxterna finns många med snygga bladverk: t ex astilbe höstsilverax, kaukasisk förgätmigej, alunrot och hosta.

Välj en kruka som kan stå ute på vintern. Pilkorg, zinkbalja, bildäckskruka, t ex. Jätteviktigt med dräneringen. Ett problem kan vara att växten dör över vintern om det fryser, tinar och fryser om vart annat och tövattnet inte hinner rinna undan. Lite svinn kan man få räkna med. Man kan ju ställa undan krukorna på vintern också, lägga över en filt eller så, det ska nog funka, men då får man inte glömma bort att ta fram och vattna när våren kommer!