söndag, juni 20, 2010

Trädgårdsrunda

Tack och lov har rådjuren inte tuggat upp allt i trädgården, det finns ändå en del som blommar. Iris till exempel. Men daggkåpan borde vara limegul och fluffig i mitten på den här bilden... Höstanemonerna brukar komma i bakkant på den här rabatten i slutet av sommaren. Den är alltså uppäten av rådjur. Gillar så mycket... en av mina absoluta favoritperenner (bild från förra året). Det är så mysigt med "tak" i trädgården. Vi har inte så mycket av den varan då vi knappt har några träd. Måste plantera träd... Men vi har eken på framsidan och den växer så det knakar. I veckan upptäckte jag hur mysigt det är att sitta under den... och blicka ut över vår orediga del av trädgården (en av dem) och tänka hur fint det kan bli när den får lite omsorger (grusgångar, rosor, ogräsrensat, husfasaden målad osv) :-) Lägg märke till dvärgsyrenen i bilden ovan. Den blommar just nu och har verkligen vuxit till sig efter att jag klippte till den förra året (eller om det var året innan?).

Jag ska förresten förklara vad jag menar med ogräs. Om vi zoomar in bilden ovan kommer man till detta lilla bortglömda hörn av världen. Det är ju "trevligt" när ogräsen ger struktur i rabatten. Jag tänker på spirorna i mitten av bilden (vad heter dom?)!Efter syrenerna blommat kommer paradisbuske och schersmin. Till höger i bild växer det en buskros (en av mina läsare gissade att det var en kanelros). Jag har låtit den vara orörd i några år och den har växt sig enorm. Nu såg jag att det blommade rosor ända upp till hustaket! Den väver sig in i kaprifolen så det är riktigt otrevlig att klippa här. Har låtit både rosen och kaprifolen vara. Jag ska ta en bild när den kommit igång med blomningen. Samtidigt med paradisbuske och schersmin brukar gullregnet blomma (jag vet, min blogg börjar bli en upprepning!). Men i år är blomningen väldigt knapp och i den höga stammen blommar ingenting. Är det vintern som farit illa med mitt gullregn?Här kan du jämföra med förra årets blomning!Rododendron blommar också ganska lite i år. Här är rabatten mot cykelvägen. Den här rabatten börjar vara i behov av renovering. De gula irirsarna håller på att tyna bort och det är bara ett allmänt virrvarr. Skulle behöva styra upp och lägga in lite växter som ger rabatten lite fler kontraster. Kanske ett höstsilverax. Höstsilverax som jag har i den här rabatten mittemot grusgången, men det syns dock inte i denna bild. Den finns precis bakom buxbomkonen! Silvriga växter är ju också fint, här i form av lammöron. Och randgräs längst till vänster i bild.
Till sist måste jag bara rapportera att jag i veckan sått mina pallkragar med grönsaker. Jag drog ner på ambitionerna och nöjer mig med två pallkragar med: rucola, sallat (en rödbladig och en grön), morötter (en mixad sort med olika färger), persilja, brytböna, sockerärt och mangold. Tagetes i kanten för att ge lite färg. Hoppas inte sniglar och rådjur hittar hit!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att du kommer att sakna dina höstanemoner, vad fina de var förra året. Vad är det höga till höger om buxbom och bakom tujan? Ser ut som jättehöga iris?

/Annika

Linda V sa...

Menar du nästsista bilden? Bakom buxbomkonen (som du kallar thuja?) är det vanlig blå strandiris som blivit jättehög!

Höstanemonerna kommer igen nästa år...

Anonym sa...

Vilken stor buxbom, jag trodde det var den lilla runda. Tänkte att det var strandiris. Hur höga är de ?
Thuja och enar har jag alldeles för många.
/annika

Anonym sa...

Tack för rundturen. Gillar speciellt cykelrabatten ;-)

Evelina sa...

Så fint så fint. Insprirationen flödar här nu, Tack!

Northern Shade sa...

The lilac in that front garden looks very nice pruned to a tree form. The light purple flowers all look good together.

Ika sa...

Vi måste bara komma oss för o komma förbi en kväll, så fint ni har det i trädgården.

•lotta på solrum• sa...

åh, jag har också ett alldeles grönt, oblommande gullregn.
måste nog göra ett inlägg om det...
jag tycker att du har det fint trots "rådjursjävlarna"!