tisdag, juni 08, 2010

Trädgårdshjälpen

I onsdags kom några av mina trädgårdsvänner och hälsade på. Vi kallar det Trädgårdshjälpen när vi åker runt hos varandra och hjälper till med nåt trädgårdsprojekt. Jag bjöd på kycklingsallad och sen fanns det att göra hemma hos oss. Prio var att fixa jord till pallkragarna och "limpan" där jag tänker ha sommarblommor den här sommaren. Jag vet att jag snackat om armeringsnät och luktärtor, men man kan ju ändra sig. Stödmuren kanske inte håller för det och dessutom tror jag det blir fint med en massa sommarblommor också!

På två timmar hann vi tömma komposten (heroisk insats av G!), lägga sten runt "jordlimpan", fylla på jord, rensa kirskål och beskära ett par buskar. Sen var det bara för mig att plantera växter och så ringblommor! Nu ett par dagar senare ser det ut så här:

Jag har tagit bort platsväxthuset... Nu ska jag bara få upp väggen i det högra hörnet, samt lägga ut bark och grus på markduken. Och hm... jag har faktiskt inte sått och planterat grönsakerna i pallkragarna. På "limpan" finns nu jätteverbena, rosenskära och en luktärtskon som får stå för höjden och sen är det månadssmultron, buskkrasse, daggsalvia och ringblomma i botten. Sen har jag försått en påse "fjärilsblommor" som jag köpt från barnhyllan. Allt grodde jättefint, men jag har ingen aning om vad det är! Ska plantera när jag hinner... Jag har köpt ett uppstammat krusbär som får stå i lövkorg. Det är fullt med kirskål under markduken, ska bekämpa det innan jag börjar skära hål och gräva ner växter i jorden. Har även planterat två olika hallon i hink!

Jag har ändrat planen för pallkragarna. En pallkrage jordgubbar (fixat), två pallkragar med grönsaker, och två pallkragar för perennsådder och småplantor. Jag har beställt pluggplantor från Odla och reashoppat småperenner på plantskolor på sistone och sen är det bra att ha plats för andra växter i väntan på jorden. Gräver ner krukorna lite i jorden så de håller fukten lite bättre. Problemet är att det är ganska soligt fram till eftermiddagen så tills vidare lägger jag över fiberduk. Funderar på ett lock i juteväv eller helt enkelt ett extra varv med pallkrage så blir det lite skuggigare. Jag är på väg att skicka iväg en beställning av salviafröer. Jag vill ha massor av salvia i den nya slänten på baksidan.

Hur som helst! Stort tack Trädgårdshjälpen, nu har jag verkligen något att se fram emot i sommar!!!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat :) mlj

Vikkan sa...

*tummen upp*

Muren blev jättefin och jag ser fram emot "efter" foton när allt börjat växa till sig!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Det lär i alla fall bli lummigt av allt ogräs om inte annat :-)

Anonym sa...

Det har blivit jätte fint, får försöka komma förbi i sommar och kolla lite närmare.
/Erika
ikakansjalv

Anonym sa...

Hej,
Tyckte dina planteringar ser väldigt bra ut.
Tänkte fråga om markduken du har, vad är det för typ av markduk du har använt?

\Raluca