fredag, januari 30, 2009

Veckan

Här går livet i cykler. Ena veckan är man hemma och kurerar och andra veckan är det full fart med aktiviteter. Man måste verkligen fånga varje frisk dag! I veckan har det varit späckat med våra mått mätt.

Måndag: Jag jobbar. Pojkarna lyxar med pappan.

Tisdag: Tvillingträff i Jonsered. Fyra mammor och åtta tvillingbarn! Kul med tvillingträffar :-)
Ett försök till gruppfoto! Det är ett företag att få åtta bebisar på samma bild (finns på film)! Vi lyckades näääästan. Hm, men inte ville de kolla på kameran! Foto: Vikkan

Sigge körde omkring med Johanna. Fram och tillbaka! E och E bär runt på blöjpaket. Foto: Vikkan

Onsdag: Städar och fejar hela dagen (inte lätt med två grabbar som drar fram allt jag lyckas städa undan). På kvällen hade jag bjudit in en säljare som visade klädmärket Blingo. Det är ekologiska kläder med mycket färg. Nästan hela mammagruppen kom, plus tre till. De sista gästerna gick vid tolv! Älskar såna kvällar :-) Dessutom övernattade min tvillingmammakompis Vikkan med Elias och Johanna. Vilken lyx att ha nattgäster så här på en vardag och ha sällskap till frukost!

Torsdag: Frukost, lek, vila, lunch, lek och hemgång. En bra dag! Se bilder nedan. Tack för besöket! När gästerna åkt gick jag ut på en kort promenad. Sen bakade jag en kaka, matade barn, åt lite själv och städade undan. Sen var det träff med arbetsgruppen i trädgårdsnätverket här hemma. Vi planerade vårens program :-)

Fredag: Trööööött! Ikväll åt vi middag på Ikea och så skulle vi köpa lite krafs och möbler. Men vi kom inte hem med så mycket. Blev osäker på nåt mått, måste dubbelkolla, ja och sen så fanns ju inte det vi ville ha i lager! Ikväll missade jag faktiskt Let´s dance, men trädgårdsprogrammet såg jag! Jösses vilka entusiaster. Och petiga kontrollanter. Men det är klart, i England finns det ju många vackra trädgårdar att välja bland så kontrollanterna kan ju verkligen få vara hur perfektionistiska som helst!

Sigge och Johanna blir påkomna när de står och river ur kläder som vi har i lådor på bordet (ja, vi måste fixa en byrå).

Hugo pillar på en bok som han fick i ettårspresent av f-gruppskompis.

Elias med bara en strumpa.

Ettåringar överallt!

Framifrån och bak: Johanna, Sigge och Elias.

Pojkarna har haft den här briovagnen sedan i julas och igår lärde sig båda två hur man trär på ringarna

Se så glad man blir!

Alla fyra på samma bild!

Sigge och Hugo öppnar paket som de fått av kompisen Mollie. Teletubbies-dvd och en bok om bilar! Pojkarna tackar och ser fram emot att få kolla filmen!

Engelska trädgårdar

Det är upplagt för TV-kväll! Precis när Let´s dance går in i pausvila slår man över till tvåan och får se trädgårdsprogram från England. Kan det bli bättre? (Jo, att det gick en engelsk deckare innan istället).


21:30 Seriestart: Engelska trädgårdar
Del 1 av 6. I England öppnar varje år många trädgårdsodlare upp sina trädgårdar för allmänheten. Från små trädgårdsplättar i stadsmiljö till större trädgårdar i lantlig miljö - alla deltar de också i en tävling om att få bli presenterade i en årlig engelsk trädgårdsbok och uttagningen sker av en trädgårdskunnig jury. Vi följer här flera passionerade odlare och besöker många fantastiska engelska trädgårdar.
* Även i SVT2 1/2, SVT2 3/2 och SVT24 4/2


För övrigt har vi gjort mycket på sista tiden, men jag hinner inte blogga riktigt.

Trevlig helg!

fredag, januari 23, 2009

Väntar du tvillingar? Letar du hus?

När vi letade hus hade vi inte "småbarnsföräldrarglasögonen" på oss. Det var tillräckligt svårt att hitta nåt som inte låg för långt bort, som vi hade råd med och som man inte kände att man behövde göra om totalt för att trivas i. Hur många hus har man inte varit i och känt sig entusiastisk: ja men om vi bara slår ut den här väggen, flyttar trappen, rätar upp hela golvet som lutar mystiskt, blåser om köket (som iofs är nytt men fult), DÅ skulle det vara perfekt för oss!

Hade vi nu haft de där glasögonen på oss hade vi inte köpt det här huset, det är lätt att se. Jag är glad att vi inte hade det för då hade vi ju inte hamnat här där vi trivs så fantastiskt bra! T ex har man ingen aning om på visningen vilka grannar man får utan det är ren och skär tur. Vi har haft tur.

Men med facit i hand, efter att ha tagit hand om två bebisar ett år, vet vi att vardagen hade kunnat vara enklare och mer praktisk. Med två bebisar ställs man nämligen för en del logistiska problem. Med en bebis inbillar jag mig att man lätt går ut med soporna med bebisen under ena armen och soppåsen i den andra. Med två ställs du inför några val:

  1. Ta båda bebisarna under armarna och gå ut med soporna. Lite krångligt att få upp soptunnan bara...

  2. Lämna barnen ensamma och gå ut med soporna.

  3. Strunta i den där soppåsen och ta den när dom sover eller när man är två vuxna hemma.

Är det då väldigt nära mellan ytterdörr och soptunna är det ganska enkelt att välja alternativ 2. Medan det är förenat med dåligt samvete om sträckan är så lång att man hamnar utom hörhåll.

Här är listan på vad ni ska leta efter:

  • Leta efter hus i ett plan. Om det är svårt att finna kan ni se till att allt det viktiga ligger på samma plan, helst markplan: kök, badrum och tvätt. Gärna två sovrum också.

  • Leta efter hus med stor hall där du enkelt kan köra dubbelvagnen in och ut och förvara utan att den är i vägen. Helst ska det inte vara någon yttertrapp, eller åtminstone inte så många steg, så du enkelt kan packa vagnen inomhus och bara köra ut.

  • Dubbelkolla att ytterdörren går att öppna ordentligt så att du verkligen får in dubbelvagnen!

  • Leta efter hus som har bilplatsen nära ytterdörren så att du slipper mellanförvara bebisarna i vagnen när du ska iväg med bilen. Det är också praktiskt att ha nära till huset när du varit och handlat...
  • Leta efter hus som har carport eller garage (nära huset) så att du kan packa bilen när det regnar utan att bli blöt.

  • Leta efter hus som har nära från ytterdörren till soptunnan och brevlådan.

Nu har jag bara tagit upp saker som jag lärt mig under första året som tvillingmamma. Hur det blir när de börjar springa omkring lär jag få lära mig senare, men jag inbillar mig att vårt hus blir perfekt igen då pojkarna kan gå i trappor utan problem själva. Bebisperioden är ganska kort i det stora hela.

Ni andra tvillingföräldrar kanske kan komplettera?

Blommig fredag

Pärlhyacinterna från förra veckan skjuter i höjden, trivs alldeles för bra i inomhusvärmen. Inga nya blommor införskaffade. Precis när jag skriver det kommer jag på att jag köpte en superfin orkidé häromveckan som blommar så fint. Men i alla fall. Det var inte det jag skulle blogga om. Letade bland höstens sparsamma utbud av trädgårdsbilder och hittade en på min gräsmatta. Tyckte den var så grön och härlig ;-)

Titta på fler blommiga fredagar.

onsdag, januari 21, 2009

Inspirationskväll

Det känns som startskottet för trädgårdssäsongen gick ikväll. Har varit på inspirationskväll med trädgårdsnätverket! Ika, Taklyftet och ca 15 andra trädgårdstokar kom till Vommedal Västergård och snackade trädgård, bläddrade i böcker, bytte frön och spånade vårens projekt. Åh vad härligt att vårens snart är här. Men, men, men, men, vi har ju en miljard projekt och jag skulle vilja få klart allt, men det är en omöjlighet. Det vore nog bäst om vi prioriterade noggrant och försökte beta av en sak i taget. Help. Allt är ju lika viktigt.



  • I sommar springer pojkarna omkring: vi borde fixa en barnvänlig, säker, rolig yta för dem. Här på baksidan tänkte vi:
    Detta projekt hade väl varit enkelt om det inte vore för att avrinningen är helt fel, så där samlas vatten. Och om alla andra projekt kommer att äga rum på framsidan, ja då lär dom ju inte få chans att använda den...
  • Jag är ju nästan klar med ytan fram till entrén. Ska plantera ett trä (vilket?) och lite växter. Vore väl skönt att få klart?

  • Vi bygger ju typ ett garage och behöver anlägga en ny trapp och en gång upp till huset. Plus en del stödmurar runt infarten. Hur mycket jobb som helst (för att inte tala om att göra taket, putsa ytterväggarna, köpa och montera dörrar och fönster och slamma innerväggarna...).
  • Och vi ska avsluta grusgången runt hörnet på huset, så vi har en gång hela vägen till källaringången, där vi tar in pelletsen:

Nu har jag verkligen försökt sålla (det finns ju så mycket mer att bita i). En del saker är det inga problem att göra själv, som jag gör bara jag får vara ostörd en stund. Gräva och plantera, tänker jag. Alla andra projekt är för stora för att jag ska kunna göra det helt själv. Eller om vi ens kan göra det utan hjälp utifrån (fixa till runt garaget). Och det är väl ingen idé att börja anlägga garageinfart, stödmurar, trapp och gång innan man är klar med själva garaget. Och när det är klart är ju lite svårt att veta. Får nog lägga detta mäktiga på framtiden...

Hur skulle ni ha gjort?

tisdag, januari 20, 2009

Ronja räknar och en lång väntan på tomten

Här är en film från julafton. Min brorsdotter Ronja 2,5 år räknar så duktigt!

Några otroligt engagerade grabbar som får syn på tomten hos grannen och får spinn.

söndag, januari 18, 2009

Tårtan


Vi snodde ihop en tårta i alla fall och passade på att äta medan Hugo låg och sov. Mycket smarrig blev den. Mellan tårtbottnarna låg:
Ett lager dumlemousse
Ett lager mosad banan
Och på toppen ett lager chokladkräm och grädde över det hela.

Dumlemousse fick vi på Mollies ettårskalas. Smarr. Kolla där hur man gör.

Redo att angripa tårtan:
Mums, tyckte Sigge:

1 år

Idag, just nu, är det ett år sedan jag låg på spec-bb på Östra sjukhuset och väntade på att droppvärkarna skulle sätta igång. På kvällen kom droppvärkarna med råge (men inga egna) samtidigt som pojkarnas hjärtljud krånglade och beslutet om att akutsnitt skulle tas. En minut i elva kom Sigge ut och två minuter senare var det Hugos tur.

Sigge ett halvt dygn gammal:
Hugo några dagar gammal då vi är på neonatalen på Mölndals sjukhus. Jag lovar, mina händer är inte jättestora, ganska normala...Själv så bodde jag på BB några våningar under, men hälsade på pojkarna så mycket jag kunde (och lärde mig amma och sköta om dem). Gissa om jag var stolt över mina två band runt handleden när jag var nere på BB och åt, själv så hade jag tyvärr ingen vagn att rulla runt mina bebisar i som alla andra mammor...

Idag ett år senare har Hugo fått sin tredje magsjuka så det är inte mycket till kalas här hemma (av det rätta slaget, om jag säger så...). Tack och lov verkar det hittills vara ganska lindrigt, och Sigge är ju frisk och vi, så det är inte lika jobbigt som de två första magsjukorna. Båda pojkarna är ganska förkylda också, men vi har lekt med dem hela dagen så det är inte så illa.

Vi har byggt en koja. Pojkarnas favoritlek är att dra en filt (en gardin, en mössa osv) över huvudet och leka tittut. Sigge:
Hugo är på benen. Denna vecka har de börjat intressera sig för att gå runt i huset med mamma och pappa, hållandes i våra händer. Men släppa taget, nja, det dröjer ett tag till!
Nähepp, nu är det dags för eftermiddagsvilan.

fredag, januari 16, 2009

Blommig fredag

Det är många som gör blommiga inlägg på fredagar. Det var Katarina med Roses and stuff som började. Här är mitt lilla bidrag. Köpte pärlhyacinter, denna underbara vårlök, och gjorde ett enkelt arrangemang med lyktranka, att ha på köksbordet.


Morgonljus

Det var så läckert ljus här utanför en stund i morse. Allt skimrade i rosa. Det var -8 grader så ljuset hade nog försvunnit innan vi var påklädda och ute allihop, så bilderna är tagna genom fönstren.

Förresten, jag funderar mycket på att sätta mer vintergrönt i den blandade häcken mot cykelvägen (se bilden ovan). Om vi ska bygga däck på baksidan behöver vi förbättra insynsskyddet.

onsdag, januari 14, 2009

Kalasdag

Igår var vi på kalas hos Vikkan och hennes tvillingar. Fem två barnsmammor, varav fyra med tvillingar. Det var fullt hus kan man säga! Det gick riktigt bra!

Idag var det dags för Sigge och Hugos ettårskalas med bvc-kompisarna (riktiga födelsedagen är ju på söndag).



Jag hade gjort tårta för ett helt kompani, men det blev lite manfall pga sjukdomar som går. Tur det gick att stoppa tillbaka den i frysen! Jag hade gjort två lager med frusen creme fraichetårta med ett lager bär emellan. Mums! Receptet på creme fraichetårtan fanns på mjölkpaketen när jag var liten. Efter lite googlande hittade jag receptet här. Jag smaksatte med lime istället för citron.

Tack för de fina presenterna! Här är en fin bild på Sofie, där man ser Hugo i bakgrunden leka med en av de nya leksakerna. En mojäng som råmar när man sätter ihop de två kuberna på rätt sätt, eller jamar, eller bäar. Jättefin!

söndag, januari 11, 2009

Riktiga grejer

Pojkarna fick en verktygslåda med plastverktyg i julklapp. Men ingenting går upp mot riktiga grejer. Full koncentration: I morgon börjar jag jobba. En dag i veckan under våren blir det. Spännande!

torsdag, januari 08, 2009

Dra pulka


Mobilbild på pojkarnas pulkapremiär! Asch, de somnade så jag hörde aldrig några jubel i nerförsbackarna! Men jag jublade, dels för den härliga vinterstämningen och sen för att det är betydligt lättare att dra 18 kilo pulka på snön mot att skjuta 35 kilo barnvagn i snömodd. Tyvärr blev det plusgrader ganska snart, så snön är snart borta igen. Man måste verkligen passa på när man bor här.

Förresten, ni missar väl inte att gå in på Mollies blogg (okej, det är hennes mammas blogg, men en hel del om tösen). Där är en sån underbar film där hon visar att man inte får röra kattmaten!

Bönhörd!

Det snöar för fullt, jag är bönhörd! Återstår att se hur många timmar det får stanna... Kanske så pass att jag kan dra pojkarna i pulka till en kompis nu på förmiddan? Men nu syns inte allt löv och bråte så bra :-)

onsdag, januari 07, 2009

Vänner

Uppdaterat: Om ni vill se mer av Mollies härliga barr så ska ni spana i hennes mammas blogg, Prinsessan på ärten. För året nystartad, gå in och kommentera vet ja!

---

När jag skrev summeringen för ett par dagar sen så glömde jag skriva om en av de grejer som betytt mest under 2008. Det är att jag lärt känna så många underbara människor. Jag har t ex skrivit om det här och där och lite där.

En sak som jag kanske inte skrivit nåt om är mammorna i föräldragruppen. Bvc var helt öppna med att vitsen med att vi samlats var att vi skulle lära känna varandra - och kanske få svar på eventuella frågor vi hade. Jaha, tänkte vi och såg skeptiskt på varann :-)

Efter att de bvc-organiserade träffarna och babymassagen var över fortsatte vi ändå att träffas varje onsdag hemma hos varann. Och det har verkligen blivit veckans höjdpunkt! Som nybliven tvillingmamma var man väl inte allt för pigg på att upprätthålla ett socialt liv, men träffen varje onsdag har varit prio ett. Nästan alla i gruppen är inflyttade som vi och det känns riktigt, riktigt bra att numera ha vänner på promenadavstånd. Som dessutom är lika insnöade på bebisar som en själv. Med dessa kan man prata sömn, mat, utveckling och vikt till förbannelse. Vi har inte tröttnat!

Nu fyller våra bebisar ett år på löpande band. Ett år!!! Två kalas i december och vi snittar ett i veckan nu i januari. Idag var det lilla Mollie som firades. Hade för en gångs skull med mig kameran och lyckades ta några bilder. Nu blir det inga bilder på mina mammavänner, utan det är mest våra ögonstenar som fastnar i kameran!

Visst har även så här små barn ett visst utbyte av att träffas. När vi är på Öppna förskolan märker vi att våra barn redan "känner" varann och gärna är i varandras närhet.
Tess med massor av fuskmat. Sigge och Mollie i bakgrunden. Tess är den enda som redan går i sällskapet.
Sofie fyller år på samma dag som Mollie. Firas på fredag!

Molly är en tjej med många åsikter. Jag minns tyvärr inte vad det var hon berättade här!

Det bästa är nog att få pilla med kompisarnas leksaker. De är fullt upptagna och sällan nåt gnäll som det kan vara hemma när man tröttnat. Hugo var väldigt förtjust i Mollies rosa Bobby Car! Hugo pekar med pekfingret!

Tyvärr var Nadja hemma och sjuk den här dagen.

Idolbilder till mormor och farmor

Äntligen fick vi lite ljus och jag hade kameran med mig!







Snö, ja tack

Det skulle sitta fint med ett lager snö som kunde täcka den något skamfilade trädgården, just nu. Så kunde den tina fram någon gång i mars, tillsammans med de tidigaste vårlökarna.

Vi tillbringade ju nästan två veckor i ett snörikt Norr- och Västerbotten över jul och nyår. Men tror du vi hann med att uppskatta snön? De 3-4 dagar då vi borde ha passat på att plumsa i snön hade vi ju inte vett att förstå att vi borde passat på... Jajja. Så kan det gå.

Men guu så skönt det är att vara frisk. Jag måste bara påminna mig om att jag är frisk. Man går ju inte precis runt om dagarna och påminner sig om att man är frisk, däremot fattar man inte att man inte gör det den dagen man är sjuk. Nu hoppas jag innerligt att vi får vara friska en längre tid. Hela januari är fylld med olika ettårskalas och träffar. Och så ska jag ju börja jobba på måndag. En dag i veckan under våren! Nu ska vi snart packa in i vagnen och gå på årets första ettårskalas!

måndag, januari 05, 2009

Egodikt till tvillingmamman

Bra att läsa då man utsatts för prövningar...

The Mother of Twins

A meeting convened one day
in Heavens sacred hall.
The Ideal mother must be found
for twins so sweet and small.

She must be patient, first of all,
And kind and calm and wise.
And capable of chasing tears
away from little eyes.

She'd have to put her children first
And be so very smart
Have dedication and resolve,
A sweet and loving heart.

They all agreed you were the best
No other mom would do.
Yes, Heaven found the perfect one
And sent those twins to you!

(c) Larry Howland

söndag, januari 04, 2009

Hemma!

Vi kände oss lätt strandade i Norrland med alla sjukdomar, men så uppenbarade sig ett friskfönster, vi packade bilen och drog vid pojkarnas läggdags igår kväll. Resan gick bra! Inget kräks och inget bajskalas, PUH! Pausade hos kompisar utanför Linköping på förmiddagen. Det enda trassliga var att helljuset fick spel i kylan och ville inte slå av, den tändes automatiskt! Gissa om vi körde fram och retade andra bilister? Till slut drog maken bort säkringen och vi körde på halvljus, men då var det mest motorväg hem.

Gissa om det var två glada pojkar här hemma ikväll som lekte med alla sina gamla och nya leksaker?

Hugo har haft en utvecklingsboost när vi varit borta. Helt plötsligt kunde han klappa på bordet, klappa händerna, peka med pekfingret och skaka på huvudet utan att vi först visar vad han ska göra! Han som inte brytt sig när Sigge pekat och haft sig, han har hela tiden varit upptagen med nåt annat. Himla roligt. Sen så har farmor lärt båda pojkarna att pussa på leksakerna. Nu kan de också pussa på oss. Gud så gulligt!

Tyvärr har jag varit usel med kameran, så jag har inga bra bilder att visa.

Nu är det nytt år, ett nytt friskt år!

torsdag, januari 01, 2009

2008 - en summering. Nytt försök.

Årets bästa: Självklart att vi blev föräldrar till världens bästa Sigge och världens bästa Hugo. De är faktiskt helt otroliga. Och jag är så tacksam.

Årets sämsta: Alla sjukdomar som förföljt oss från den 2:a september. Då bröt den första riktiga förkylningen ut och den har följts av många... både för pojkarna och vi vuxna. Sen har familjen råkat ut för influensa (maken), två halsflusser (jag), misstänkt bihåleinflammation (jag), två magsjukor (alla drabbade på olika sätt) och sex öroninflammationer (Sigge två och Hugo fyra). Ingen bild, tack.

Årets pluttigaste: Hugo i karamellpåsen.
Årets härligaste: Att få vara hemma hela våren.

Med dom här:

Årets masseffekt: Blir nog lungörten som jag spridit i trädgården och gjorde mig väldigt glad i våras. Ungefär det första som blommar hos mig!
Vårens stora projekt: Vi impulshyrde en minigrävare (hade svärmor + man på besök så vi fick hjälp med passning) och grävde om i trädgården.
Efter det har trädgården inte varit sig lik. Det tar några år innan det blir som vi tänkt. Små, små steg får det bli.

Höstens projekt: Garagebygget kom äntligen igång. Och ännu mindre av vår trädgård ser okej ut efter att det sattes igång. Vi står nu med ett fort utan tak och en enorm jordhög. Vi har lite att ta tag i nu i vår...

Årets "Yes, vi blev nästan klara!": Vi gjorde klart grusgången fram till entrén.
Själva grusgången blev ju klar (vi tar fortsättningen runt knuten ett annat år), men sen är det lite finlir med rabatter och trädplantering och sånt som är kvar för den här delen av trädgården. Som om man nånsin blev klar. Men nu är det uppgrävt och halvfärdigt.
Årets sorgebarn: Trädgården har i övrigt inte fått de omsorger den skulle behöva. Gräs har inte blivit klippt, ogräs har inte blivit plockade, löv har inte blivit krattade, sniglar har inte blivit dödade osv. My life 2008.

Årets kinder: Sigge blev bara större och större och när han var 3-4-5 månader ville hans kinder explodera. Plutten.

Årets semester: Ledde till Norrland i en fullpackad bil. Herregud vad grejer man tar med sig. Vi köpte en takbox innan vi åkte hem! (Det här är ändå inte hela packningen, bara min och pojkarnas när vi åker till mormors stuga).

Firade midsommar med släkten i Norrland. Det var många år sen sist. Har ingen fason på midsommarfirandet där vi bor i södra Sverige...

Årets värmebölja: Kanske ägde rum i maj eller så var det i augusti när vi kommit hem till Västkusten. Kanske var detta årets bästa bild:

Detta får avsluta. Jag måste nämligen avbryta för medicin och kanske några bajsblöjor. Året slutade precis så och 2009 började med en halvtimme intensiva blöjbyten (sex stycken på raken!). Hoppas inte 2009 fortsätter i samma anda!