fredag, januari 23, 2009

Väntar du tvillingar? Letar du hus?

När vi letade hus hade vi inte "småbarnsföräldrarglasögonen" på oss. Det var tillräckligt svårt att hitta nåt som inte låg för långt bort, som vi hade råd med och som man inte kände att man behövde göra om totalt för att trivas i. Hur många hus har man inte varit i och känt sig entusiastisk: ja men om vi bara slår ut den här väggen, flyttar trappen, rätar upp hela golvet som lutar mystiskt, blåser om köket (som iofs är nytt men fult), DÅ skulle det vara perfekt för oss!

Hade vi nu haft de där glasögonen på oss hade vi inte köpt det här huset, det är lätt att se. Jag är glad att vi inte hade det för då hade vi ju inte hamnat här där vi trivs så fantastiskt bra! T ex har man ingen aning om på visningen vilka grannar man får utan det är ren och skär tur. Vi har haft tur.

Men med facit i hand, efter att ha tagit hand om två bebisar ett år, vet vi att vardagen hade kunnat vara enklare och mer praktisk. Med två bebisar ställs man nämligen för en del logistiska problem. Med en bebis inbillar jag mig att man lätt går ut med soporna med bebisen under ena armen och soppåsen i den andra. Med två ställs du inför några val:

  1. Ta båda bebisarna under armarna och gå ut med soporna. Lite krångligt att få upp soptunnan bara...

  2. Lämna barnen ensamma och gå ut med soporna.

  3. Strunta i den där soppåsen och ta den när dom sover eller när man är två vuxna hemma.

Är det då väldigt nära mellan ytterdörr och soptunna är det ganska enkelt att välja alternativ 2. Medan det är förenat med dåligt samvete om sträckan är så lång att man hamnar utom hörhåll.

Här är listan på vad ni ska leta efter:

  • Leta efter hus i ett plan. Om det är svårt att finna kan ni se till att allt det viktiga ligger på samma plan, helst markplan: kök, badrum och tvätt. Gärna två sovrum också.

  • Leta efter hus med stor hall där du enkelt kan köra dubbelvagnen in och ut och förvara utan att den är i vägen. Helst ska det inte vara någon yttertrapp, eller åtminstone inte så många steg, så du enkelt kan packa vagnen inomhus och bara köra ut.

  • Dubbelkolla att ytterdörren går att öppna ordentligt så att du verkligen får in dubbelvagnen!

  • Leta efter hus som har bilplatsen nära ytterdörren så att du slipper mellanförvara bebisarna i vagnen när du ska iväg med bilen. Det är också praktiskt att ha nära till huset när du varit och handlat...
  • Leta efter hus som har carport eller garage (nära huset) så att du kan packa bilen när det regnar utan att bli blöt.

  • Leta efter hus som har nära från ytterdörren till soptunnan och brevlådan.

Nu har jag bara tagit upp saker som jag lärt mig under första året som tvillingmamma. Hur det blir när de börjar springa omkring lär jag få lära mig senare, men jag inbillar mig att vårt hus blir perfekt igen då pojkarna kan gå i trappor utan problem själva. Bebisperioden är ganska kort i det stora hela.

Ni andra tvillingföräldrar kanske kan komplettera?

14 kommentarer:

Vikkan sa...

Underbart inlägg Linda! ;-)

Du har fått med rätt mycket men skulle jag komma på någonting så får jag be att få återkomma. Min hjärna har gått ner i varv för tillfället! Sängen hägrar!

Kramiz Vikkan

Ika sa...

Hej hej! Finns en liten sak till dig hos mig! Trevlig söndag!

Anonym sa...

Ja-a, Linda! Det hade nog varit många gånger bra att ha haft en större syskon, men hade syskonen varit bara ett år äldre hade du varit i en större knipa, kan jag tänka mig.
Ha det så bra, mlj

mormor Hannele sa...

Nej
(men läste i morgontidningen idag att jag har substituttvillingar, mindre än 18 månader mellan barnen ;)

Cia sa...

Hallå!

Vissa saker kommer ju bli lättare, eftersom de kommer lära sig att gå och kan då gå till bilen själv.

Om man får vara extralyxig så vill man önska ett extra rum för lek och leksaker. MYCKET bra smarta förvaringsutrymmen. Ingen trappa upp till huset. Inhägnad trädgård.

Det finns massor. Skall ni leta hus nu då?

Kram Cia

Linda V sa...

Vikkan: Du kan behöva vila efter senaste tidens pärser!

Ika: Åh, tack!

Mlj: Ja, faktiskt, en hantlangare i form av ett äldre syskon hade varit väldigt användbart, men ännu ett blöjbarn hade krånglat till det ännu mer för oss :-)

Hannele: Det tror jag många gånger är knepigare än att få tvillingar. Två barn som behöver föräldrarna jättemycket, men har olika behov av stöd och stimulans. Du har gjort det bra! Jag har hört begreppet pseudotvillingar... :-)

Cia: NÄE, vi bor kvar här! Nu har vi ju gjort det värsta coh det gick ju bra det med :-) Nu väntar vi bara på att de kan gå och klara alla våra trappor! Det tar iofs ett tag...

Vi måste nog lösa det där med inhägningen. Beror iofs hur rymningsbenägna de är...

Lycklig tvillingmamma! sa...

Vi inhägnade vår tomt pga av hunden, men nu tackar vi för att vi gjorde det, i alla fall till i sommar.
Jag skulle önska mig en grovingång, där man kan ställa av leriga stövlar/kläder, kanske med dusch också, men jag drömmer lite.
Trappor har vi ju sett alldeles för ofta vad som kan hända..
trappor går bort!
Lekrum i närhet av rum där man ofta själv befinner sig i.
För att slippa ha all världens prylar i v-rum/kök..
Superbra inlägg!

Karin A sa...

Hihi, inte direkt men jag kan faktiskt tänka mig att det hade varit mindre komplicerat med ett annat hus/annan tomt nu när pojkarna är små. :)

purplerain sa...

Köpte ett stoort hus, för jag ville ha många barn. 3 egna blev det, sen tog vi hand om ett barnhemsbarn från Ryssland samt min bror. Det har varit skönt att alla har fått egna rum. Jag är dessutom konstnär och jobbar hemma. När alla plantor intar huset kan det dock kännas för litet. Kram på dig.

Taklyftet sa...

Hmm det där var kul ;-)

Det var kul att ses i förra veckan och det ska bli kul att få komma förbi på torsdag och se detta praktiska hus!
Kram

Linda sa...

jag önskar mig en stor hall med mycket plats att hänga upp smutsiga utekläder.

Anonym sa...

Du har blivit utmanad i min blogg!
//Emma

Ika sa...

Nu finns det en bild på något du frågat efter hos mig.

Cin sa...

Vilket härligt inlägg! Ska försöka komma ihåg det när det blir dags för bebisfötter här hemma (har nämligen tvillingar i släkten...).
Kram Cin.