lördag, december 30, 2006

Två böcker

Under hösten har jag skaffat två trädgårdsböcker som jag inte bloggat om.
Lotte Möller: Tre mästare tre trädgårdar
Lotte Möller har träffat tre landskapsarkitekter som betytt otroligt mycket för svensk trädgård och landskapsarkitektur, nämligen Per Friberg, Gunnar Martinsson och Sven-Ingvar Andersson. Männen porträtteras med värme och engagemang och vi får följa dem hem till deras egna trädgårdar. För den som är intresserad av vintergrönt och formklippning finns det många inspirerande bilder i boken. Många av bilderna är fotograferade off-season, dvs under höst, vinter och tidig vår. Gemensamt för dessa trädgårdar är att de tänkt mycket på trädgårdens struktur och grönska. I boken presenteras även andra trädgårdar som männen skapat. Det finns även ett kul avsnitt där de tre får ge sitt eget förslag på en trädgård. Jag gillar att studera trädgårdsritningar.

Boken borde vara kurslitteratur på landskapsarkitekt- och trädgårdsmästarutbildningar i Sverige för det är ett tidsdokument om 1900-talets trädgårdstänk. Och den trädgårdsamatör som är historiskt intresserad samt intresserad av struktur och att forma en trädgård hittar en hel del intressant i boken.Ulf Nordfjell: 12 trädgårdar
Om den förra boken handlade om människor som skapat trädgårdar främst under 50-, 60-, och 70-talet så handlar den här boken om en man som betytt mycket för svensk trädgårdsdesign de senaste 10 åren. Ulf Nordfjell berättar i sin bok om tolv trädgårdar som han varit med och designat. Vi får följa honom i arbetet kring både offentliga trädgårdar som större och mindre privata. Vi får bland annat se och läsa tankarna kring den berömda "Skogens trädgård" i Wij, Ockelbo. Ulf har en otrolig känsla för komposition och design och han har en förmåga att forma trädgården så den passar huset och landskapet. Han jobbar inte bara med växterna utan även med möbler, stenläggning och vatten. Men det som inspirerar allra mest är ändå hans perennaplanteringar. Boken är full av bilder på otroligt vackra kombinationer med många inslag av gräs.

Den här boken är mer varierad än Lotte Möllers bok och bilderna innehåller mer växter och förslag på kombinationer. Den är mer användbar om man är intresserad av perenner, Lotte Möllers bok handlar inte alls om det.

Har du läst eller tittat i böckerna och vad tyckte du om dem?

Bilderna är lånade från bokklubben Hem & Trädgård.

4 kommentarer:

Hannele sa...

Tänk, här hittar jag fina trädgårdsböcker jag inte har :)

carina sa...

Fy vad taskigt att visa två böcker jag ännu inte spanat in ;^) Det känns som att jag nog faktiskt _måste_ ha båda två! Klick, klick!

Anonym sa...

Tack för boktipsen! Nordfjells bok har jag varit sugen på att köpa ett tag nu men ännu har jag inte kommit till skott. Det får bli när jag återvänder från Tyskland (är i Sverige över jul och nyår) i februari/mars.

Gott nytt år!

Lotta sa...

Åhhh mera trädgårdsböcker*gillar* men det får nog bli biblioteket för min det då bokhyllan bågnar eller så får det bli en ny och större bokhylla?! Tack för tips. Ett riktigt Gott Nytt År till dig från mig.