torsdag, augusti 08, 2013

Nya slänten på baksidan

Nu är det snart två år sedan jag planterade slänten på baksidan och då blev det mest daggkåpa, bolltistel, iris, nävor och annat delat från trädgården. Förra sommaren kompletterade jag med rudbeckior, salvior, kantnepeta, mischantus och lite annat som fanns till extrapris i plantbutiken. I år har jag planterat några växter jag fick vid plantbytet i våras.

Det här är ingen rabatt som är fin på våren, inga lökar eller vårperenner har hamnat här. På försommaren blommar iris och daggkåpa, sen kommer salviorna. Men det är nog nu på sensommaren som den kommer att vara finast.

I år fick jag rosenflockel vid plantbytet och den har jag planterat längst ut i högra hörnet. Den ska bli jättestor, men i år är den bara en meter ungefär.
 Den blommar på sensommar och höst och har inte kommit igång än. Jag tycker växten är så snygg, med sina mörka stjälkar! Jag hoppas den gillar läget!
Att rudbeckiorna överlevde vintern är en lycka. De drar fjärilar och insekter till sig, och man blir så glad av dem! Vår jord är lerig och det gillar den ju inte alls. Jag planterade dem högst upp i slänten för att undvika stående vinterfukt. De är snygga tillsammans med bolltistlar och mischantus, som jag tyvärr är osäker på namnet på (syns inte så bra i bilden!)
När vi kom hem efter semestern blommade fortfarande axmalvan. Jag gillar den jättemycket och tänker att den ska få sticka upp på fler ställen. Nu är nog plantan stor nog att dela! Dn är allra finast precis när den börjar blomma, se denna bild från förra året. Astilbe i förgrunden. Längst ner i slänten är det fuktigare läge, så där får jag hitta växter som trivs med det. T ex hosta och astilbe.
De här bilderna är ca två veckor gamla, då rudbeckiorna inte kommit igång riktigt.
 Och här en ocensurerad bild hur det ser ut här hemma efter poolens intrång. Svårt att ta helhetsbilder på den här rabatten utan att få med nåt störande element!
Det bruna bakom rutschkanan är ett uppstammat svartvinbärsträd som rådjuren ringbarkat och som dog under sommaren. Jag har grävt upp den nu, skulle vilja ha en ny...

Det gula i förgrunden är höstöga, en stor fin planta jag fick i plantbytet. Jag tycker den kan få vara kvar för att bryta mot allt blått och rosa. Längre bort kom en överraskningsdaglilja som jag också fått i plantbyte. Den är helt orange, och får nog flytta till ett annat läge.

Jag tycker gott att det kan få blomma ännu mer! Växterna ska få växa till sig så blommar det nog mer, men har jag något att fylla på med så kan jag lätt gräva upp lite daggkåpa.

Måbärshäcken som följer släntkanten mår inget vidare. Borde nog hjälpa den på något sätt.

6 kommentarer:

Carina sa...

Axmalvan kände jag inte till, den satte jag genast upp på min "vill-ha-lista"!
Ha en skön helg i din härliga trädgård.
Kram

Hon som talar med blommor sa...

Rosenflockeln kommer nog bli en favorit :) Den är ju otroligt pampig när den satt fart och växa. Säkert kommer den nå högt över era huvuden redan nästa år! / Carolin

Kerstin Ellenfors sa...

Har varit i Järvsö hela sommaren och håller nu på att läsa ifatt i din blogg. Kul!
Jag tycker er trädgård verkar klarat sig bra under er bortavaro. Vi åkte också ofta mycket bil med våra pojkar när de var små. Ett tips för att slippa en del av tjatet som vi använde oss av, var att vi alltid åkte från tårna och upp till huvudet. Då förstod de lite bättre hur långt det var kvar om man t ex visade på kroppen att nu är vi vid knäskålarna.

Kerstin Ellenfors sa...

Ett tips till. När ni kör genom Hudiksvall gör en avstickare till Gröna systrar. Ett vackert timrat gammalt hus, mycket fin trädgård med försäljning och mycket gott fika. Lite som Norrlands Zetas:)

Lindas trädgårdsblogg sa...

Carina: Den blommar bara någon vecka i juli och sen ser den lite gul och vissen ut, men den är jättejättefin precis innan blomning och medan den blommar!
Hon som talar med blommor: Ja, jag har ju sett hur ståtlig orginalplantan är som den här är delad från. Hoppas den kommer passa på sin plats... dock hade jag planer på ett träd där i närheten, och det kanske inte är optimalt!
Kerstin: Så himla smart sätt att visualisera hur långt det är kvar på resan, ska helst klart använda det! Snart är de ju också så stora att de kan följa på en karta! Och jättetack för stopptips. Just nu kör vi snabba, barnvänliga stopp, men ett annat år kanske vi åker upp på 2-3 dagar för att hitta på lite mer under resan.

Ika sa...

Jag kommer gärna på besök och titta på din slänt. Min behöver få lite mer fason, hänger inte riktigt i hop än.