lördag, december 11, 2010

Hembakat

Nu ska ni få höra. Jag har bakat!
1. Antagligen påverkad av att det råder bakfeber i Sverige, till och med i fikarummet på jobbet (jag jobbade några veckor i november) diskuteras bakning just nu.
2. Jag är less på Polarbröd, Längtan, Smaka, Lingongrova, Skogaholmslimpa och allt vad nu bröden heter i affären.
3. Jag fick en assistent för några år sen, som använts skamligt sällan. En önskan att börja baka har funnits länge.
4. K har pratat om att vi ska skaffa en bakmaskin så vi kan få nybakt bröd på morgonen och spara in lite pengar, och då kände jag... oj, då kommer vi aldrig att baka på "riktigt" igen!

Så nu fick jag eld i röven och assistenten har redan jobbat tre gånger den här veckan. Först blev det ett grovt dinkelbröd som fanns på recept på mjölpaketet. Det var ganska enkelt, behövde bara jäsa i bakformarna. Men jag vet inte... tycker inte det var nåt höjdarbröd (för grovt?!). Pojkarna åt, men omdömet var "Mamma, de ä jätte hårt." (särskrivningen ska vara där!). Sen bakade jag ljuvliga frukostfrallor från bakboken (Baka matbröd från Ica provkök), se nedan. MUMS! Och igårkväll blev det enorma lussebullar. Inga bilder på det.

Nu kanske detta inlägg ger presationsångest på någon ;-) Men jag lovar att det här var riktigt enkelt att göra! Har du ingredienser hemma, plats i kylen och en halvtimme över så kan du också få nybakade frukostfrallor till söndagens frukost! Jag tog tid... från att jag började packa fram ingredienser till att det var undanstädat tog det en halvtimme. Det går säkert ännu snabbare om man går in för det. Sen jäser brödet över natten. På morgonen sätter man på ugnen och gräddar i tio minuter. Voila! MUMS!

Färska frukostfrallor
20 st (det blev 16 st för mig, för det är enklast att dela degen på hälften, och sen på hälften och sen på hälften och hälften igen)

8 dl dinkelsikt (vanligt vetemjöl går också bra)
0,5 dl vetekli
1 tsk socker
1 tsk salt
100 g smör
25 g jäst (halva paketet)
3 dl kall mjölk (fast mjölken tog slut så jag hade mest fil, och det blev ju bra)
1 ägg (det glömde jag, men det blev gott ändå)

Pensling:
filmjölk
vetekli

Hacka samman mjöl, kli, socker, salt och smör till en smulig deg. Lös upp jästen i lite av mjölken och blanda ner i degen med resten av mjölken och ett lätt uppvispat ägg. Arbeta ihop en smidig deg. (Jag körde ett par minuter i assistenten.)

Rulla ut degen till en längd ca 40 cm. Skär den i 20 bitar (eller 16 dårå). Man behöver alltså inte rulla fina bollar eller så, det gör detta bröd så enkelt! Ställ dem med snittytan ner på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och ställ plåten i kylen över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med filmjölk och strö på vetekli (detta kan man säkert skippa om man har bråttom!). Grädda ca 10 minuter, mitt i ugnen.

---

Ni får hemskt gärna tipsa mig om enkla, jättegoda bröd. Nån surdeg tänker jag inte hålla på och ta hand om just nu. Vanligt jästbröd ska de va!

4 kommentarer:

Iréne JB sa...

Jag gillar också att baka. Fast det blir inte av så ofta. Det är inte så jobbigt, det är ju mest det att det tar tid när brödet står och jäser. Och medan brödet jäser kan jag ju alltid sätta mej med en stickning och säga att jag bakar :-)
Bakar jag bröd blir det ofta i långpanna. Favoritbrödet är ett dinkelbröd med oliver och basilika.

Karina sa...

Bra tips, måste prova. Men provade en gång att jäsa deg i kylen över natten, resultat: kylen var överfull av deg, men ska absolut prova detta. Jag har nu fått en heltidstjänst på en friskola så jag Fru strukturerad måste bli helt galet strukturerad nu Gaaah!

Annars är ju min specialitet gofika...hur skulle jag klara mig utan att baka det:)

litet hus sa...

jag kan verkligen rekommendera Karin Franssons "Det enklaste dinkelbrödet" från boken Sju årstider. Superenkelt, bara att röra ihop – hälla i form – vänta lite – grädda – klart!

Anonym sa...

...så gott det ser ut, mums. Det är gott med varmt bröd på morron. Kram mlj