onsdag, augusti 11, 2010

Elmer har blivit 4 månader


Tiden rusar. Konstigt att det gick snabbare för Elmer att bli fyra månader än för storebrorsorna..?! Första tiden med tvillingarna var tuffare än det varit med Elmer, å andra sidan är själva livet tuffare nu, med en bebis och två två-och-ett-halvtåringar. Elmer har skött sig ganska fint, det är bara väldigt svårt att kombinera alla olika behov. Logistiken krånglar. Mycket vilja hos storebrorsorna. Många utbrott. Väldigt ostyrsligt fortfarande och man måste passa dem så de inte rymmer. Men det är helt otroligt vad språket utvecklats på storebrorsorna den sista tiden. Nu kan vi föra små samtal och man märker att de kommer ihåg saker och att de kan uttrycka vad de vill med ord. Idag har vi pratat mycket om kusinerna som vi träffade i Norrland. Trist att det kanske dröjer ett år innan de ses igen :-(

Åter till Elmer. Redan första veckan kändes det som att hans försprång mot storebrorsorna inte bara var en månad, kanske nästan två månader. Han lyfte och vred på huvudet från ena till andra sidan redan de första dagarna. Han har varit väldigt aktiv från första stund och när man haft honom i famnen ska han sträcka på sig och ställa sig på benen istället för att bara ligga i famnen. Han log och jollrade mycket tidigare och det är lätt att få respons när man pratar med honom. Brorsorna var betydligt lugnare i början och det tog ett tag innan man fick respons.

Han älskar att ställa sig och gunga upp och ner i knät. Det började bli rätt jobbigt för mina armar och jag efterlyste en hoppgunga för honom. Den har han nu och han verkligen älskar den! Nu när nyhetens behag för storebrorsorna lagt sig (de gungade och snurrade och lekte lite för vilt med lillebror!) så har vi börjat använda den på allvar och han njuter av att hoppa i den!

Elmer greppar saker (lite tafatt kanske) och undersöker och biter. När han ligger på mage så kan han sällan ligga still utan han kravlar sig nån decimeter, man hittar honom ofta utanför täcket. Och han vrider sig runt sin egen axel. Han har snurrat 360 grader! Det här har han gjort länge. Som jämförelse så minns jag hur jag hurrade för grabbarna när de förflyttat sig en decimeter framåt och då var de ett halvår! Vid sju månader bloggar jag om att de backar och förflyttar sig, men inte gärna framåt. Han kan sedan han var två månader vända från mage till rygg, men gör det väldigt sällan. Vända från rygg till mage har jag dock inte sett än. Han kan även sitta en liten stund utan stöd! Men då är han böjd som en fällkniv.

Några strikta rutiner har vi inte. Han brukar vakna vid 8-9 för att äta, sen äter han med två eller tretimmarsintervall (ibland somnar han ordentligt och då blir det längre intervall). Oftast hinner han sova en stund mellan målen. Vaken ca två timmar åt gången. Han blir ganska orolig innan han ska somna, man får hjälpa till med napp, snutte och buff. På kvällen är det ännu svårare att somna och han knorrar och gnäller och grinar. När han väl somnat (ibland redan vid åtta, oftast runt nio, ibland vid tio/elva) sover han gott ett par timmar. När han vaknar plockar jag över honom i sängen, matar och så sover han några timmar till, äter och somnar om och nästa gång han vaknar är det morgon. Fast då har storebrorsorna redan varit vakna ett par timmar...

Förra veckan var vi på bvc och han var då 7,8 kg och 68 cm. Ungefär lika stor som Hugo var vid tio månader. Elmer är en lite annorlunda bebisupplevelse jämfört med storebrorsorna.

4 kommentarer:

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vilka läckra bilder, blev som målningar!

Anonym sa...

Jag gillar dina bilder, liv och rörelse. Härligt att läsa om dina erfarenheter med barnen, får lite fuktiga ögon
/Annika

Evelina sa...

Tänker ofta på dig när jag själv har det tufft med fjunen. Jag är så impad att du/ni ror hem allt, jag vet viken fas grabbarna är i nu..och det räcker ju med två liksom..Du är grymt duktig!
Kram på dig!

Anonym sa...

Vilka fina akvareller du målar.Härligt att följa din blogg. Va kul med dina fina killar. Jag fick bara en !!!! Va då bara. Kramen Lisa i Örebro