lördag, april 11, 2009

"Skicka"

Jag klickade precis iväg en beställning till Hortogreen på häckplantor (50 kronor rabatt nu under påskhelgen!). Ojojoj. Jag har stora planer. Var på väg att beställa många många fler växter, men hejdade mig. Bättre ta en sak i taget och hoppas att man blir klar än att ta sig vatten över huvudet och så vips har man mördat en massa växter. Det är sååå sorgligt. Jag köpte till exempel en massa vingbrokiga benved i vintras för halva priset. Tror ni det har varit så lätt för mig att få dem att överleva till det är dags för utplantering? Nä. Jag är kass på sånt.

Vad beställde jag nu då?
40 plantor måbär - som kant för den nya platån på baksidan. Jag tänker att jag ska hålla den ganska låg och tät.

Bilden är från förra året. Nu är det lite mer igenväxt (men ännu inte lika grönt i naturen)...

10 plantor Thuja 'Brabant' 80-100 cm - insynsskydd på baksidan mot cykelvägen. Någon eller några plantor ska jag sätta ut på andra platser.Bilden är från februari... Jag har nog tänkt att sätta lite olika vintergröna sorter, med olika former. Men jag får nog ta och åka till en plantskola för att fixa det. Ytan är i alla fall 7 meter bred (framför och till höger om cypressen).

Några plantor Funkia 'So Sweet' (grön med vit kant) och Japanskt gräs 'Kleine Fontäne' - till nya entréplanteringen. Här saknas fortfarande många växter, men jag tar och sätter en robust kant av lungört nu. Jag inser att jag nog inte kan ha något ömtåligt just där. Inte i år i alla fall!

Vad jag strök från beställningen, som jag får ta senare (förutom en massa älsklingsbuskar och drömperenner) är:
40 häckplantor med vintergrön liguster. Jag har fått en vision om att rama in övre delen av trädgården framför huset med vintergrön liguster. Just nu har vi sibirisk ärtbuske (med mjöldagg) och berberis (med elaka taggar, snyft, gillar ju den). Ytan mellan nya garaget och huset ska bli ett nytt "rum" som blir skyddat från insyn med vintergrön liguster och innanför ska det bli en oas av klätterrosor och perenner. Och en solig plats för kaffe. Bilder som kanske förtydligar drömmen kommer en annan gång!

För övrigt har jag inte hunnit med så mycket trädgårdsarbete. Jag sliter med altanen. Vi ska måla om den och jag skrubbar och tvättar och hittar nya undersidor och baksidor och mellanrum som är helt genomsmutsiga. Hur noga jag än är kan jag aldrig vara för noga. Otroligt tröttsamt. Men igår fick vi i alla fall förstärkning från Norrland så nu behöver inte halva (hela) uppmärksamheten riktas mot två små ettåringar. Varav den ene faktiskt lärde sig gå den här veckan!

Glad påsk!

PS. Jag har inte hunnit med bloggen och alla andra bloggar den här veckan. Har bara hunnit läsa fram till tisdag! Får se om jag bara hoppar över allt och börjar på ny kula när tid finnes.

4 kommentarer:

Hanneles påskparadis sa...

Spännande.

Maria sa...

Låter som om du har många bra planer med din trädgård.
Jag hoppas att jag ska ha mer ork med trädgården i år. Ska få en spruta mot allergin och hoppas att den ska göra att jag mår bättre på sommaren och kanske orkar fixa lite i trädgården. Drömmer om några till pallkragar och en vrå med ett staket/skärmvägg där vi kan ha utemöbler för att få kvällsol.

Ika sa...

Låter intressant, kanske får komma förbi när leverans är avklarad. Är lite nyifken på deras kvalitet o service samt hur tomten ser ut i dagsljus och utan snö.

Här har det varit tre heldagar i trädgården och hoppas på en fjärde dag i morn.

Hoppas ni har haft en trevlig helg med erat besök.

Lycklig tvillingmamma! sa...

Tänk om jag kunde allt du kan om trädgård! Du är nog inte ensam om att inte ha hängt med i bloggvärlden!! Fint väder, påsk,vår OCH TVILLINGAR, tar sin tid!