söndag, juli 30, 2006

Koka saft

1. Plocka 6 liter bär. Du kan ta en enda sort eller testa att blanda olika. Här är 4 liter krusbär och 2 liter hallon.2. Rensa och skölj bären.
3. Häll upp 9-12 dl vatten. Den lilla mängden om du har bär med lite pektin, t ex hallon och jordgubbar. Den stora mängden om du har vinbär, lingon eller krusbär.4. När vattnet kokar häller du ner bären. Koka under lock i 10 minuter. Då och då kan du pressa bären mot kanten så att saften kommer ut. 5. Häll bärmassan i en silduk och låt det rinna i 30 minuter. Silduken kostar under 100 kronor och finns i de flesta livsmedelsbutiker.
6. Mät hur mycket saft det är och häll tillbaka i den ursköljda grytan. Låt koka upp och häll därefter i 6 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp på nytt.7. Skumma av. Jag hade inget bra verktyg så jag tog ett kaffefilter (ok, det gick åt flera stycken, tur man har bunkrat från Gekås). Det är viktigt att man är noggrann för det finns bakterier och mögelsvampar i skummet.
8. För att saften ska hålla längre så rör du ut konserveringsmedel i lite saft som du sedan blandar ner i grytan. Jag har använt Atamon, vilket består av bl a natriumbensoat. 1/4 tsk per liter saft.
9. Häll upp i mycket väl rengjorda flaskor. Fyll upp ända till kanten. Det blev lite drygt 2 liter saft! 20. Drick och njut! Och fundera över nya bärblandningar du kan göra!!

6 kommentarer:

Hannele sa...

Finns inget godare än hemmagjord saft! Fast jag är för lat... har aldrig gjort det själv, maken gör likör till jul ibland.

Linnea sa...

Ahh.. Vikken bra guide! Tack och bock för denna! :-)

Camilla sa...

Hemmagjord saft är oslagbart!! :D

Linda sa...

hannele: Jo, det var lite mer pyssel än vad jag mäktar med. Men efter första omgången saft blev jag så peppad för det smakade så gott så jag kokade en omgång till dagen efter (den som jag visar i bild).

linnea: Vassego! Och du! Vilket smarrigt röda vinbärstips du kom med på din blogg. Måste jag definitivt prova. Det hänger massor med vinbr kvar på mina buskar!!

camilla: Ja verkligen, dels är det supergott och så finns känslan där att man gjort det själv!

Margareta sa...

Tack för fint resept på saft. Jag och maken har just kokat plommonsaft efter ditt recept. Jättegtott!
Margareta

Linda V sa...

Margareta: Roligt! Såna kommentarer gillar jag :-)