torsdag, juli 06, 2006

Fotoångest

Usch. Den här kursen har fått mig att ställa högre krav på mina foton och nu tvekar jag att lägga ut mina bilder för att de inte håller måttet. Det känns som att bilderna måste vara bra för att jag gått en kurs. Blä. Jag har t ex inte listat ut hur man tar bra översiktsbilder, så ni får hålla till godo med att allt inte är konst...

Det verkar vara en mellanperiod i min trädgård nu. Inget nytt av det som fanns här innan har börjat blomma. Desto större anledning att skaffa fler rosor!! Det är knopp i de andra av mina nysatta rosor. Jag har satt ett hönsnät över.

Idag slog min första frösådda krasse ut! Jag hade inte ens sett att den var i knopp.
Luktärten som den samsas med är avtuggad...
I början av maj sådde jag krasse längs efter vår häck av sibirisk ärtbuske. Tyvärr kan de inte fått tillräckligt med vatten (det var i samband med majböljan) för det är inte så många som grott. Och nu har mjöldaggen angripit häcken, så min idé om att krassen klär in häcken verkar tyvärr gå i stöpet. Till nästa år får jag vara med på noterna och behandla mjöldaggen istället. Men det är ganska mycket häck så jag vette sjutton om det är rimligt. Ska jag byta häck?

I närheten av lövkorgen med krasse och luktärt finns min skuggrabatt. Den har blivit väldigt ljus i framkant. Det är det gula penningbladet som växt till sig. En av de alunrötterna jag satte i höstas har tyvärr dött under vintern. Snart blommar astilben.
Före kursen så trimmade jag slänten. Oj vad torrt det är. Innan hade jag rätt dålig koll vad som egentligen fanns där. Till vänster är det vintergröna och lungört som marktäckare. Där finns berberis, rosen The Fairy och så en buske jag inte vet vad de är (som är hårt angripen av löss, suck). Den röda pricken är rosen som jag skrev om i måndags. Sedan finns gul benved, kryptuja, randgräs och två "the fairy" till. När jag gör om slänten skulle jag vilja göra en liten trappa längst bort.

Jag kommer att ha massor av bär att skörda senare i sommar. Kolla de röda vinbären:
Det blir massor av hallon och björnbär och en hel del krusbär. Smultron går jag och äter mest var dag, men någon vidare jordgubbsskörd tycks det inte bli. Jag flyttade runt lite plantor i våras. Kan det vara det?

Lina undrade om vi har nåt trädgårdspynt. Jag har en fågel! Det är nåt afrikanskt jag köpte på Lisebergs trädgårdsdagar. Kroppen är av sten. Sen har jag ju två metallfåglar från Ikea också. De som jag hade i påskarrangemanget.

Vad kan jag mer berätta? Jo, om man stoppar brännässlor i vatten så börjar det lukta bajs. Nu har jag äntligen fått ut denna näringslösning i rabatterna. Det hann stinka rätt bra! Man späder ut med vatten. Ärtor, bönor och rosor fick känna på det.

Och denna värme vi haft i veckan *flämt* Idag har jag varit hemma och nu vet jag att uppskatta allt som ger skugga. Vi som nästan ville kalhugga skogen bakom huset när vi flyttade hit (jag överdriver). Men en sån här vecka så är det inte alls dumt med några träd som ger skugga mitt på dagen.

Jag har suttit bakom idegranen och läst en nyköpt trädgårdsbok. Jag planerar att ge bort den i present... Helt klart läsvärd för den som har barn och djur och vill ha en fin trädgård. Trädgård för tassar och tår av Susanna Hutin. Trevligt skriven också. Innehåller en växtlista på slutet med tåliga och giftfria växter.

Vi har haft besök hela veckan men de åkte ikväll. Skumt nog hann vi inte med Liseberg! Men sol och bad både i havet och vid närmaste badsjö. Och en del shopping. Och grillmiddagar på altanen. I morgon börjar K:s semester och då kommer vi att åka till Norr- och Västerbotten medan grannarna vaktar huset. Ha det!

PS. Ni har väl sett att Petra startat en hem- och trädgårdsblogg? Ett annat hus heter den!

15 kommentarer:

Hannele sa...

Ha-ha, därför gick jag aldrig på fotokursen tillsammans med mina vänner! Men visst får man användbara tips.

Det ser underbart ut i din trädgård just nu. Lata jag skulle inte byta häck... mjöldagg beror ofta på torka.

Moni sa...

Usch nu känner jag mig dum för att jag har skojat om fotokursen! Du har ALLTID lagt upp jättefina bilder och hela din blogg och du är jättebra!
*fortsätt med bilderna*
Kram!

Linnea sa...

Vi vill se bilder, även om de inte är perfekta! :-)
Men ett tips för översiktsbilder är att skapa djup, ha förgrund-mellangrund-bakgrund. Till exempel något litet grässtrå eller blomma som kikar fram längst fram i bilden. Lycka till! :-)

Anonym sa...

jag såg på lokala nyheter att i umeå hade några träd fått någon sorts larv som vävde hela trädet in i ett vitt nätverk de såg riktigt spökliga ut, det kallades också för spökträd. det kryllade av larver, de var visst giftiga eftersom fåglar åt inte av de. krasse-bilden var gullig. jag säger som andra; bilderna är fina. mlj

Lilla B sa...

Alltid roligt att se trädgårdsbilder!

lotza sa...

Jag får nog säga att jag tycker du visar jättefina foton och det märks att du varit på kurs för du har ett helt annat fokus på dina bilder nu. Min äldsta tonåring är jätteduktig på att ta fina kort - jag är helt hopplös, jag om någon borde gå foto kurs. ölkhög ojdå, det var katten som gick på tangentbordet, ursäkta. Lustigt, min krasse har också slagit ut sina första blommor idag, det är verkligen en lättskött växt, växer var som helst (utan i häckar, jag har också provat) och de blommar och blommar och blommar. Vad fin din rabatt är med de gula penningnbladen, de lyser verkligen upp! =)

Anneli sa...

Du får absolut inte känna någon prestationsångest över fotograferandet!! Lovar du?
Nässelvatten!! HAHAHA!! Det luktar!! Jag lovar att t o m rådjuren ryggar!!
Det är så kul att du är tillbaka, du är liksom trädgårdsbloggarnas nav! I alla fall för mig:)

Linda sa...

hannele: Jag har hört att sibirisk ärtbuske nästan alltid drabbas av mjöldagg här i västsverige. Typ hopplös. Har läst att man kan spruta på en bikarbonatlösning. Men jag är väl för sent ute nu, så jag får bara gilla läget.

moni: Ja men du förstår. Innan har bilderna bara varit där. Nu känns det som att de måste vara speciella. Och jag lägger verkligen inte upp bara speciella bilder! Och så blir det lite pinigt sådär. Suck. :-)

linnea: Tack för tipset! Sen är det nog bara att inse att man får välja ut vad man ska visa. Kanske visa flera bilder. Man kan inte få med allt man vill i en bild, tror jag.

mlj: Det verkar vara väldigt mycket larver i år. Trist. Ekarna i botaniska var ju helt uppätna när jag var där. Och mitt äppelträd ser inte skojigt ut.

lilla b: Tycker jag med! :-)

lotza: Jag har lånat hem en digital systemkamera över sommaren och jag kan ta lite bättre närbilder (styra vart skärpan hamnar kan jag inte med min egen kompakta kamera). Fast jag är inte nöjd med färgåtergivningen. Och på kvällen blir bilderna grusiga. Jag kan verkligen rekommendera dig att gå en fotokurs. Nackdelen är då det här med fotopressen ;-) Jaså, funkar inte krassen i häckar. Jag tycker det var en bra idé annars. Ja gul penningblad är verkligen en favorit. Jag hade den i brf-trädgården där jag bodde tidigare, över en betongmur. Det var jättefint!

Husmusen sa...

Jasså, ni kommer uppåt? Har ni vägarna förbi Umeå månne? Vid tillfälle ska jag berätta hur fotot med dina vita krukor med kryddor (på köksbänken) blev startskottet till att jag så småningom fick jobb på Cult. Jag är minst sagt skyldig dig en fika, antingen här uppe eller där nere ;)

Linda sa...

Husmusen: Nä, menar du att det var så det gick till?! Vi kommer långköra upp på söndag och har många att hälsa på främst i Skellefteå/Piteå på kort tid. Jag tycker vi tar fikat nere på Västkusten när du kommer hit! :-)

Linda sa...

anneli: Alltså det där med nässelvattnet... Jag hade glömt bort att jag lagt på en laddning och plötsligt en dag så kände jag lukten. Men va f... hann jag tänka! Urk!
"Trädgårdsbloggarnas nav" Det var inte illa :-D

karin sa...

Dina bilder som alltid är så fina! Du ska inte bli osäker nu - du har säkert bara blivit ändå duktigare på att fota! Och du var redan duktig innan kursen. Hinner ni komma förbi oss något! Hoppas!

Helena sa...

Det verkar kul med en fotokurs som du har gått. Vet bara inte när man skulle ha tid med det :-) Jag är glad bara jag hinner ta några kort överhuvudtaget nuförtiden.
Jag såg här ovan att de nämde de otäcka larverna som äter upp alla häggars blad. När du kommer till Skellefteå så kan du se att de har även varit här och härjat. I stan har de ätit upp det mesta av häggarna (exempelvis i stadsparken)men här hos oss har de just börjat knapra på löven.
Enligt en artikel om häggspinnmalen i norran http://www.norran.se/sektion_c.php?id=680909&avdelning_1=102&avdelning_2=0 skulle de försvinna i mitten av juli då de blir fjärilar istället för larver.
Jag hoppas att ni får det trevligt på semestern trots att vi nog inte kommer att träffas :-) Jag har en bunt kompisar som bor söderut och alla har svårt att tiden att få tiden att gå ihop när de är hemma på visit. Man måste ju hinna koppla av litegrann också. Exempelvis så försöker vi träffas från min gymnasieklass varje sommar och jul. Pust! Det är kepigt att få det att gå ihop. Vi är åtta stycken, varav ett par, och det går aldrig att vi träffas allihopa. Nu brukar vi träffas med respektive så vi blir några stycken... Vi är bara två som bor i Ske-å och nu har vi ju småbarn så det har blivit att vi har varit här de senaste gångerna.
Det är trevligt med bensinkrig, speciellt som de är just här. Vi har tankat allt vi kan och hoppas på fortsatta lägre priser. Låga vill jag ju inte kalla dem för dyrt är det ju i alla fall...

Linda sa...

karin: Jag hör av mig om vi tar en sväng till Luleå. Vi har många att besöka, men vill inte planera så noga!

helena: Oj, träffs ni varje sommar! Det var inte illa, och jag förstår om det är knepigt att få ihop det. Det vore himla kul att kika förbi hos er, men i Skeå kommer jag inte vara så mycket.

Vi är i Stockholm idag och åker vidare norrut i morrn.

Linda K sa...

det var den sötaste pippi jag sett på länge! :)