torsdag, september 12, 2013

Trädgårdens bär

Inte ett blått blåbär har jag eller barnen fått njuta av i år i blåbärsstigen. Nästan alla plantor frös ner och fick komma på nytt. En enda planta har gett bär, men verkar inte vilja mogna (sen är det någon som nallar på de omogna bären!). Jag har köpt två nya buskar plus att jag tänkt flytta om några som hamnat för skuggigt. Vi får hoppas att 2014 blir ett blåbärsår!

Desto mer bär finns det på andra buskar i trädgården, jag gick på bärletarrunda! Följande bär får fåglarna mumsa på för jag kommer inte för att ta tillvara! Flera bär hittar jag i buskpartiet mot cykelvägen:
Bland annat den ljuvliga Caermencitarönnen. Små orangeröda bär i klasar. Och bladverket som är så friskt och fräscht på röda stänglar! Jag har sagt det förut och säger det igen. Jag ska flytta detta lilla träd till en plats där jag ser den tydligt. Nu drunknar den bland de andra buskarna!
Under sommaren var bären bleka, men nu är de vackert röda. Det här är min storbladiga cotoneaster, som jag inte säkert vet vad den heter, men tidigare gissat var en Cotoneaster acuminatus (läs mer här och här). Jag har två halvstora exemplar och jag gillar det plymformiga växtsättet på busken.
Den "vanliga" cotoneastern har jag lite var stans, men jag vet faktiskt inte vad den har för korrekt namn. Jag har kallat den lingonoxbär, men när jag googlar detta får jag fram en vintergrön buske. Den här fäller sina löv bland de sista.
Jag har en liten svartaronia som ger ytterst lite bär. Jag tror inte det räcker till en syltburk, så de fina bären får sitta kvar!
Inklämd i buskpartiet har jag satt en häggmispel (tror det är Amalanchier spicata). Den växer upprätt, blommade litegrann i våras och bär blev de. Dessa har nu torkat in, så ville jag plocka dem skulle jag gjort det för någon vecka sedan. Jag prövade göra sylt av häggmispel och vildhallon i augusti, det blev jättegott. Dock är kärnan i häggmispelbäret ganska stor, man kanske skulle behöva sila bort dem? Själva bäret är inte så smakrikt att äta rå, tycker jag.
Jag har aldrig lagt märke till rosentryns bär... har den gett bär på det här viset? Kul när man gör nya upptäckter i trädgården! Dessa bär är giftiga, de ger magirritationer i stora mängder.
Om vi promenerar över till framsidan så har jag berberis där. Fast i år fick jag leta för att hitta bären. Den ger inte bär på årskott och eftersom jag inte beskurit mina berberis i år, så är det väldigt mycket årskott som täcker de gamla grenarna med bär! Berberis används en del i persisk matlagning, man kanske skulle prova att göra något av dem? Någon som provat?
Kornellen på framsidan har blivit riktigt stor, men några bärmängder ger den inte i år. Bären är vita för att nu skifta över i blått. Snygga bär och ofarliga att äta!
Jag önskar mer bär till trädgården: rönn, bukettapel, andra sorters häggmispel. Typ så. Vilka favoritbär har ni i er trädgård?

2 kommentarer:

Kerstin E sa...

Inte ett bär men körsbärsbenved är fantastiskt vacker med små lyktor i rosa/lila och orange. Bladen brinner i rött på hösten. Jag fick också flytta mina amerikanska blåbär till en soligare plats för att få bär. Ryska björnbär kan vi ha i Järvsö, goda men taggiga buskar. Något annat kul, så här års, är att vi åkte till Äppelfabriken på Ekerö och gjorde äppelmust. De pastöriserar musten så även jag som inte tål äpplen kan dricka den. Inga tillsatser. Mycket trevlig, det går fort och trevligt fik. Man kan naturligtvis gör äppelmos men det hinner jag inte så här års.

Anna Vattenkanna sa...

Så mycket fina bär du visar! jag gillar verkligen denna årstiden då det blir som en extra blomning när bären mognar. Härlig cotoneaster och Carmencita är bedårande. Finbär och bärfint gillar jag!

Kram