måndag, september 16, 2013

Höstrusk

Jag kan tänka mig att rätt många kände sig så här i morse på väg till jobbet!

Nu är hösten här på riktigt. Tänka sig att det var sommar i lördags och så hipsvips: höst. Visst har den smugit sig på det sista, men värmen har ändå gjort att man behållit sommarkänslorna i kroppen.

Sista veckan har ormbunke för ormbunke skiftat färg i min skogsbacke.
Kornellen är ganska snabb på att skifta färg till klarrött. Jag petade ner den här busken i buskpartiet och det är en buske som inte gör nåt väsen av sig på sommaren, men nu i höstfärg och sen när löven faller och det röda grenverket är kvar så är det den man ser.

Regnet faller och tynger ner vipporna av diamantrör.

Då glittrar de lite extra!

I helgen fick jag ner häxalen, mellan magnolian och vingbenveden. Oj, vad den hade bytt färg sen jag köpte den. Nu liknar den mer en röd smällspirea! Det kan bli trångt, så de här tre buskarna lär växa ihop så småningom.
Jag är lite orolig att den vingade benveden inte mår bra... så bleka bladen är! Den har sett ut så ett tag och jag ser på andra vingbenveder att de skiftat till karminröda höstfärger. För lite mull och kompost är min teori.

Jag gillar hösten, frånsett en sak. Det blir så snabbt mörkt på kvällarna så trädgårdstiden decimeras till de korta helgerna. Men så många trädgårdsmåsten finns ju inte på hösten:
  • Plocka in saker (t ex vattenslangar och krukor) och känsliga växter (jag har några pelargonier och dahlior) innan frosten och snön
  • Plantera ner växter från planteringskön (en kö som iofs blev jättelång igår!)
  • Plantera vårlökar
  • Tömma hushållskomposten och ge plats för vinterns hushållsavfall (jag flyttar innehållet till trädgårdskomposten där den får ligga till våren)
  • Skörda det sista från pallkragarna, rensa bort sjuka växtdelar och och mylla ner ärt-, bön- och ringblommeblast. Täcka pallkragarna med höstlöv.
  • Kratta in löv bland buskar och perenner, klippa gräset för sista gången
  • Njuta av höstfärger och frisk luft
Kanske beskära några buskar också. Nu har jag ca två månader på mig för att göra detta. Vi får hoppas på några regnfria helger framöver så ska det nog gå. Ha en fin vecka allihop!

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja, nu är det höst, inget att tveka om längre. Diamantröret är härligt i regn, jättefin bild!
Tack för listan på höstarbete, jag ska kopiera in den i min lista så jag inte glömmer...
Ha det bra
Ulrika

samson sa...

Vilken fin bild på Diamantröret
ja nu är det höst och äntligen regnar det här
Store tid vad mycket växter du fick med dej hem så nu har du verkligen en massa att göra
ha det så bra
maggan