söndag, augusti 07, 2011

Morötter, potatis och lök

Jag småduttar i trädgården, har plockat lite ogräs och klippt en massa sniglar, men hinner inte klippa gräset. Många av projekten från i våras ligger på vänt för att avslutas, men just nu prioriterar vi annat här hemma. Jag har haft min sista vecka med barnen innan jobb och vardag drar igång.


Vi hade några riktigt fina dagar i början på veckan. På onsdagen gjorde jag och killarna ett litet äventyr. Vi tog tåget till Halmstad och bytte där till lokalbussen mot Trönninge där vi träffade barnens kusiner. Så himla roligt det var. Vad duktiga killarna var och snälla hela dagen. Med så många syskon så blir det många konflikter när vi drar runt hemma. Det är nästan så man behöver göra lite utflykter för att få känna på att det kan vara lite vett i grabbarna! Jätteroligt var det och det blev en massa salta bad, krabbfiske och bad i poolen hemmavid. Glömde kameran, sicket skit.


På tisdag börjar jag jobba på nytt ställe på annan ort. Spännande.

Jag ska försöka sammanfatta köksträdgården i år.


Morötter. Det blir inte många morötter. Har gallrat flitigt, så nu är det knappt något kvar. Det mesta är smått. Ska försöka spara det sista så det växer till sig. Men ack så goda de är ändå! Det får bli ännu fler morötter nästa år, men då ska jag försöka så glesare så man inte behöver gallra bort så mycket. Potatis. En pallkrage potatis, satta alldeles för tätt, blev det. Snabbt växte blasten nästan till en meter! Under jorden har potatisen växt till sig. Stora fina potäter som vi plockar allt eftersom vi äter. Det blir inget vinterlager! Kanske en pallkrage till nästa år? Och kanske man ska försöka vara ute ännu tidigare så vi kan börja skörda redan till midsommar?


Jag får hjälp att plocka potatisen. Det är så fantastiskt gott med färsk potatis, jag skulle kunna äta mig mätt med smör och lite flingsalt. Mums. Jag satte Amandine, som jag provat förut och den är verkligen jättegod. Lök. Annat som blivit bra är charlottenlöken, men jag skulle vilja ha mer. Det blev inte direkt en skörd att spara. Killarna har gillat att äta av blasten. Och jag har använt den som gräslök i maten. Purjolök har jag massor, men det får ligga kvar i jorden allt eftersom jag behöver. Ska försöka komma ihåg att sätta vitlök i höst.Squash. Vi har ännu inte ätit upp de stora squashen vi skördade efter att vi kom hem efter semestern... Jag föredrar en mer lagom storlek, 3 normala har vi ätit. Får se om det hinner bli fler, den blommar i alla fall fint. En planta är annars lagom för oss. Sniglarna är på den, men angriper mest bladen.

Sallad. Den vanliga salladen grodde inte och rucolan var av nån annan sort än jag haft tidigare som jag gillade sådär. Den gick i blom alldeles för snabbt också. Nu är det bortrensat. Fast jag hade självsådd rucola på en annan plats av en sort som jag gillade bättre.

Rädisor. Hjälp. Väldigt mycket rädisa och väldigt lite som jag använt i maten. Bara en av grabbarna gillade att äta dem. När vi kom tillbaka från semestern hade den gått i blom och då rensade jag bort alles.

Mangold. Rådjuren hade tuggat i sig det mesta, men nu verkar den ha tagit sig fint. Jag vet dock inte riktigt vad jag ska göra med den, jag har aldrig ätit mangold. Borde testa!

Sockerärtor. Sådde sent i pojkarnas pallkragar och det är först nu det börjat blomma. Kanske hinner vi få lite ändå. Borde ha fixat ett bättre stöd, de klena pinnarna jag gett dem håller på att rasa.

Jordgubbar. Kanske ska ge upp försöket och satsa på självplock i fortsättningen. Jag har några burkar sylt från när vi var och plockade kring midsommar. Då var det ändå ett helt fält vi plockade och det blev bara ett par liter. När jag jämför med skördarna hemma i Västerbotten så är det bara att kapitulera. Har vi nån chans här nere? Där blev det ett par liter på några plantor bara.


Hallon. Jag har några hallonbuskar i hinkar, men det blir knappt något alls. Längtar efter ett riktigt hallonland.

Krusbär. Det var fullt med omogna krusbär på busken innan vi åkte på semester och när vi kom hem var allt borta. Saknar krusbär. Minns den goda krusbär/hallonsaften jag gjorde första året. Mums vad god den var!

Tomater. Nu har jag flyttat alla plantor till garageväggen, där är det varmast. Och soligt ganska många timmar. Nog hänger det en del tomater, men inget som mognat. Jo, jag har fått kasta några tomater som blivit dåliga. Trist. Jag har varit dålig med uppbindning också. Måste komma på nåt. Jag får återkomma om tomaterna.


Jag har även lite chili, paprika och physalis, återkommer.


Jag hoppas jag får loss fler pallkragar till nästa år som jag tänkte kunde stå bakom garaget. Mer morötter, potatis, bönor, sockerärtor, kanske majs vill jag ha. Sen ska jag nog ha lite mer ätbart i limpan med sommarblomsten.


Sen grunnar jag på det här med ogräset, jag har verkligen hur mycket fröogräs som helst! Jag tänker att jag ska täcka jorden över vintern med organiskt material. På våren ska jag mylla ner en massa stallgödsel (och kompost om det blir nåt). Sen ska jag ta ett lager tidningspapper över allt och lägga köpejord över som jag sår i. Tror ni det skulle hejda en del ogräs? Skulle plantorna hinna komma åt den smaskiga jorden under tidningspappret? Jag tror nämligen min jord är marinerad av ogräsfrön! Jag får väl gödselvattna också. Jag tror i alla fall det är värt att testa!

6 kommentarer:

litet hus sa...

Vilken bra sammanställning! Det ska jag göra över mina odlingar oxå, man glömmer så lätt.

Jag är inte heller så förtjust i rädisor, om dom inte är förvällda, då är dom inte lika skarpa + gott med smörklick och salt.
Förra året möttes jag av tre gigantiska squash när jag varit borta några dar och då gjorde jag den här smarriga kakan: http://www.thegardenerseden.com/?p=12592 ungefär som morotskaka fast med squash då. Borde funka med topping.
Oj, nu blev det rena rama tipsrutan : )

Ingela på fröst sa...

Mangold... i mängder! Fullständigt underbart att smörsteka hastigt(detta är supergott som det är) tillsammans m tomater o vitlök. Blanda i pasta och ringla olivolja över osså lite västerbotten ost! Jag har manglod till mycket. Så testa.
/ingela

Iréne JB sa...

Så mycket gott du har haft/har i dina pallkragar! Blir sugen på att själv odla mer ätbart, men vet inte riktigt var jag skulle ha mina odlingar.

Det där med fröogräs känner jag igen. Har fullt med våtarv som kommer i alla synlig kompostjord (och lite annat också). Förra året när jag sådde på den vilande komposten gjorde jag precis så som du tänker göra. Jag hällde på en säck köpejord på toppen som jag sådde i. Tror inte att jag hade något tidningspapper mellan ens, men slapp mycket av ogräset iaf. Så det är värt att prova.

Marina sa...

Bra med en utvärdering av grönsakerna. Jag brukar göra på liknande sätt i in dagbok.

Sockerärtorna här hade väldigt låg grobarhet och en av de två som grodde åt fåglarna av och den andra hann bara ge en liten skörd sen skrumpnade den. Luktärtorna i trädgårdslandet blev inte heller bra. Nu har nästan hela beståndet med luktärtor skrumpnat. Hm, kan undrastro vad det beror på.

Härliga bilder på pojkarna i jorden. Det ser hälsosamt ut!

Kram!

Anngus sa...

Tråkigt med sockerärtorna. De är de enda jag lyckats få en rejäl skör av. Sorten jag sått är 'Gigante Svizzero'
Först sådde jag i min drivbänk med de brändes sönder under glaset, trodde jag. Men så kom de igen, livaktiga är de. Så sådde jag på friland i min mammas trädgård och där har de vuxit ska jag säga. Vi får massor med ärtor. Har dock inte hunnit plocka då många innan de blivit runda men de är lika goda som 'spritade' ärtor. Ställning för dem att klättra på har för oss också varit ett problem.

Anonym sa...

Mangold är väl som spenat, så använder jag den. Gott i lasagne tex. Går även i sallad om jag inte minns fel.
/Johanna i M-lycke