lördag, augusti 13, 2011

Mindful Garden

I onsdags besökte jag och några ur trädgårdsnätverket Madeleine Hubers trädgård i Onsala. Det är helt obegripligt att hon för sju år sedan knappt kunde något om trädgård när hon satte sig ner och ritade en trädgård till sitt nya hus. Hon började läsa och lära och utbildade sig både till trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare på kuppen. Hon har helt klart hittat sin grej och gör det bra!

När hon ritade trädgården inspirerades hon av Feng Shui och delade upp trädgården i baguans nio delar och varje del blev ett trädgårdsrum där temat bestämde form, färg, växter och pynt. Resultatet blev en väldigt harmonisk och vacker trädgård. Växterna är dessutom valda för att passa för platsen och de flesta växter är valda för att de är fina under lång tid, t ex med vackra bladverk, vackra höstfärger, vackra trädstammar osv. Har du möjlighet att besöka trädgården kan jag varmt rekommendera det!

En grusgång kantad av växter och pynt leder fram till husets entré, där det istället är betongplattor på marken. Vackert tulpanträd...

Visdomsord på vägen... Skylten är från Ernst.

Förbi entrén kommer man till husets baksida. I hörnet är det en plantering med mischantus, japanska lönnar, Magnolia och annat. Vackert kantade grusgångar med sprängsten. Stammen till vänster är en ullungrönn Dodong. Mycket ståtlig! På baksidan delas trädgården in i rum med hjälp av bokhäckar. Det här kändes som en väldigt fridfull plats. Jag tycker alltid att det är spännande att se trädgårdens baksidor, komposthörnor och annat. Det här var det flottaste jag sett. Biokubkomposterna är omringade av ett sju år gammalt flätat pilstaket. Massor av bark på marken. Snyggt. Två gamla, stora körsbärsträd ger trädgården tak. I den ena har barnen en flott trädkoja!Det andra hörnet har kärleken som tema. Där står stolarna i par tillsammans med växter som passar, t ex kärleksört.Här kan man sitta och blicka ut över trädgården. Framför huset finns en stor gräsmatta och längs efter granhäcken växer fem klotkörsbär. Vacker form!Framför huset växer vackert formade ligusterhäckar. En gång leder bort till kärleksplatsen. Där finns även en uteplats där man kan fika!Under klotkörsbären finns många växter som varierar från år till år. Temat är kreativitet. Bortanför klotkörsbären växer en kraftig vridsälg. Denna började som en gren i en blombukett för sju år sedan. Fantastiskt vilken växtkraft!Från uteplatsen vid huset leder en grusgång fram till köksträdgården. Kolla päronen! Bakom armeringsnätet växer ett persikoträd med massa frukt! Trampstenarna i gruset är i betong, men såg ut som stenar. Kanske vi borde skaffa trampstenar hemma i våra egna grusgångar? Snyggt och skönt att gå på!Köksträdgården består av några pallkragar, den gamla pilkojan som numera hyser kryddväxterna, ett planteringsbord och runt hörnet finns några fler pallkragar samt ett litet vinkast.Vart man än kollade fanns vackert arrangerade krukor och prylar.
Visst var det mycket fint!

Regnet öste ner när vi kom fram så jag lämnade systemkameran i bilen. Hade bara lillkameran med mig, så jag har varit tvungen att fixa med kontrasterna. Kolla vackra bilder på Anettes blogg!

Efteråt åkte vi och kollade på Carinas trädgård, med bloggen Infing funderar. Men det inlägget får vänta till en annan dag. Kolla gärna Anettes blogg igen!

PS. Regnet avtog och vi fick en jättehärlig kväll! Lite kall, men bra. Så kul att hälsa på i andras trädgårdar!

4 kommentarer:

Marina sa...

Wow säger jag bara! Ser hur fint ut som helst.

Kram!

Anonym sa...

Wow vilken trädgård! Förstår att du blev fascinerad. Var du på Tjolöholm idag? Jag var där, kul med en utflykt även om det inte var så stor marknad - och jag glömde kontanter så det blev billigt! :-) Gabriel gillade folkdansen bäst... ;-)

Anette sa...

Vad duktig du är på att beskriva trädgårdarna i ord också!

viagra online sa...

trä är ett elegant sätt i huset, eftersom kontrasten är detta med uteplats