fredag, mars 25, 2011

Trädgårdspremiär!

Igår försvann det mesta av snön och vi var ute hela förmiddan. Med undantag för en rymning så var vi hemma i trädgården hela tiden. Grävskopan i sandlådan hade äntligen tinat och fullt med vatten var det att leka med. Jag kunde faktiskt klippa ner perennerna i alla rabatter och pensionera julbocken för detta året. Årets trädgårdspremiär blev 24 mars!

Jag har hittat EN snödroppe här hemma, alltid något. Men de har försvunnit från rabatten på framsidan där jag hade dem förut. Måste åtgärda. Försöker hitta vårtecken och jojo minsann har det hänt något på bara ett par dagar. Perenner som börjar vakna till liv (flocknävan, kärleksört och ormöga bland annat). Lökar sticker upp ur entrérabatten. Vad sjutton har jag satt här? Minns bara allium och de dröjer ju länge än innan de blommar. Rönnspirean är en av de tidigaste att grönska och knopparna är på gång nu. Idag har vi också varit ute hela förmiddan. Dock har jag inte ägnat mig åt fysiskt trädgårdsarbete. Jag gick och satte mig på stenarna uppe i hörnet och funderade på trädgårdsarbete i stället.
Under fågelbärsträdet. Supergoda körsbär, tänk att jag har ett körsbärsträd i alla fall! Fast i fjol hann jag inte plocka för fåglarna hann före. Det krävs dessutom lite klättring för att få ner dem. Det kan nog bli roligt för pojkarna när de blir äldre.Ja, här satt jag och spanade ut över alla projekt. Ska bli roligt att bli av med plåten. Känns hårt att ta ner träden som går längs efter muren, för om jag sätter nya träd kommer de ju vara pjuttiga i många år. Och vilket jobb det kommer att vara att få undan så mycket rötter som det bara går. Man skulle ha passat på när vi hade minigrävare här. Sånt kan man sitta och fundera över.
Sen sneglar jag in i skogen, där vi har en stor rishög (nu ser man resterna av julbocken). Det har alltid varit en rishög där. Undrar om det bor en igelkotte under? Fast jag skulle bra gärna vilja flisa ner högen i år, kanske det finns en massa bra jordförbättringsjord där under? Och så spanar jag på träden... kanske man kan hänga en gunga där, eller är det för långt mellan? Kanske en enorm hängmatta? Så kan man ligga där i skuggan (kompakta skuggan) heta sommardagar. Man skulle nog kunna hitta på en massa kul i den här skogsdungen, för pojkarna. Trädkoja och sånt. Dock är det svårt att få det rymningssäkert. Tänk om de kunde skärpa sig på den fronten. Fast snart är de stora och kan röra sig lite friare. Mina små pojkar.

Sen gick vi upp på altanen och fikade lunch. Sen lekte vi en lång stund på altanen och inne innan alla tre pojkar slocknade och jag fick en stund att kunna blogga lite. Nu ska jag slänga mig över gamla trädgårdstidningar. Det är toppen med gamla trädgårdstidningar, plötsligt är man inne på ett nytt spår och läser dem med andra ögon. Nu letar jag allt jag kommer över om frukt och bär. Härligt med fredag, gissar att det är många här omkring som kommer ha trädgårdspremiär i helgen och solen fortsätter skina på det här viset!

6 kommentarer:

Lotta Sultan sa...

härligt!
jag klipper än här och en där. lite hängsälg där lite rosenspirea där, tjoff, tjoff.
och överallt ligger högar med ris. ska forsla dom upp på berget/komposten/påskbrasan. men det är inte lätt med små bebisar i faggorna.
till helgen kanske?
idag hade vi besök av små, små tvillingar och storebröder i trädgården.
som sov bra här!

Vikkan sa...

Ååååå, vilken härlig dag ni verkar haft!

Jag gick en inspektionsrunda på framsidan och kollade in min rabatt när jag kom hem från jobbet idag. Massor av gula och blå krokus står så fint och ler mot solen (idag bakom moln iof) och jag räknade till 5 snödroppar.
Jag är aningen besviken på snödropparna eftersom jag hade hoppats de skulle sprida sig lite till årets vår. Planterade ju dem hösten 2009. Men när de blommat över så ska jag sprida lökarna lite och hjälpa dem på traven så att säga.

Mina nävor har börjat ge lite nya skott, mina gullvivor jag fick av dig förra året har gröna blad och nya är på väg....sen har både tulpaner och narcisser stänglar tittat upp en bit ovan mark. Mina allium likaså. =) *wieee*

Nu skulle jag vilja göra lite vårfint i mina krukor också. Lite penseer, påskliljor, murgröna och lite annat smått och gott.

Hoppas vi får en fin och solig helg så man kan påta lite i jorden och kanske premiärgrilla.

Kram Vikkan

Evelina sa...

Det är så roligt att läsa dina inspirerande inlägg, läser här istället för trädgårdstidningar..
Härlig och fin dag har ni haft, skönt!

Anngus sa...

Grattis till premiären.
Vad fort snösmältningen gick på slutet

Lotta 8`) sa...

Mysigt att sitta och fundera, drömma och planera :) Gillar verkligen din lilla skog och tänk en koja där..... sedan kan det bli en lund med hängmatta. Du får börja stoppa ned lite vårlökar här och där i skogen, så om ett par år har du en sådan där vacker lökäng om våren!
Det ser ut samma hos oss och jag är också besviken på mina gamla snödroppar som inte vill visa sig. Visst har jag hört att man skall ta upp och dela dem men tänkte så gör ju inte naturen?? Det finns ju vilda snödroppställen, där är det ingen som delar dem? Tja, man kan ju inte få allt :)
Ha en skön helg :)

Helena sa...

Du jag hör av mig när det blir trädgårdspremiär här :-) Typ en meter snö är väl kvar på baksidan på trädgårdslandet.