måndag, mars 28, 2011

Att läsa!

Efter tre veckor av sjukdomar är storebrorsorna äntligen tillbaka på dagis! Jag har varit aningens låst, så nu var det bara tvunget att komma iväg. Åkte iväg till en Handelsträdgård och ställde frågor om fruktträd, såklart. Men de var lite ringrostiga då det var typ första dan på jobbet efter en vinter. Min idé om fruktträd på baksidan börjar dock mer och mer kännas som en dålig idé. Lite fler timmar sol skulle ge mer frukt helt klart. Hm hm hm. Kanske satsar på en trädgårdslund efter muren i alla fall. På framsidan kanske det finns plats för ett par fruktträd, där kommer nog solen åt lite bättre? (Min förra plan har varit att ha mer prydnadsträdgård på framsidan och nyttoträdgård på baksidan, kanske dags att överge det).


Sen åkte jag på bibblan och lånade böcker. När jag kom hem hade senaste Allt om trädgård kommit och hela numret är ägnat åt att odla ätbart. Gissa om jag är inspirerad?! Måste åka och köpa fler pallkragar för jag har hittat en outnyttjad solig del av tomten. Ni vet där jag ena stunden vill sätta rosor och andra stunden en äppelhäck men tredje stunden säger till mig själv att jag inte ska ta itu med detta OCKSÅ. Låt vara gräsmatta tills den dagen (det året) kommer då det finns tid att ta itu med det. Jo men bakom garaget under gunnebostängslet. Där kan det till och med vara gynnsamt för tomater! Och ärtskidor och bönor och nån pall med potatis! Min hjärna får härdsmälta snart över alla nya grejer jag kommer på. Tänk om tjälen kunde lossna snart så man hade lite tid att förverkliga nån endaste av alla idéer!

10 kommentarer:

Anette sa...

Låter härligt med alla dina ideér! En fika och en liten pratstundom dom snart kanske?

Linda V sa...

Absolut, i morrn efter dagishämt? Hörde att det fanns en grävmaskin att kolla på från er. Vi såg en idag och det var ytterst besvärligt att slita ena sonen från det. Så har ni en sån i närheten kanske vi får tid att prata!!!!

tösabiten sa...

Det kommer en ny trädgårdstidning idag, den heter Isabella och är dansk från början.

Ska vara bra, enligt experterna. tidningskungen.se erbjuder 4 nr för 98 kr.

Inte så illa.

Det känns skönt med något nytt på marknaden :)

/karin

Nillas Trädgård sa...

Ja, nu är man rastlös och vill bara i gång :-)
Visst är det svårt att bestämma sig för vad man ska göra var och jag har gjort massor av misstag och felplaceringar genom de 12 åren som vi har bott i vårat hus. och så är man lite här och där och det är först de senaste åren som jag har lärt mig att man kanske ska ta och göra klart en sak i taget... Det går sådär...
Jag har en ek (felplacerad, naturligtvis!) som jag funderar på att flytta till ett ställe där den kan ta emot lite vind.
Allt om trädgård låg i min brevlåda i går också :-)

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Jag är lika otålig som du men har en halvmeter snö som behöver försvinna innan jag ens kan börja tänka på att genomföra några projekt...
Tror fortfarande att du kan sätta äppelträd på baksidan, nog är det tillräckligt med sol. Ta någon sort som går i en kallare zon t ex.

Malin - I min trädgård, f.d. Hwita Villan sa...

Tack för tipset om kompost! Ska kika lite närmre... har du sett den där som man snurrar på? Som liksom hänger på en ställning och så vevar man runt den istället för att gräva. Undrar om det är smidigt?Hur har det gått med råttorna - inga problem eller?

Tack för att du svarade på min fråga! Ha en skön helg!

Linda V sa...

Tösabiten: Måste kolla den tidningen... jag är trädgårdstidningsknarkoman eller nåt.

Nilla: Det är ändå ganska tillåtet att experimentera i sin trädgård! Fast ibland önskar man att man var ändå mer genomtänkt och systematisk! :-) Men trädgård ska vara lustfyllt och då går man ofta på lust och känsla när man gör nåt!

Karin: Funderar... skulle nog vilja ta hit någon fruktträddsexpert som kunde gå runt och hjälpa mig hitta bra platser för olika fruktträd.

Malin: Inga råttproblem här! Dock finns perioder då den luktar, men då är det nåt knas med balansen. Nu under vintern kan det t ex vara svårt att få fart på den, längtar efter gräsklipp! Den där roterande komposten verkar superbra (men dyrare). Den verkar kompostera snabbt och tömningen är nog smidig när man bara kör skottkärran in under. Fast biokuben fick bäst i test när Icakuriren testade, men det var några år sedan: http://www.biokub.se/ICA-kuriren.pdf

P4 Extra / Lottas trädgård sa...

Hej!

Halkade in här via en länk och såg att du hade en fin blogg om trädgårdstips med mycket fina bilder med kul läsning.

Jag har lagt en länk på vår sida för trädgårdstips med Lotta Bromé och Ann Catrin Thor som tipsar om trädgård i P4 Extra i Sveriges Radio. Ljudinslagen från programmet är fria att bädda in.

Jag har lagt en länk på P4 Extras hemsida till din blogg också så länka hemskt gärna tillbaka.

I senaste programmet tipsar vi om sådd av chili och tomat.

MVH

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2151&grupp=8466

Ronnie - webbredaktör P4 Extra

Ika sa...

Roligt med kommentaren från P4 Extra, har bara hört trädgårds prat i P1 innan.
Du som bor så nära mig, kan jag lägga på mina fönster på odlingsbäddarna nu?

Linda V sa...

Ronnie: Så roligt! Jag ska ta och lyssna på programmen!

Ika: Det tror jag går bra. Hos mig är inte tjälen borta än, men fönster på så hade det nog skyndat på. Om jorden går bearbetea, så gödsla på. Om nån vecka kanske du kan så det första!