måndag, maj 03, 2010

Köksträdgård

Jag har nämnt flera gånger om mina planer för en köksträdgård i ena hörnet av tomten. Jag kan nu berätta att jag är på gång! Har flyttat miniväxthuset, fixat pallkragar, lagt på en markduk och idag har jag grävt ett dike där jag tänkte sätta en liten stödmur.

Så här långt hade jag kommit igår. Testar mig fram med placeringen av pallkragar. Växthuset är inte vackert, men jag tänker mig en skärmvägg bakom och på sidan, kanske det ger ett annat intryck. Dessutom blir köksträdgården mer av ett rum.

Lägg märke till Rododendron längst bort i bild.Så här ser det ut idag. Jag har stammat upp rododendron och gjort lite mer plats runt busken. Där i surjorden tänkte jag plantera amerikansk blåbär och åkerbär.Jag har gjort ett dike där jag tänkte lägga en ca 8 meter lång stödmur (ca 30 cm hög tror jag det blir). På var ände av stödmuren blir det trappsteg upp. Stödmuren gör en båge och innanför tänkte jag mig en berså där golvet får vara gräsmatta. Bakom stödmuren ska jag sätta armeringsnät som spalje för luktärtor.Jag har bestämt mig nu för fem odlingslådor istället för sex. På det här viset får jag mer utrymme för nån bärbuske i bortre änden. T ex ett uppstammat krusbär är jag sugen på. På den plats där den röda spaden är nedstucken tänkte jag mig ett mindre fruktträd (eller en fjärilsbuske). Har inte bestämt mig för vilket än. Tipsa gärna! Under fruktträdet tänkte jag mig blommor som lockar fjärilar. I hörnet som blir framför växthuset och skärmväggen tänker jag mig en sittplats och lite krukor. Brevid växthuset och närmaste pallkrage finns plats för ett planteringsbord. Ev ska jag göra portaler som ingång till köksträdgården. Vi får se vad som blir av alla planer. Det här stödmursprojektet känns som en väldigt stor grej för mig. Det ska grävas ännu mer, läggas på grus, fixas mursten, frakta in dem i trädgården och så lägga dem så det blir snyggt. Sen ska det fräsas i jorden intill så vi kan så ny gräsmatta.

I pallkragarna kanske jag ska ha:
1. Squash och pumpa
2. Morot, palsternacka och sallat
3. Potatis
4. Ärtor och bönor
5. Jordgubbar

Och hur kan jag hinna hålla på med sånt här då? Jo, svärmor är här och avlastar med grabbarna. Toppen!

14 kommentarer:

Vikkan sa...

Ååååååååååååå, vad roligt att du kommit igång! Spännande och se när det växer fram.

Ska du på Liseberg nästa helg??? Jag ska gå med min väninna Ann på lördag den 8 maj. Haka gärna på om du vill, orkar och kan!

Längtar tills vi träffas! Nu var det länge sen sist och jag ser fram emot att träffa nytillskottet i familjen och naturligtvis längtar barnen efter Sigge och Hugo också.
Kram Vikkan

Nina sa...

Wow vad du är duktig Linda! Det är så genomtänkt så det kommer att bli finemangbra tror jag.

Nina sa...

Vilket roligt projekt. Är avundsjuk på alla som har en mer kuperad trädgård. Vår är platt platt platt.
Det ska bli kul att följa ditt projekt.

Hälsningar
Nina

sara sa...

Hittade hit till din blogg! Kommer nog att bli jättefint när det är klart, ser fint ut redan nu. Håller själv på att få ordning på min trädgård med växthus, pallkragar, bärbuskar......tar en evig tid men roligt att få pyssla o dona. Kika gärna in på min blogg

Ska bli roligt att följa din blogg och få lite inspiration.

Sara nr 2 sa...

Hej! Vad roligt att se vad du gör i din trädgård! Jag är helt ny bloggare, och skulle gärna vilja ha någon kommentar eller någon som följer mig. Vore kul med nya trädgårdsvänner i Sverige... och gärna i Sörmland! Men jag vet inte riktigt hur man gör för att andra ska hitta till min blogg? (adressen är slowgardenart.blogspot.com) Har någon ett tips? Google hittar inte min sida även om jag söker på hela namnet. Konstigt! Hoppas någon hittar den nångång? Tills dess kikar jag vidare hos Linda...Soliga hälsningar från Sara

Ika sa...

Wow vad du har slitit hårt i trädgården. Kommer bli kanon!!

Evelina sa...

Svärmödrar är bäst! Som redan sagtsDu är duktig Linda!! jag blir inspirerad av att läsa, underbart!

Anonym sa...

Hej,

Jag heter Alexandra Josephson och jobbar på Star PR. Vi jobbar med många intressanta kunder inom Hem & Trädgård. Tänkte höra om ni är intresserade av att få löpande information om både nyheter och smarta tips. I så fall, till vilken emailadress ska vi skicka informationen?

Mvh.

Alexandra
(alexandra.josephson@starpr.se)

Mylla sa...

Vilket jätteprojekt! Ska bli spännande att se resultatet. Själv har jag bara två pallkragar: En med potatis och en med kryddor. Lycka till!

Ola sa...

Geez... är inte du nybliven trebarnsmamma?! :-)

Khim sa...

Det kommer att blir fint...du är duktig...Jag bliv inspirerad när man ser dina bilder om din projekt..

Lycka till din projekt och jag kommer att besöka din blogg igen...

Hälsningar

•lotta på solrum• sa...

är imponerad av dina projekt! med tvillingar OCH bebis. jag har ju också två rätt små tjejer som kommer vara 2,5 och 5 när trean kommer i september. fattar inte hur jag ska få tid!? man vill ju så mycket!

Anonym sa...

Wow vad fint!! Var har du fått tag på dina pallkragar och hur mycket kostar de?

Bibban sa...

Hej Bibban heter jag, sitter och kikar runt på nätet om tips för planteringar i vårt lilla torp. Vi planerar köksträdgård med pallkragar. Och så hittade jag dig i samma tankar trevligt. jag stannar hos dig
Bibban