söndag, maj 23, 2010

Framsidan

Lungörten har blommat som tokig och dragit en massa humlor och fjärilar till trädgården som vi tittat på. Men snart vissnar blommorna och då ska jag försöka hinna klippa ner den så ger det plats åt de söta prickiga bladen. Förhoppningsvis är det annat blomster som tar över showen då.Den lilla pinnen som sticker upp är kopparlönnen jag köpte förra året. Den står fortfarande i kruka (överlevde den stränga vintern!) i väntan på... Och i lövkorgarna har jag i år planterat perenner jag delade på i höstas, men som inte lyckats få någon ny plats i trädgården.Eken är så fint ljusgrön när den kommer. Vad eken vuxit sedan vi flyttade in! Och visst var det smart att plantera rosor under eken (skulle inte tro det). Borde byta ut lite växter till sånt som trivs i sur jord. Den kompakta benveden som står under eken har inte klarat vintern, över halva består av döda grenar :-(I skuggrabatten vid husknuten har lungörten tagit över. Den satte jag i väntan på att andra växter skulle växa till sig. Får kanske ta bort den. Det står nämligen ett vitt löjtnantshjärta där i mitten som inte alls har plats! Alunrötterna växter lite långsamt. Trodde för ett tag sen att de i mitten i framkant dött, men de kommer nu i alla fall.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Linda!

Har precis hittat din blogg och sett lite på alla fina bilder. Mitt tips på hur odlingarna i pallkragarna får var ifred är fiberduk som häftas fast. När det sedan börjar växa är det inte lika intressant att gräva där. Åkerbär sprider sig rätt fort, men våra har en tendens att torka under sommaren så att bären uteblir.

Mats hälsar också.

/Katarina i Sundsvall

Anonym sa...

Hej! Så frodigt o blommigt det har blivit på tio dagar.
/mlj

Northern Shade sa...

The Pulmonaria blooms do attract bees. I appreciate their blue flowers so early in the season, right after the bulbs. I have a Pulmonaria 'Samourai' which has all over silver gray leaves, which look good once the flowers have died back.

Linda V sa...

Katarina: Kul att du hittat hit! Hoppas allt är bra med er! Tack för tipset om pallkragarna! Nästa år ska de få var sin egen pallkrage odla i, tänkte jag. Undrar om jag kan ta med åkerbär från min pappa, han har en massa bakom ett uthus. Om de kan blanda sig med köpta allåkerbär utan problem?

mlj: Ja, nu är det mycket mer sommar. Det går snabbt när värmen kommer. Nu är ni väl i kapp uppe hos er så varmt som det varit där! Kort vår för er!

Northern shade: Yes, the good thing with pulmonaria is that almost nothing is blooming elsewhere in the garden when they start in april. The bees don´t have so much to chose!

Ika sa...

Vilken växtkraft det är i dina rabatter. Lungört ser härligt maffig ut. Har precis i kväll planterat en liten vitfläckig lungört i en rabatt med bl a vit löjtnanshjärta. Hoppas den tar sig lika fint den med.