måndag, maj 24, 2010

Stödmur och rutschkana

Lotta på solrum undrade om hur vi gjort stödmuren, om man måste gjuta eller armera. Det har vi inte gjort. Vi har gjort en kallmur, dvs bara staplat stenar på varann. En sådan mur är mindre känslig för sättningar eftersom den kan röra på sig. Muren går också justera efter hand om man inte blir nöjd.

Enligt rekommendationen ska man gräva ett dike som är 4 dm djupt och nästan lika brett som det ska vara högt. Så noga har inte vi varit. Man fyller diket med grus, men lämna minst 5 cm till marknivån. Börja med en våning större stenar, lägg den flata sidan ut. Fyll på bakom med jord eller grus. Nästa lager ska läggas så hela muren lutar inåt för att motstå jordtrycket. Sen är det bara att fortsätta pussla! Du kan googla för instruktioner.

En anonym undrade var vi köpt rutschkanan. Vi har köpt den på Bauhaus.

4 kommentarer:

•lotta på solrum• sa...

åh, tack för bra och utförligt svar, det blir nog en sådan så småningom på framsidan. det som retar mig är foglossningar och annat som sätter käppar i hjulet och fördröjer det hela litegrann. tack igen!

Louise sa...

Ni är så flitiga i trädgården så jag blir nästan stressad! Med en nyfödd och två små fattar jag inte vad du får tid och energi ifrån, imponerande!

louise

Linda V sa...

Lotta: Har du foglossningar är det bara att kapitulera. Vissa saker kan få vänta! Hoppas du slipper svåra besvär...

Louise: Fast nu har jag (nästan) inte lyft ett finger i trädgården sen i söndags... Ser fram emot svärmors ankomst i slutet på nästa vecka, hoppas få desto mer tid då! Var in på din blogg och det var inte nådigt vad du planterar! Du har mycket att se fram emot i sommar!

Anonym sa...

Tack för svaret om rutschkanan, nu ska jag bara få någon att köpa en och frakta upp den i skogarna :-) Hälsningar från Lina i norra Dalarna