lördag, februari 28, 2009

Underliga ställen

Happy! En guldgruva för små ettåringar. Pojkarna kryper bakom soffan (eller under... efter en massa stånk och stön) och har hittat nya outforskade sladdar. Kan tilläggas att skivorna och spelen på hyllan inte längre ligger i prydliga högar.

Eller så kan man hitta dem så här, i varsin låda:

Som tvilling kommer man nog inte undan jämförelser. Just nu är de väldigt fascinerade av sina magar.
"Klappa magen" vet dom precis vad det betyder!

fredag, februari 27, 2009

Soluppgång och frost

Mornarna är så vackra där jag bor. Nu ljusnar det runt sju och solen tittade upp över horisonten ca kl 7.20. Jag var ute innan och tog några bilder, det är bara så himla svårt att fånga känslan. Och få till ljuset. Det har frusit i natt så det är frost överallt.



torsdag, februari 26, 2009

Bakplåtsställningen

Och här kommer en bild på bakplåtsställningen: Mamma köpte den på Röda korsets loppis i Skellefteå. De som jobbade där hade ingen aning om vad det var, men mamma såg vad man kunde ha den till! Det är lite plåt med gångjärn i mitten och eftersom jag numera är en hejare på att svetsa, så skulle jag kunna börja tillverka såna här. Är det nån som vill ha? Ehe :-)

onsdag, februari 25, 2009

Vårsol

Igår tittade solen fram och det blev väldigt varmt här inne. Blev sugen att städa upp altanen och ta en kopp kaffe där ute! Men det blev inte av att jag invigde altanen och idag har det varit vanligt Göteborgsväder, fast med ett lager blötsnö på gräsmattan. Inte alls lika lockande att sitta ute och njuta! Det kommer nog fler dagar :-)

Kul med besöket igår! Vi hade hur mycket som helst att prata om. Det är så spännande med deras bygge, ska bli kul att följa! Hoppas bygglovet går genom snart. Jag fick förresten en av hennes lavendelpåsar :-)

Mums vad goda semlorna blev. Och frysen är fylld av kanel- och vaniljbullar! Mmmmmums! Coreträningen som jag var på ikväll satt extra bra kan jag säga! :-)

Den praktiska bakplåtsställningen är köpt på loppis, så det var nog ingen hjälp. Men där kan man ju alltid hålla utkik! Jag testade googla på bakplåtsställning och fick två träffar, varav den ena är min kommentar på iHannas blog. Lustigt! Min slutsats är att bakplåtsställningar inte är så vanliga längre (när jag var liten hade vi en nästan precis likadan som i iHannas film, men den här jag fick nu har en mycket enklare konstruktion).

tisdag, februari 24, 2009

God lukt

Något är på gång...

Färdigt! Ika kommer på besök ikväll och då blir det semlor till efterrätt!

Passade på att baka lite vanliga bullar också. Bullar i muffinsform blir väldigt toppiga!
Är det nån som vill komma över på ett fika? :-)

PS. Jag är väldigt glad över bakplåtsställningen som jag fick av mamma i julklapp. Har inte hittat i affärerna?

PS2. Såg ni att det började ett danskt program på SVT igår om bakning? Det är samma programledare som jag sett i ett trädgårdsprogram förut, Camilla Plum heter hon. Hon bakar på mjöl som de själva malt av vete de odlat på gården! Det går måndagar kl 19.30 på tvåan.

lördag, februari 21, 2009

Morgonbus







PS1. Det är ingen som puffar kuddarna!

PS2. Av bilderna på denna blogg kan man tro att pojkarna aldrig har nåt annat än pyjamas på sig :-o

PS3. Go morgon!

torsdag, februari 19, 2009

Trädgårdsrunda 19 februari

Det kom ett nytt tunt lager snö i natt. När snön ligger som florsocker över träd och buskar, då tycker jag min trädgård är fin igen.

Rododendron som vi flyttade hamnade på rätt plats (till höger i bild). Den är som ett uppstammat träd på hörnet innan slänten (här kan du se en somrigare bild). På vintern är berberisen nästan vinröd. Vinröda klot. Fint. Här är vår entré från cykelvägen. Jag gillar vår stora thuja vid husknuten. Och den konformade buxbomen som jag fyndade i höstas.
Mosshjärtat är kvar (här är en bild från i höstas). Med lite snö över så är inte planteringen lika vissen :-)
Lilla fågeln....
En färgklick i allt det grå. Några röda kornellkvistar vid trappen.
Gången slingrar sig fram.
Vy från hörnet åt andra hållet. Skogen är en vacker fond.
Det här är nån kryddväxt. Citronmeliss? Snö på varje blad!
Till sist en bild från baksidan. Jag planerar vintergröna buskar framför cypressen.

Ord

Wordle: Pyjamaspojkar
En rolig tjänst som jag hittade hos Cilla.

onsdag, februari 18, 2009

Trädgårdens karaktärer - Fembladsazalea

Igår kväll var jag på föreläsning med Håkan Wallin på Kållereds bibliotek. Rubriken var Träd och buskar - trädgårdens karaktärer. Håkan är trädgårdsmästare och har jobbat på Botaniska, i Palmhuset, Universeum och nu i Lisebergs växthus. Hans stora intresse är just träd och buskar och han har en fantastisk trädgård i Benareby utanför Mölnlycke.

Eftersom jag är på jakt efter nya träd så hade jag ögon och öron på spänn. Håkan visade över hundra fantastiska bilder och jag vet inte hur många olika träd och buskar han visade. Bra var att till de flesta sorter hade han mer än en bild så man fick se både blomning och höstfärg. Och stam om den var intressant

En sort som gav mycket oh:ande och ah:ande från publiken var:

Rhododendron quinquefolium - Fembladsazalea

Rhododendron quinquefolium i blom. Bild: Wikimedia Commons.

Fembladsazalean kommer från Japan och kan i naturen bli 4-6 meter, men den växer väldigt långsamt. Håkans var bara en meter och han hade haft den i 20 år tror jag han sa. Det som var så spännande med den var bladverket. Gröna blad med röd kant.Sommarbild på Fembladsazaleans bladverk. Bild: Wikimedia Commons.

På hösten ändras färgen och blir väldigt mörk i nån slags rödbrun färg. Åtminstone Håkans exemplar. Den här bilden som finns på Wikimedia har väl inte riktigt samma färg som jag såg igår. Fembladsazaleans höstfärger. Bild: Wikimedia Commons.

Jag tycker den var jätteläcker. När jag kom hem googlade jag och hittade bland annat information på Svenska rhododendronsällskapets hemsida. Det verkar som denna azalea kan vara lite kinkig och att den inte gillar att flyttas. Hm.

Alpinodlarna i Halmstad har ett exemplar och den fryser tillbaka varje år så den blommar aldrig. Tråkigt, men gå in på sidan och se vad fina färger bladen har! Scrolla längst ner!.Det verkar lite lönlöst att tro att man ska få upp den till ett litet träd om man ser deras exemplar...

Är det någon av er som kan berätta mer om denna växt?

måndag, februari 16, 2009

Bilder från veckan

Veckan som var, har varit toppen. Norrlandsfeeling deluxe. Sol och torr, lagom kyla och vitt på marken (nåja, lite i alla fall). Perfekt att alla ungar häromkring firade sportlov just nu när det går att spela hockey på sjöarna och åka lite pulka på gräset!

Men nog blir det roligare att vara ute när pojkarna kan gå!?
Pojkarna har ännu inte förstått glädjen i pulkåkning. De tittar mest oförstående på en.
Inne så är lära gå-vagnen mycket populär. Men om storebror vill gå med den samtidigt blir det vilda protester från den lille. Då sätter man den store i vagnen, så är det lugnt och riktigt roligt faktiskt :-)Till sist en bild på en av de dagliga sysslorna. Minutrarna senare är köksgolvet fullt i redskap. Jag vet i alla fall två som är nöjda!
Min kompis Vikkan, som också har tvillingar, hittade en kylskåpsmagnet där det stod:
"Ursäkta röran men vi vill att ni ska känna er som hemma".

Den hade passat här! :-)

onsdag, februari 11, 2009

Nytt skåp

Att pojkarna tagit över vårt vardagsrum är ingen hemlighet. Det är ju här vi är. Men att ha en öppen bokhylla med mina trädgårdsböcker innebar lite för mycket passning och städning för vad jag skulle hinna med. Jag är ju rädd om böckerna! Jag har länge önskat ett lågt skåp med dörrar längs med väggen. Alltså typ underskåpen bara, i nån serie. Men så var vi på Ikea och hittade skåpet Granemo som hade den perfekta lasyren mot våra pärlspontsväggar. Och den rymdes ju perfekt. Alldeles för hög mot hur jag tänkte innan, men en sån fick det bli!
Nu rymmer vi en massa böcker (har ej fyllt fullt än), leksaker, vitrin och "fingrejer" (lite tomt på den hyllan bara). Så bra! Vi ska göra oss av med gamla vitrinskåpet så blir det mer plats i andra delen av rummet.

Naturligtvis tog jag ingen före-bild... men hittade en suddig bild från mörka december där pojkarna står och drar i gamla hyllan.

tisdag, februari 10, 2009

Favoritplats


Sigge har hittat en favoritplats att sitta på. Den gamla mikron får vara leksak ett tag innan den åker på återvinningen. Medan jag fotade Sigge ville Hugo vara med så det blev en gruppbild :-)

Vi är hemma för pojkarna blev till sist sjuka (tre veckor friska, wow, vi har njutit!!). Det har varit feber och snor, ingen värstingförkylning ännu, men så pass att nätterna är stökiga och vi ställt in dagens medverkan på tvillingträff i Trollhättan. Hade sett fram mot det!

Och så en annan sak. Har fått rapporter hemifrån i flera dagar om de enorma mängderna snö som kommit. "Jag kan luta mig mot hängrännan på huset." "Vallarna är två meter höga." "Idag har vi skottat tre gånger!" Typ :-)

Vi har faktiskt också fått lite snö. Vitt på marken. Tänkte ta och klä oss nu så pojkarna får en stund ute i friska luften. Kanske att de får åka lite pulka om de är pigga. Men de brukar ju somna direkt de kommer ut så vi får se.

Tack för berömmet om vedspisstaketet. Hur har ni barnsäkrat er vedspis? Vår har små hål man kan sticka fingrarna i och en lucka som man kan få i huvudet.

lördag, februari 07, 2009

Staket runt vedspisen

Här är en närmare bild på staketet runt vedspisen. Maken har gjort en stomme som är fastskruvad i både golvet och spisen. Glesa ribbor ner till som man kan sticka armarna genom, men ej ett huvud. Tätare upptill så man inte kan sticka händerna genom (ännu är pojkarna för små att nå spisen, men det är väl bara en tidsfråga). Ovanpå har han satt en list för att få lite mer snits på det hela.

Det ligger en stol på golvet för att skydda kattmat och återvinningskärl. Pojkarna har vissa sysslor som de ska utföra dagligen. Att tömma återvinningen känns inte som ett arbete som jag vill att dom ska utföra dagligen...

Jag missade blommig fredag igår. Här är det som blommar hemma hos oss just nu:


Trevlig helg!

torsdag, februari 05, 2009

Dagens bild

Jag tänkte bara lägga upp nån bild på när pojkarna utför en av dagens sysslor, nämligen tömma skafferiet på barnmatsburkar. Inga bilder blev bra, men så hittade jag en bild i kameran från i måndags då jag var på jobbet. Sigge gillar verkligen gåvagnen (och den lilla zebran), men ibland kommer man ingenstans med vagnen...

PS. Börjar väl vara dags att byta etikett från Bebisar till Barn.

söndag, februari 01, 2009

Laga mat

Pojkarna visar stort intresse för matlagning. Kollar noga vad man gör. Nu har de ett eget kök och egna kokkärl. Oj, vad de vispar och slamrar med locken!

Här är två pyjamaspojkar som jobbar.

Hemska mamma som fortsätter fotografera när olyckan händer... :-o

Jag funderar på att bygga en arbetsbänk att ha brevid så man kan rymma grejer under. Och sen sätta krokar på väggen för grytlappar och slevar. Det blir nog bra. Ska bara... :-)

Men kolla staketet för vedspisen som maken byggt! Nu kan vi elda när pojkarna är uppe!