onsdag, februari 18, 2009

Trädgårdens karaktärer - Fembladsazalea

Igår kväll var jag på föreläsning med Håkan Wallin på Kållereds bibliotek. Rubriken var Träd och buskar - trädgårdens karaktärer. Håkan är trädgårdsmästare och har jobbat på Botaniska, i Palmhuset, Universeum och nu i Lisebergs växthus. Hans stora intresse är just träd och buskar och han har en fantastisk trädgård i Benareby utanför Mölnlycke.

Eftersom jag är på jakt efter nya träd så hade jag ögon och öron på spänn. Håkan visade över hundra fantastiska bilder och jag vet inte hur många olika träd och buskar han visade. Bra var att till de flesta sorter hade han mer än en bild så man fick se både blomning och höstfärg. Och stam om den var intressant

En sort som gav mycket oh:ande och ah:ande från publiken var:

Rhododendron quinquefolium - Fembladsazalea

Rhododendron quinquefolium i blom. Bild: Wikimedia Commons.

Fembladsazalean kommer från Japan och kan i naturen bli 4-6 meter, men den växer väldigt långsamt. Håkans var bara en meter och han hade haft den i 20 år tror jag han sa. Det som var så spännande med den var bladverket. Gröna blad med röd kant.Sommarbild på Fembladsazaleans bladverk. Bild: Wikimedia Commons.

På hösten ändras färgen och blir väldigt mörk i nån slags rödbrun färg. Åtminstone Håkans exemplar. Den här bilden som finns på Wikimedia har väl inte riktigt samma färg som jag såg igår. Fembladsazaleans höstfärger. Bild: Wikimedia Commons.

Jag tycker den var jätteläcker. När jag kom hem googlade jag och hittade bland annat information på Svenska rhododendronsällskapets hemsida. Det verkar som denna azalea kan vara lite kinkig och att den inte gillar att flyttas. Hm.

Alpinodlarna i Halmstad har ett exemplar och den fryser tillbaka varje år så den blommar aldrig. Tråkigt, men gå in på sidan och se vad fina färger bladen har! Scrolla längst ner!.Det verkar lite lönlöst att tro att man ska få upp den till ett litet träd om man ser deras exemplar...

Är det någon av er som kan berätta mer om denna växt?

4 kommentarer:

Mia sa...

Men åh, wow vilken häftig azalea. Vet dessvärre ingenting om den, har nog med problem att försöka ta reda på vad det är för azaleor (azalearhododendron som gamla ägaren sa) jag har på tomten... hihi

Sysslolös lär man väl inte bli i alla fall när man har en trädgård. Ha så mycket planer för den, undra hur länge det dröjer innan man ens är i närheten av sina mål. :)

Ha en fin torsdag, hoppas du får veta mer om den härliga azalean.

Kram Mia

Vikkan sa...

Jättevacker!!! Kul med föreläsning också!

Kram Vikkan

Ika sa...

Den fembladiga azalean hade så jätte fina blad. Hoppas det blir någon mer föreläsning, alltid koj att lyssna på andras tankar om trädgård.

Linda V sa...

Mia: Det ska bli jättespännande att följa dina trädgårdsbestyr!

Vikkan: Ja, det var roligt att åka och lyssna och se vackra bilder och kunna fråga om det var nåt man undrade över.

Ika: Ja, hans bilder var ännu läckrare. Bladen var verkligen WOW!