lördag, november 26, 2005

Cyklamen

Höstens stora trendväxt måste ha varit cyklamen. Plötsligt ska vi tycka att den lilla mormorsväxten är snygg! Och ja, jag föll. Men jag har inte köpt nån, däremot hängde det en cyklamen på vår dörr för några veckor sedan som den mäklare vi köpte huset av gav oss. Men jag har inte haft vett att sköta om den riktigt! Den bleknar och bladen blir gula. Här har jag hyfsat fräschat upp den inför fotografering och flyttat den till en ljusare placering ->

Nu har jag sökt upp hur den ska skötas.

Cyklamen ska stå ljust (min har stått på köksbordet och flyttades därefter till fönstret där det står en altan utanför...) och gärna svalt (när vi har gäster i huset och lagar mycket mat vill temperaturen gärna gå upp till 25-27 grader). Växten ska inte torka ut och vill ha en jämn tillförsel av vatten, upp till 1 dl varje dag. Jag vattnar mina krukväxter ca en gång i veckan, när fredskallan börjar sloka. Det är alltså helt fel taktik för den här lilla växten. Och nu läser jag att man inte får lämna kvar vissna blomstjälkar, de ska ryckas upp helt eftersom växtsaften som kommer ut genom stjälken är grogrund för sjukdomar. Man kan ge lite svag näring under hösten, men göra ett uppehåll nu och börja igen i februari-mars.

Jag tror jag ska flytta den till sovrummet, där har vi ett ljust fönster som saknar element under.

4 kommentarer:

Husmusen sa...

Jag gillar verkligen dina hemmabilder!

Linda sa...

Kul! Men jag lovar att du slipper se färgen vi har i hallen (måla finns på to do-list)!

kramgo_72 sa...

Jag vattnar inte min cyklamen varje dag, utan när den ser ut att behöva ha vatten... Ibland hänger den rejält, men det är bara att vattna så tar den sig igen.
Tänk bara på att vattna underifrån, för hamnar det mycket vatten i stjälkrosetten så ruttnar den.

Köpte min i fjol och den blommade över julen, sen var den bara grön ett par månader och sen har den blommat oavbrutet mellan maj och oktober i år... Nu har den varit grön några veckor igen, men nu börjar knopparna komma igen.

Linda sa...

Tack för tipsen!