torsdag, januari 09, 2014

Hej bloggen! Hej 2014! Nu kör vi!

Man kan inte tro det, men jag finns och det sjuder av trädgårdsinspiration här i Lindas trädgård. Jag tror knappt jag varit så peppad inför en odlingssäsong som i år! Nu ska jag odla mer, bättre och smartare! Det är en sån lycka att laga mat med sina egna grönsaker! Jaja, jag har inte så stor plats och det kommer inte räcka så långt, men jag skulle vilja förlänga odlingssäsongen och få en bättre skörd i år.

Jag ska flytta mina odlingar till framsidan, där jag har lite soligare och luftigare läge och enklare att hägna in mot rådjuren. 
Världens fulaste skiss, rita med mus är inte min grej! Ytan är ca 4 m bred och 5-6 m lång och jag har varit inne på olika lösningar... allt från 16 lådor, fyra rader med 40 cm av varje, till den här lösningen med fyra grupper med tre lådor i varje och en bredare mittgång så man rymmer skottkärra. Nu lutar det åt detta. Mittgången blir 80 cm och 40 cm runtom lådorna. En grupp bildar en odlingsyta på 1,20x2,40 = 2,88 kvm, fyra grupper blir då 11,52 kvm. Lägg till krukor, tunnor och altanlådor med tomater, paprika, sallad mm.  
Jag bara MÅSTE hägna in mot rådjur. Så som jag haft hittills med bågar och rådjursnät är lite trassligt.

Fyra grupper är perfekt när man ska odla växelbruk, det här ska bli enkelt att hålla ordning på:

1. Näringskrävande växter
Gurka, squash och majs

2. Måttligt näringsbehov
Morot, palsternacka, lök, mangold (ev fler rotfrukter)

3. Litet näringsbehov
Potatis

4. Tillför näring
Ärtor och bönor

Mot stängslet kan jag odla mer ärtor och bönor... Utanför blir också jordärtskockor och sommarblommor. Kanske lite potatis, purjolök och annat som inte är intressant för rådjuren.

Sen var det det här med jordgubbar... kanske jag låter en låda fortsätta vara jordgubbar trots att det blir så tanig skörd... de som blir är ju bara sååå goda! Jag får helt enkelt lära mig mer om jordgubbsodling?

Synd att jag inte har hunnit börja gräva. Kylan kommer till helgen och det ser ut som vi får vinter nu ett tag framöver. Okej, tid för annat *dyker ner i trädgårdsböcker och frökataloger*.

Odlar ni grönsaker? Vad lyckas du med och vad funkar inte?

8 kommentarer:

Maria JAG BLOMMAR sa...

Så härligt! En sådan köksträdgård skulle jag också vilja ha! Men min energi brukar inte räcka så långt när den korta trådgårdssäsongen väl är här.

Maria JAG BLOMMAR sa...

trädgård...

Hélena sa...

Wow, vad bra det kommer att bli! Du kanske redan har tänkt på inhägnaden men jag bara måste rekommendera armeringsmatta/nät. Lätt att bygga, sätta upp, håller bra, relativt billigt och snyggt :-)
Kram Hélena

Ulrika sa...

Kul att se dig här igen!
Jag odlar i pallkragar - grönsaker, blommor mm. Har kommit på att man måste fylla på jord i dem varje år, ganska mycket...
Jag brukar då ta jorden från pallkragen där jag odlat baljväxter och fylla på den i de andra, så får de lite näringsjord. (Vill ha baljväxterna i samma varje år eftersom det är där jag har klättermöjligheterna). Potatis odlar jag i spannar bredvid pallkragarna. Den jorden brukar jag fylla i den för baljväxter. Rätt eller fel? Vet inte, men det brukar bli ganska bra.
Ulrika

Kristinas oas sa...

Hittade hit av en slump, men återvänder gärna och följer dig nu. :)
Det kommer säkert bli riktigt bra att samla köksträdgården på det sättet. Om du vill se hur vi löst det i vår trädgård med upphöjda odlingsbäddar (hade pallkragar först) så ta en titt på bloggen under trädgårdsprojekt. För övrigt kan jag bara hålla med Hélena om armeringsnäten. Tänk dem med med lite klängväxter i? (Men inte så det skuggar grönsakerna förstås). Ska bli kul att följa dina projekt under året - håller tummarna för en riktigt fin vår och sommar!
Kristina

Lotta 8`) sa...

Härliga blomsterbilder - åh vad jag längtar! Din plan för "köksträdgården" ser jättebra ut och jag önskar verkligen jag hade haft mer plats för just grönsaksodlingar. I år kommer jag odla tomater och gurka som vanligt, purjolök lyckades jag bra med så det blir en repris på den med, lök kräver inte heller någon större skötsel och färsklök på grillen - mums! Potatis - tja, kanske, mycket jobb för liten skörd. Jag skall verkligen sköta om hallonen i år, de kräver mycket gödsel och jag skall gräva ned mycket bokashi i det landet, så även vid amerikanska blåbären. Sallad i kruka, örter m.m.
Roligt att tänka på odling igen! Ha det :)

Unknown sa...

Det ser bra ut med pallkragarna som du tänkt. Du kan ju ha armeringsjärn och utanför en häck av avenbok som du formar som du vill. Du kan ju göra en portal in i köksträggården...
Jag funderar på att forma häck av sibirisk lärk eftersom min trädgård ligger i högre zon än din.
Jordärtskockor tycker jag blir mycket bra i pallkragar. Jag har satt armeringsjärn en bit upp som de växer genom (som ett stöd)och satt vinkorkar på de små spetsiga delarna som sticker ut (så att små barn inte ska göra sig illa). Sedan hade jag nyzeeländsk spenat som man plockar och så kommer det mer (ungefär som mangold) mycket god, krispig och nyttig.
Man blir sugen på vår..

Unknown sa...

En ska till förresten, jag har markduk under pallkragarna som jag skuret ett kryss i så att maskarna kan passera. Byter all jord (byter plats på dem i trädgården). Grundar med hästskit drygt en pallkrage, sedan kompostjord och lite gammal jord från pallkrage året innan och överst en säck billig jord/kompost.
Den gamla pallkragejorden som då är färdigbrunnen hästskit får nu bli bra jord att lägga i blomrabatter. Det här bygger ju på att man kan hämta hästskit gratis. Jag brukar göra av med två fulla släp, alltså 1500 kg...Det går åt massor till pallkragarna....Men det växer så det knakar.
Sedan så kan man ju ha trall eller flis eller vad sam helst mellan kragarna.