söndag, januari 12, 2014

Trädgårdsröj innan kylan kom

I morse innan frukost låg termometern på plus fem grader och efter frukost hade den droppat till plus tre. Å herregud vad skönt det hade varit att få lite gjort i trädgården innan kylan kommer. Trädgårdsbyxorna åkte på och jag gick ut och grävde ett par timmar. Terapi!

På rean i höstas köpte jag ett par träd och buskar som jag inte berättat om här. De flesta har stått i sina krukor sedan dess och jag tänkte nog att det skulle bli så, om jag nu inte fick ett ryck som idag.

Jag hittade en flerstammig Prydnadskörsbär Prunus 'Accolade' till ett väldigt bra pris. Den tänker jag sätta mittemot köksfönstret där den sjuka syrenen stått. Den ytan är dock inte redo för plantering så jag körde ner den i köksis istället. Ja, det var väl inte så lätt att se! Till vänster åkte ett grönt krusbär på stam ner också, sorten 'Invicta'. Den tror jag ska planteras på framsidan så småningom.

Vid rutschkanan planterade jag ett nytt vinbär (den förra blev kaläten av rådjur och dog). Den här gången blev det ett vitt vinbär. Stod svart vinbär där innan, men den var inte lika uppskattad av barnen som den röda, så nu provar jag vitt.
I blåbärsstigen planterade jag en prakthäggmispel, Amalanchier lamarckii (canadensis). Lite ynklig för världen just nu, men den blir 4-6 meter och jag tror den kommer att göra sig fint här.

Ok, den syns inte alls. Ser blåbärsstigen konstigt ut? Ja, katsuran är borta!

Jag fick nämligen en impuls att flytta på den idag, jösses vad jag slet. Till sist fick min man komma ut och hjälpa mig! Nu är det oerhört nervöst om katsuran överlever denna bryska flytt. Jag hade redan kapat sidorötterna för ett par månader sen, men den hade ju många fler rötter under... Här grävde jag ner den i en rejäl planteringsgrop, jordförbättrad med planteringsjord och så ett lager kompost och löv ovanpå. Jorden här var betydligt lerigare än den i blåbärsstigen.
Trädet till vänster är en rönn Sorbus 'Joseph Rock' som jag köpte vid samma plantrea till ett pangpris. Ett riktigt praktexemplar på säkert fem meter! Detta träd planterade jag redan i höstas, tillsammans med nedklippta stephanandra i botten. Nu har jag början till en skog! Planteringsytorna är ganska försiktigt tilltagna än, får ta och gräva lite till när våren kommer!

Nu måste jag bara fixa skydd till stammarna så inte rådjuren kommer och fejar och gnager. Så himla typiskt om de hinner göra det innan jag fixat det!

Sen gick jag in på lunch och när jag ätit klart hade minusgraderna kommit. Hej vinter, jag är förberedd!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Vad härligt att kunna gräva fortfarande. I Stockholm -7 grader. Jag köpte Torsten Wallins bok, Hur en trädgård blir till - Förverkliga din trädgårdsdröm, i julas. Så trevlig bok och en så fantastiskt fin trädgård (Petra och Sven Lindwalls trädgård). Man kan få mycket trevliga tips och fina bilder. Rekommenderas varmt!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Kerstin: Den boken har jag, ja visst är det en fantastisk trädgård!! Vintern brukar ägnas åt att återläsa trädgårdsböcker, tror jag ska kika på den igen :-) Nu är det minus och fruset här med, temperaturen dök på eftermiddagen!

Erika sa...

Jag bara måste få till ett körsbärsträd till våren. Hur kan jag ha en asiatisk del utan ett sådant eller en Magnolia? Hoppas dina träd överlever flytten.

Törnrosa sa...

Som jag njöt av att läsa ditt gräva-ned-träd-och-flytta-inlägg. Fick riktig lust att gå ut i mörkret och sopa bort snön...men asch då, tjälen har börjat sin vandring nedåt.
Hej hopp!
Törnrosa