torsdag, januari 09, 2014

Projekt under 2013

Det tog ett par kvällar att läsa genom hela 2013 och det är nu dags att göra en sammanfattning. Ska jag vara ärlig har 2013 varit litet av ett mellanår för trädgården, vi har haft mycket annat att pyssla med här i huset (vi har målat!) och familjen (mannen har renoverat en bil!). Jag hade storstilade visioner att få ordning kring garaget och på nedredelen av tomten och på norrsidan skulle jag göra en skog.

Vad hände? Våren var jättesen! I normala fall kan man gräva och greja hela april, men nu fick jag inte spaden i jorden förrän i slutet av april. När jag tömde trädgårdskomposten i början av maj så var det fortfarande fruset längst ner. Sen när maj kommer är det svårt att hinna med några projekt då man har fullt sjå med de vanliga trädgårdssysslorna, få igång köksträdgården och så är det samtidigt massor annat roligt som händer plus en massa på jobbet också. Det är svårt att få allting att gå ihop!

Istället har vi gjort en massa smågrejer. Här kommer listan på årets projekt!

1. Öppnat skogsbacken
16 april: Skogsbacken står redo!
Den här frusna våren var perfekt för röj i skogen. Det är kommunens skog, men de har inget emot att man håller efter. Ser ni den massiva väggen till vänster... kan det bli ett projekt för 2014?

2. En skogsbana
22 april: En bana i skogen
I april hände det definitivt mer saker i skogen än i trädgården. Några piggdagar med vab var vi ute och byggde en klätter- och balansbana i skogen!

3. Fix i slänten intill garaget
17 juni: En trädgårdshelg till ända
17 juni: En trädgårdshelg till ända
Ett litet projekt som gjorde skillnad. Slänten blev mer fylld och betydligt prydligare! Det här är inte bilden när det var helt klart och det är nog svårt att se vad som är gjort så jag får berätta. I den här slänten hade jag sedan innan några hostor, rododendron och stephanandran högst upp vid trappen. Jag tampas av rotogräs och en dag fick jag en stund över och fixade. Jag planterade fler hostor, satte ormöga och liten flocknäva i kanterna, stephanandra i den branta slänten. Runt alla växter satte jag markduk eller wellpapp och över alltihop blev det täckbark. Allt för att hålla rotogräsen i schack!

4. Plattor runt klätterhortensidan
19 juni: Lite piff under klätterhortensian
19 juni: Lite piff under klätterhortensian

Det här var verkligen ett litet projekt, men gjorde sån skillnad! Det var en trång passage fram till uteplatsen, men genom att flytta lite plattor och fylla upp med stenar och flocknäva så öppnade det upp sig. Till på köpet har jag blivit riktigt förtjust i dessa alldagliga sjöstensplattor!

5. Soltak till uteplatsen
26 juni: Soltak på uteplatsen
26 juni: Soltak på uteplatsen
Stackars möblerna på baksidan far så illa av allt regn, någon form av skydd behövde vi. Vi försökte göra den mest enkla och snabba lösning vi kunde komma på och då blev det så här! Det blev riktigt mysigt att sitta därunder och det skyddar från regn. Vi har suttit där så mycket! Dock är det opraktiskt med segelduk för vi kan inte spänna så mycket att det inte samlar regnvatten. Ett ordentligt tak hade inte varit så dumt...

6. Hallonhäck, markduk och växtstöd
12 aug: Trädgårdssöndag
Ytan mellan vårt och grannens garage är verkligen en skamfläck. Här hade vi hallonland när vi flyttade in, men sedan vi började bygga garage har vi inte haft något här utom ogräs. I sommar har jag planterat en ny hallonhäck (några plantor från gamla hallonlandet har överlevt högst upp, vilket jag är glad över för dessa hallon har varit störst och godast!). Jag har täckt markytan med en tät markduk. Vi har byggt ett växtstöd (ej klart på bilden och saknar bilder från det att det är klart). Tanken är att vi ska plantera något som klättrar upp längs väggen och göra en smal gång mellan. Längst bort behöver vi göra en brant trapp för att komma upp till baksidan av garaget (där köksträdgården ligger). Vi ska täcka markduken med något lämpligt.

7. Pool med däck
4 sep: Släntrabatten
Det är med blandade känslor jag för upp detta på listan. Det känns fortfarande som ett ufo i trädgården, men vi försökte snygga till det så gott vi kunde och göra detta till ett skönt häng i trädgården. Och eftersom slutet av sommaren levererade (vi missade dock den värmebölja som Göteborg hade i mitten av juli) så badade vi nog varje dag! Bilden kommer från ett inlägg där jag berättar om släntrabatten. Översiktliga bilder på pooldäcket tycks saknas på bloggen!

Ja, sen tillkommer en del planteringsprojekt som inte platsade här. Köksträdgården har ju rullat vid sidan om allt och levererat med blandat resultat. Vi hade en hagelskur i maj som ledde till att vi fick lägga nya altantak, vilket tog tid från annat. Och så har hela sommaren också kretsat kring att måla huset!

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Ha ha, ett mellanår där det inte hände så mycket!?!
Ibland behöver man skriva ner det som du gjort och spalta upp det för att se att man hunnit hur mycket som helst.
Det finns ju faktiskt mer än trädgård här i livet. Barn, familj, vänner, skogen, staden...
(Kul om barnen förstår att mamma och spade inte automatiskt sitter ihop)
Men det är svårt, jag vet.
Ha det bra och ta det lugnt!
Ulrika

Lindas trädgårdsblogg sa...

Ulrika: Ja, det låter lite konstigt när jag listar upp det så här, men vi har i alla år gjort såna (för oss) jättejobb, så i år känns det som man bara petat i trädgården! Vi har tydligen byggt desto mer! Jag tycker också vi njutit en massa, vi har badat, ätit gott från våra egna grönsaker, ätit bär, lekt och busat mycket och gjort en massa skogspromenader. Bra variation!